28-01-09

Meetjeslandse "vloan"

Iemand vroeg mij of ik geen recept heb van een typisch Gents dessert. Uit het receptenboekje van mijn schoonmoeder herinnerde ik mij het recept voor vlaai ("vloan" zeggen ze daar) en ik heb het nog eens opgediept en na vele jaren ook nog eens zelf gemaakt. Een ware lekkernij en, ... wie binnenkort bij ons op bezoek komt, die zal ervan kunnen proeven.


vlaai2

 

Nodig:

1 liter melk
250 gram peperkoek (1/2 pak)
125 gram speculaas (1/2 pak)
3 à 4 beschuiten
3 à 4 soeplepels bruine suiker
2 eierdooiers


Peperkoek, speculaas en beschuit in stukken breken en overgieten met de melk: dit geheel moet minimum een half uur weken. Dan samen met de suiker aan de kook brengen. De hele tijd moet er flink geroerd worden, zoniet plakt alles aan de bodem van de pan. Zodra dit mengsel kookt, zitten er geen brokjes meer in, en worden de eieren goed roerend toegevoegd. Het geheel in een goed beboterde ovenschaal gieten en een 30 à 35 minuten bakken op 180 graden. (de vlaai moet niet onmiddellijk gebakken worden, maar wanneer ze koud in de oven gaat moet ze een tiental minuten langer bakken) Na het bakken is de vlaai nog niet opgesteven, maar eens afgekoeld is ze perfect. Nu nog een nachtje rusten en er kan gesmuld worden!


Tip: samen met de eieren een scheutje rhum onder mengen. Dit laatste is een toevoeging van mijn schoonmoeder en het geeft inderdaad wat verfijning aan dit volkse dessert. 

 

11-01-09

Mijn bouillabaisse

haven

 

Vorige donderdag had ik echt zijn in vissoep, maar naar onze favoriete viswinkel Zoriona gaan om er te kopen, dat was te veel gevraagd. Er zat dus niets anders op dan er maar zelf aan te beginnen en gebruik te maken van wat ik in huis had. Vermits het resultaat ons heel erg beviel, zal ik proberen hier het recept een beetje te reconstrueren.

 

Nodig voor 2 personen:

olijfolie
1 kleine ui
1 lookteentje, tijm, laurier,
1 chilipepertje, grof zeezout
1 soeplepel venkelzaadjes, saffraan
peterseliestengels
wit van 1 kleine prei
4 tomaten,
1 halve venkelknol,
een beetje courgette,
1 klein aardappeltje,
3 rougets,
groentenbouillon, 1 glas witte wijn,
2 soeplepels pastis 


De groenten fijn snijden. De ui stoven met de look, de prei, de venkel, peterseliestengels, tomaten, venkelzaadjes, tijm, laurier, chilipepertje en zout. Overgieten met groentenbouillon (beter nog visbouillon), de aardappel en saffraan toevoegen en laten koken, maar niet te lang. Tijm en laurier verwijderen en zodanig mixen dat de soep nog wat grof is.
Eén rode mul in zijn geheel hierin leggen, overgieten met bouillon tot de mul bedekt is. Aan de kook brengen, en de mul zachtjes laten garen tot hij gemakkelijk van de graat komt. Dan de filets losmaken van de graat en ze terug in de soep leggen. Die mogen gerust in stukjes vallen. Ondertussen heb ik een halve venkelknol en een stuk courgette in blokjes gesneden en even gestoofd. Dit mag nu ook bij de soep samen met wee glazen witte wijn en eventueel nog wat bouillon.


Kort voor het opdienen de visfilets toevoegen. Zo blijven ze mooi heel. Ik verkies echter de hele vis weer in de soep te laten garen, en de filets juist voor het opdienen van de graat te halen.


Ik serveer deze soep met een stevig stokbrood of grof brood, en 'aïoli', maar dan op mijn manier klaargemaakt. Hiervoor snij ik enkele looktenen fijn; ik plet ze in een vijzel met grof zeezout en wat peper totdat het geheel een lookpasta geworden is; dan voeg ik een eigeel toe en een beetje citroen, vervolgens olijfolie tot de gewenste hoeveelheid. (olijfolie en arachideolie mengen kan ook)


Tip: juist voor het opdienen Pastis bij de soep doen, zo denk je echt in Marseille te zijn.

 

 

 

 

13-12-08

Mijn recept voor pannenkoeken

Ik heb getwijfeld of ik dit receptje wel zou publiceren, omdat waarschijnlijk niemand daarop zit te wachten, maar... hier is het toch.


Soms heb ik namelijk echt zin in pannenkoeken, en heel af en toe begin ik er dan ook meteen aan. De hoeveelheden weeg ik niet af, en zijn ook afhankelijk van hoe dik, hoe dun of hoe zoet je ze wil.


Voor twee personen neem ik een zestal soeplepels bloem (momenteel gebruik ik bio-bloem uit Delhaize), die ik meng met een kleine hoeveelheid vloeistof: de helft water en de helft melk. Hieronder meng ik een heel ei en een eigeel, een snuif zout en een soeplepel, of meer, suiker. Ik heb liefst dat de pannenkoeken zelf al bijna zoet genoeg zijn. Dit alles is een redelijk dik mengsel, dat ik verder aanleng (met water en melk) tot de gewenste dikte. Ik smelt een soeplepel (echte) boter, en meng ook deze onder het deeg. De pannenkoeken zijn het lekkerst wanneer je dit minimum een uur kan laten rusten (het deeg kan ook gemakkelijk in de koelkast tot 's anderendaags bewaard worden). Dan bakken maar in een beetje echte boter, en liefst onmiddellijk opsmullen!


Tip: in een goed hete gietijzeren pan van Le Creuset krijgen ze het lekkere blinkende, krokante en gekartelde randje waar wij zo van houden!

09:52 Gepost door C en C in Recepten | Permalink | Commentaren (1) | Tags: recept, recepten, pannenkoeken, zoet, dessert |  Facebook |