11-12-14

The Jane, Antwerpen

Het vraagt nog altijd veel geduld om een plaatsje te veroveren in The Jane, het nieuwe restaurant van Sergio Herman in Antwerpen, gerund door chef Nick Bril, want alles is steevast voor de IMG_6965.JPGeerstkomende drie maanden volgeboekt. Begin december waren wij eindelijk aan de beurt. Van zodra we het Groen Kwartier binnenreden, kwamen we al onder de indruk van de omgeving en de statische kapel waarin het restaurant gevestigd is. Rond het weidse Paradeplein zijn de gebouwen van het voormalige militair hospitaal  gerestaureerd tot moderne lofts en appartementen. Van zodra je het restaurant binnenkomt, merk je dat elk detail hier doordacht is en kwaliteit uitstraalt. Een subtiele geur van wierook komt je tegemoet en roept even de sfeer van de voormalige kerk op. De zaal is zeer ruim en ronduit sensationeel. Onmiddellijk springt de immense luster in het oog maar het zijn vooral de moderne glasramen die op een originele manier de brug slaan tussen het verleden en het heden: de kerk en het restaurant. Waar ooit het altaar stond bevindt zich achter glas een ruime keuken waar een uitgebreid keukenteam druk in de weer is. Hoog tegen het plafond houdt een reusachtige doodskop in neonlicht toezicht op het geheel. Aan het gezicht onttrokken bevindt zich boven op het doksaal de Upper Room Bar waar je terecht kan voor een kleinere hap. Een disc jockey zorgt voor eigentijdse muziek, die naar mijn smaak wat te luid klinkt.

We krijgen een plaats in het centrale gedeelte aan een lage tafel met comfortabele zetels. Van hieruit hebben we een ideaal overzicht over het hele gebeuren. We zijn hier ter gelegenheid van ons 40-jarig huwelijksjubileum, dus we kiezen voor het “grote menu” à 85 € en daarvoor mogen we 8 gerechten verwachten, 6 voorgerechten, 1 hoofdgerecht en 1 dessert. 

IMG_6980.JPG

IMG_6984.JPGIMG_6986.JPGIMG_6987.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar we beginnen natuurlijk met een aperitief: een coupe champagne van het huis voor mij en een gin tonic voor C. Hier komen meteen een reeks amuses bij: o.a. kaasstengels met Oude Roeselaarse kaas, twee soepjes en gemarineerde rode biet met ijs van wortelgroen. We verorberen ze één voor één met verstomming en bewondering voor de creatieve presentatie en de gepaste combinatie van smaken en texturen. En dan moet het eigenlijk allemaal nog beginnen. Het menu dat nu volgt is een sensatie. Elk gerecht wordt gedetailleerd toegelicht door een van de vriendelijke obers. We laten de hele maaltijd begeleiden door een witte wijn uit Californië met een zekere stevigheid: Au Bon Climat, een mengeling van pinot gris en pinot noir uit Santa Barbara (55 €). Het blijkt een goede keuze want hij is vol genoeg om aan de diversiteit van alle gerechten te weerstaan.  Hier volgt een beeld van wat we achtereenvolgens geserveerd kregen.

IMG_6994.JPG

Coquille, duindoornbes, ceviche, bargamot

IMG_6996.JPG

Gerookte paling, foie gras, aardpeer, truffel (10 € suppl. voor extra-truffel)

IMG_6998.JPG

Noordzeegarnaal, aardappel, boerenkool

IMG_7000.JPG

Souvenir uit Singapore

IMG_7003.JPG

Aubergine parmigiana

the jane,antwerpen,michelinster

the jane,antwerpen,michelinster

Kip, béarnaise

IMG_7016.JPG

IMG_7017.JPG

Hertenkalf, knolselderij, kweepeer, paddenstoel

IMG_7021.JPG

Karmijnappel, koffie, mandarijn

We sluiten af met een Italiaanse espresso en een latte macchiato waarbij nog een reeks zoetigheden horen: o.a. een ijspraline, een macaron met verse truffel, een peperkoekgebakje, een chocolaatje en een frisgroene afsluiter.

 IMG_7025.JPGIMG_7030.JPG

 

 

 

 

 

Het was een onvergetelijke ervaring. Bij elk bord is het genieten en zoeken naar de gebruikte ingrediënten. Alles is perfect gedoseerd en uitgebalanceerd, onmogelijk te zeggen wat het beste was. En de sfeer is bijzonder ontspannen en ondanks de drukte is de bediening relaxed en spontaan. Dit was een lunch van topklasse die zeker Sergio Herman waardig is en het niveau van Oud Sluis benadert. Het prijskaartje is uiteraard navenant maar m.i. verantwoord want voor dit niveau betaal ik graag iets meer. Tenslotte betalen we hier voor een totaalervaring: de gastronomie, de exclusieve omgeving en omkadering en de vriendelijke bediening.

