23-01-12

Ontbijten in New York

ontbijt.jpgOntbijten doe je in New York (en de rest van de USA) niet in je hotel, maar bij voorkeur zoek je een ontbijtrestaurantje of een deli op. Je vindt ze op nagenoeg elke hoek van de straat en je kan er goedkoop en lekker ontbijten. Je schuift aan aan een lange toog vol met zoute en zoete lekkernijen: allerlei soorten eieren, ham, bacon, cheese, potatoes maar ook croissants, pancakes, bagels, donuts, cheesecakes en ander gebak. Bij een grote beker koffie neem je plaats aan een klein tafeltje of aan de toog en je geeft je maag en je ogen de kost. Meteen snuif je de echte Newyorkse sfeer en kan je de typische specialiteiten proeven.  Leuker om de dag te beginnen dan het saaie ontbijtbuffet in je hotel en met een 10 à 12 dollar kom je er van af. Wij aten o.a. in The Bread Factory (600 9th Avenue), Premier Deli (856 7th Avenue) en Gourmet New York (9th Avenue).


carnegie.jpgSommige delicatessenzaken (kortweg deli’s) zijn beroemd zoals bv Carnegie Deli(854 7th Avenue), een echt monument. Ze noemen zich bescheiden “World’s Best” en wat hun sandwich pastrami betreft, hebben ze wellicht gelijk. We stappen er op de middag binnen. Het is er zeer druk, maar het restaurant beslaat diverse kleine kamertjes en er is dus plaats voor veel volk. In elk van de ruimtes zijn alle muren van boven tot onder volgehangen met gesigneerde foto’s van beroemdheden. We bestellen een sandwich pastrami en worden naar onze plaats geleid. We moeten plaatsnemen aan een lange tafel. Er heerst een rumoerige maar gezellige en sympathieke sfeer. Iedereen zit dicht op elkaar en dat leidt natuurlijk tot spontane gesprekken met de andere gasten. Op tafel staan kommetjes met dikke groene opgelegde augurken en dan komt onze sandwich... een hoge toren van tientallen laagjes pastrami. Gelukkig hebben we maar één exemplaar besteld want met zijn tweeën krijgen we hem nauwelijks op. Lekker en vooral een hele belevenis!

 

dean deluca.jpgIn SoHo stappen we binnen in één van de beste delicatessenzaken van New York: Dean & Deluca (560 Broadway). Eerst kuieren we door de uitgestrekte en chique delicatessenwinkel waar je zowat alles kan vinden van groenten en fruit, over gebak, vlees- en viswaren tot kazen en alles wat maar eetbaar is. Een prachtige zaak waar het water ons in de mond komt. Rechtstaand aan een hoge tafel eten we er een superlekkere cheesecake en een scone with blueberries en een met chocolate chips

 


boulud.jpgOp onze laatste dag vallen we in Upper West Side toevallig op de moderne Epicerie Boulud (1900 Broadway), een recent geopende “eat-in and take-out market” van de Franse chef Daniël Boulud, die even verder Daniël uitbaat, één van de beste restaurants in New York. Van een onverwachte meevaller gesproken! ‘s Avonds wordt deze delicatessenzaak getransformeerd in een oesterbar ten behoeve van het opera- en theaterpubliek van het Lincoln Center, maar nu kan je er o.a. heerlijke Franse croissants, blue berry financiers en amandelcake eten. Weliswaar minder Amerikaans, maar toch de moeite waard. Zo kennen we ze enkel in Parijs.

 

magnolia.jpgIn Greenwich Village stappen we de Magnolia Bakery (401 Bleecker Street) binnen, vooral beroemd om zijn cupcakes. Het is een klein sympathiek bakkerijwinkeltje zoals je ze eerder in Europa zou verwachten, maar vergis je niet: hierachter gaat een hele keten schuil van kleine bakkerijtjes in New York, Los Angeles, Chicago en zelfs Dubai. De cupcakes worden er doorlopend vers gebakken en in de winkel opgemaakt. In alle mogelijke felle kleuren liggen ze in de etalage en gaan vlot de deur uit. We kunnen het natuurlijk niet laten om er eentje te proeven.

08:02 Gepost door C en C in Lekker eten op reis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: new york, reis |  Facebook |

13-01-12

Culinair New York

New York is ook op culinair gebied  een interessante stad en daar probeerden we tijdens ons verblijf zo veel mogelijk van mee te pikken. Hoe het ons verging in een paar sterrenrestaurants lees je in twee andere bijdragen: Kajitsu en Andere Sterren in New York.  Hier volgen onze andere culinaire ervaringen. 


new york, reisHet MoMa huisvest één van de beste restaurants van de stad: The Modern (9 West 53rd Street). We hadden er niet gereserveerd maar vonden toch een plaatsje in de drukke Bar Room. Het is er vrij donker en vooral lawaaierig. Dit is meer de sfeer van een bar dan van een restaurant, maar het eten is op niveau: zeer eigentijdse bereidingen, mooi  gepresenteerd en prima van kwaliteit en smaak. Ik eet eerst een upside down tuna tart en daarna red snapper en C kiest voor rogvleugel en roasted duck. Ook de wijn is voortreffelijk. We betalen in totaal 86 dollar per persoon, niet goedkoop, maar de exclusieve setting en het niveau van de gerechten verantwoorden de prijs.