 

 

15:27 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (0) | Tags: the jane, antwerpen, michelinster |  Facebook |

22-11-14

Table d'Amis, Kortrijk

Het is alweer een hele tijd geleden dat we Table d’Amis in Kortrijk leerden kennen en we bewaren er een zeer goede herinnering aan. Inmiddels heeft chef Mathieu Beudaert een Michelinster in de wacht gesleept, dus hoog tijd om er nog eens terug te gaan. Als we onlangs de chef aan het werk zagen op Njam-tv, waren we nog meer overtuigd. Het is altijd een beetje zoeken om het restaurant in een buitenwijk van Kortrijk terug te vindern, maar met een goede gps is dat tegenwoordig geen probleem meer.

Het is nat en koud als we er op een novembermiddag aankomen en bij het binnenkomen overvalt ons meteen een gezellige warmte. Ook de ontvangst door de gastvrouw is warm en spontaan zodat we met veel genoegen plaats nemen aan een tafeltje bij het venster en de centrale verwarming. De zaal is ongeveer voor de helft gevuld. We kiezen voor het dagmenu dat in een speciale formule tijdelijk aan 75 euro all-in wordt aangeboden: aperitief, voor- en hoofdgerecht, wijnen, water en koffie). We beginnen met een fris glas champagne 100% pinot noir waarbij we een viertal hapjes krijgen opgediend. Er komen o.a. gelakt buikspek met schuim van zuurkool, een krokantje met kalfskop en tagliatelle van pijlinktvis met algen en shisobouillon op tafel. Stuk voor stuk mooi uitgebalanceerde smaken en zeer mooi gepresenteerd.

IMG_6878.JPG

IMG_6880.JPG

 

 

 

 

 

IMG_6881.JPG

 

IMG_6884.JPG

 

 

 

 

 

Als voorgerecht krijgen we schelvis met noten en ravioli van pompoen met oude Roeselaarse kaas en schuim van gefermenteerde champignon. Waw… wat een prachtige combinatie! De vis is perfect gegaard zodat het witte vlees mooi in sappige lamelletjes uiteenvalt en de andere smaken en texturen zorgen niet alleen voor een zeer subtiel evenwicht maar ook voor een mooi kleurenpalet op het bord. Klasse! Een karaktervolle witte grenachewijn uit Noord-Spanje begeleidt het gerecht op ideale wijze.

IMG_6887.JPG 

Als hoofdgerecht wordt vandaag fazantenborst geserveerd met een coulis van gefermenteerde rode kool, schorseneer, gepekelde ui en een saus op basis van foie gras gevolgd door een vol-au-vent van de fazantenbout met een bladerdeegje. Ook dit is een schot in de roos! Zelden aten we zo’n succulente fazantenborst. De garnituren omgeven de fazant op perfecte manier en sluiten helemaal aan bij het herfstgevoel van  deze miezerige novemberdag. We drinken er een krachtige rode wijn bij uit Sicilië uit de buurt van de Etna.

 IMG_6890.JPGIMG_6892.JPG

 

 

 

We genieten met volle teugen en kunnen niet aan de verleiding van een dessert weerstaan, ook al wordt hier een klein supplement voor aangerekend. We kiezen beiden voor een chocolademousse met zwarte en witte mout en een sabayon van Sint-Bernardusbier, eenheerlijke afronding van een prima menu.

IMG_6897.JPG

Maar een maaltijd is uiteraard niet af zonder koffie en ook die wordt vergezeld van diverse lekkernijen: vanillecrème met crumble, een gevuld rolletje met speculoos maar het is vooral het taartje ‘Table d’Amis’ dat  we zullen onthouden: een verrassend lekkere combinatie van chocolade en gerookte ui.

IMG_6900.JPG

We genoten in Table d’Amis van een mooi uitgebalanceerde lunch op topniveau aan een zeer redelijke prijs. De chef stond in voor een menu met creatieve en originele gerechten, een sterrenrestaurant waardig, maar ook het kader en de vriendelijke en efficiënte bediening droegen bij tot een onvergetelijke namiddag.