 

new york, reisAan de voet van Rockefeller Center vinden we het aantrekkelijke terras van Brasserie Ruhlman (45 Rockefeller Plaza) dat er daarenboven prachtig in de zon bij ligt. Dit is een m’as-tu -vu-terras. En... er is nog plaats! De panino met geroosterde kip en de sandwich met zwaardvis zijn zéér lekker evenals de vergezellende frietjes! Een lekker frisse Stella smaakt er heerlijk bij en we voelen ons bijna thuis. 

 

new york, reisOliva Gourmet (225 Broadway) is één van de populairste mediterrane restaurants in Manhattan en een belevenis: een lange toonbank met een zeer grote keuze aan koude en warme gerechten, die er stuk voor stuk zeer aantrekkelijk uitzien. Het is er zeer druk en het geheel maakt een nogal chaotische maar sympathieke indruk. De porties zijn zeer groot, maar de Beef Burrito en de Turkish Panini smaken heerlijk. De bediening is snel en efficiënt maar jammer genoeg moeten we achteraf langer aanschuiven aan de toiletten dan aan tafel. Zeer goedkoop: we betalen 25 dollar voor twee personen.

 

new york, reisIn Greenwich Village, vlakbij Washington Square Park komen we terecht in de Knickerbocker Bar and Grill (33 University Place), een tamelijk chique brasserie zoals we ze ook in Europa kennen. Ze zijn ook bekend om hun jazzconcerten en ze serveren een degelijke en kwalitatieve Amerikaanse keuken: t-bonesteaks, burgers, alles in grote porties. Hier eten we een stevige Angus Beef Burger met bacon en salade en drinken er een al even stevige pint bier bij.

 

new york, reisHet is niet zo gemakkelijk om in Midtown Manhattan een eenvoudige en betaalbare lunch te vinden. Op zondagmiddag vallen we in 57th Street bij toeval op Brasserie 8 ½ , een chique Franse brasserie in de indrukwekkende “Bell-bottom” Building, een hoog torengebouw dat zo wordt genoemd omdat het onderaan breed uitloopt zoals de “olifantenpijpen”-broeken of “bell-bottoms”.   ’s Zondags serveren ze hier een brunch à 29 $ en dat lijkt ons wel geschikt voor vandaag. Via een sierlijke trap dalen we af naar de zeer stijlvolle eetzaal met originele werken van Henri Matisse en een glassculptuur van Fernand Léger. In het midden is een mooi buffet opgesteld waar we ons kunnen te goed doen aan een grote keuze aan koude en warme gerechten. Het is allemaal nogal klassiek en inspiratieloos, maar het is zeer verzorgd en niet slecht. Vooral het uitgebreide dessertbuffet is de moeite waard. Voor de rest zijn we meer onder de indruk van het decor dan van het buffet.

 

new york, reisMinder goed treffen we het in Little Italy. Op de hoek van Mulberry Street en Hester Street strijken we neer op het aantrekkelijk ogende terras van Caffe Napoli en bestellen panini con melanzane e Parmigiano. Slechter heb ik ze nog nergens gegeten: slappe broodjes, papperige aubergines, smaakloos... Dit is een echte toeristenval: het ziet er mooi en aantrekkelijk uit, maar de kwaliteit is beneden alles.  De sfeer in de zon op het terras daarentegen is écht Italiaans.

 

new york, reisOp onze laatste voormiddag wacht ons nog een leuke verrassing. Via 57th Street steken we door naar 7th Avenue en plots staan we voor Nobu 57 (40 West 57 th Street), één van de restaurants van de beroemde Japanse chef. De buitenkant is zeer eenvoudig en discreet, maar ons oog is geoefend in het vinden van restaurants. We zijn nieuwsgierig en willen toch eens een blik naar binnen werpen. Boven de bar hangen reusachtige Japanse sakevaten met grote en kleurrijke Japanse karakters. We besluiten hier een aperitiefje te drinken om eens rustig te kunnen rondkijken. Op een zeer geslaagde manier is hier de Japanse soberheid gecombineerd met de Amerikaanse grandeur. Jammer dat we niet genoeg tijd hebben om hier ook te lunchen, maar een klein hapje moet er toch bij kunnen. We bestellen elk twee kleine taco’s met yellow fin tuna, lobster, ceviche en kingcrab, zeer verfijnd en mooi gepresenteerd en zeer lekker, maar zeer klein! Samen met twee glazen wijn moeten we 67 dollar betalen.

 

new york, reisIn Grand Central Station tenslotte, stapten we even binnen in de befaamde Oyster Bar. Zij bieden alle soorten verse vis en zeevruchten, maar zijn vooral beroemd om hun enorm assortiment aan oesters uit alle streken van de VS én de rest van de wereld. Op hun lijst staan niet minder dan 250 verschillende soorten, maar naargelang het seizoen zijn er dagelijks zo’n dertigtal te verkrijgen. Jammer genoeg is het op dat moment van de dag niet het geschikte moment voor ons om te eten, dus likkebaardend druipen we af.

16:59 Gepost door C en C in Lekker eten op reis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: new york, reis |  Facebook |

05-01-12

Andere sterren in New York

In New York bezochten we niet alleen Kajitsu (2 Michelinsterren) (klik hier voor ons verslag) maar we hadden ook gereserveerd in twee andere sterrenrestaurants.

wd-50 

In de Masterchef finale op BBC hadden we restaurant wd-50 leren kennen, bekroond met één Michelinster en vorig jaar geklasseerd op nr 45 in de San Pellegrino lijst van de World Top 50 Restaurants. Dit jaar is hij gezakt naar nr 81... De naam van het restaurant verwijst naar chef Wylie Dufresne en huisnummer 50 in Clinton Street, Lower East Side waar het restaurant gelegen is. Achter de onopvallende sobere gevel  ligt een al even eenvoudige moderne brasserie, zonder sterallures en tamelijk donker. Achterin in de open keuken zien we een hele horde koks aan het werk. We krijgen een tafel toegewezen in een wat afgesloten maar gezellige nis waardoor we weinig last hebben van de drukte.  Het eten is inderdaad op niveau. We eten eerst een luchtige foie met opgelegde biet en puree van pruim en hamachi met asperges, saffraan en gerookte macadamianoot , beide vrij grote porties en zeer mooi gepresenteerd. Daarna volgen wilde “sockeye” zalm (een rode zalm uit de Noordelijke Stille Oceaan) met wortel, bietenbier en kersen en heilbot met “hen o’ the woods” (een houtzwam bij ons gekend als eikhaas), gebrande citroen, soyabonen en champignonsap. Vooral deze laatste, opgediend in een fantastische bouillon van champignons, is onvergetelijk evenals de prachtig gepresenteerde desserts: cantaloupe van meloen met yoghurt, venkel, witte chocolade en zwarte gember en kwark van bloedappelsien met thijm, zwitserse snijbiet en hibiscus. C en ikzelf zijn duidelijk enthousiaster dan onze twee tafelgenoten, die iets meer moeite blijken te hebben met de speciale smaken en combinaties en ook wat ontgoocheld zijn over het sobere interieur. Wijzelf hebben in ieder geval geen spijt van onze keuze. 

reis,michelinster,new york

Aureole 

Ook  Aureole aan 42nd Street in Midtown Manhattan tussen 6th Avenue en Broadway is bekroond met een Michelinster.  De eigenaar van het restaurant is Charlie Palmer, in de VS een beroemde tv-kok die talrijke kookboeken heeft geschreven en ook in Las Vegas een restaurant uitbaat met dezelfde naam. Het is een klasserestaurant: chique van inrichting en zeer stijlvol qua bediening, een heel andere stijl als wd-50 en veel meer zoals we ons een sterrenrestaurant voorstellen, dus onze tafelgenoten zijn duidelijk veel enthousiaster dan eerder deze week. Ook wat op tafel komt is van topniveau, zij het misschien iets minder origineel en vernieuwend, maar zeer mooi gepresenteerd. Wij beginnen met Hawaiian hamachi, avocado, pineapple, yuzu citrus and baby red chiso en Wagyu beef carpaccio, shiitake, scallions, taro root, ponzu and lavash. Als hoofdgerecht kiezen we respectievelijk voor John Dory, salsify, marble potatoes, Swiss chard and verjus en pink snapper, basil potatoes, zucchini, red peppers and saffron. Alle borden zijn niet alleen een streling voor het oog maar ook perfect bereid en dus hun Michelinster waard. Als dessert genieten we van een heerlijke chocolate soufflé, pear, hazelnut streusel, vanilla anglaise and walnut ice cream en van Gianduja chocolate, hazelnut financier, five spice caramel and Gianduja ice cream. 

reis, michelinster, new york

Zoals je ziet zijn we opgetogen over de 3 toprestaurants die we vooraf hadden uitgekozen en gereserveerd. Hoe het ons in New York verder verging op culinair gebied lees je in een andere bijdrage.

17:50 Gepost door C en C in Lekker eten op reis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reis, michelinster, new york |  Facebook |