15:05 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-10-14

OAK, Gent

OAK, een nieuw restaurant in Gent, is amper geopend en het is al dringen om er een tafeltje te veroveren. Alle avonden voor oktober en november zijn volgeboekt maar deze middag konden we toch nog het laatste tafeltje voor de lunch te pakken krijgen. Het is duidelijk dat velen met ons nieuwsgierig zijn om te zien of de Braziliaanse chef Marcelo Ballardin de hoge verwachtingen kan waar maken. De referenties die de jonge chef kan voorleggen zijn niet van de minste: Hertog Jan in Brugge, Geranium in Kopenhagen, Oud Sluis en Dinner by Heston in Londen. De laatste twee jaar werkte hij in Pure-C in Cadzand. Dat beloofde dus. OAK is gevestigd in op het gelijkvloers van een nieuwbouw aan de Hoogstraat 167. De zaal is vrij klein en biedt plaats aan 24 personen. Door het grote raam op de achtergevel kijk je op een zeer ruim terras dat nog niet aangekleed is maar dat ongetwijfeld één van de aantrekkelijkste plekken van Gent zal worden voor een etentje in open lucht. Het interieur is sober maar zeer smaakvol: één zwarte en één hagelwitte muur, een strakke bar en een bescheiden inkijk in de keuken. Aan de zwarte tafeltjes zorgen lichte designstoeltjes in groen, rood en geel voor de kleurrijke noot. De loungemuziek klinkt aanvankelijk iets te luid, maar naargelang de zaal vol komt, verdwijnt ze op de achtergrond.

IMG_6844.JPG

We beginnen met een eenvoudige cava als aperitief en krijgen er als amuse meteen twee staaltjes bij opgediend van de kunde van de chef: kroepoek met een slaatje van zeewier en dashi en een kruidig pittabroodje met tzaziki van rode biet en een crumble van fetakaas. De toon is gezet. Het lunchmenu kan in 2, 3, 4 of 5 gangen genomen worden aan respectievelijk 25, 35, 45 en 50 €. Wij houden het bij een voor- en een hoofdgerecht.  Voor de wijn per glas kunnen we slechts kiezen uit twee rode wijnen: een Spaanse Barranco Oscuro BO2 à 8 € en een Toscaanse Rosso di Montalcino van het huis Ferrero à 9 €. We besluiten om er elk één te proeven. Het blijken twee eenvoudige wijntjes maar toch met karakter en vooral de spaanse tempranillo heeft een vrij stevige nasmaak.

IMG_6846.JPG

Als voorgerecht krijgen we gebakken zalm met bulgursalade en paprikadressing. De vis is perfect gebakken zodat hij in sappige lamelletjes uiteenvalt en de dressing over de bulgursalade is ronduit hemels. Flinterdunne schijfjes radijs en een crumble van quinoa zorgen voor een aanvullende textuur en kleur. Een gerechtje dat ons inderdaad aan Pure-C doet denken.

IMG_6849.JPG

Het hoofdgerecht is eend met pompoen en gelakte aubergine, alweer gepresenteerd als een kleurrijk palet. Daarvoor zorgen de oranje pompoenen, de rode linzen, het groene zalfje en de groene pijpajuintjes die het mooie stuk eendenborst omringen. Alle smaken zijn mooi in harmonie maar een hoofdrol wordt toch gespeeld door een schijfje gelakte aubergine. Zéér lekker!

IMG_6851.JPG

We nemen geen dessert maar sluiten af met een heerlijk sterke koffie die vergezeld wordt van een superlicht passievruchtschuim met krokantje in een elegant glaasje. De koffie wordt geschonken in mooie tasjes in oranje aardewerk die wondermooi contrasteren met de strakke zwarte tafel.  Tenslotte wil ik niet onvermeld laten dat chef Ballardin niet naliet om na elk gerecht vriendelijk en met oprechte belangstelling kwam vragen of het gesmaakt had.

IMG_6854.JPG

OAK is zonder meer een aanwinst voor Gent en een must voor elke fijnproever, niet alleen de Gentse. Al zijn nog niet alle details afgewerkt, toch is duidelijk dat hier in alles één lijn wordt doorgetrokken: kwaliteit in soberheid maar met klasse en creativiteit. Dat uit zich natuurlijk in de eerste plaats in de gerechten en de wijnkaart, maar ook in het interieur, het meubilair, het vaatwerk en al de rest. Op discrete manier is ook het eikenhout aanwezig: op tafel en in een kunstwerk aan de muur (en dan moet je ook eens naar de toiletten gaan kijken…) waarmee bewezen is dat ook over de naamkeuze is nagedacht. Het is meer dan veelbelovend als je na amper een maand al dit niveau weet te halen, en dat kan in de toekomst alleen maar nog beter worden. Mijn hoge verwachtingen zijn in ieder geval ingelost.

 

 

17:17 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (2) | Tags: gent, oak |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende