12-02-12

Tanuki, Brugge

banner restaurant.gif.jpg

We kennen Tanuki in Brugge al jaren als een van de beste, zoniet de beste Japanner in Vlaanderen, maar het was al een tijdje geleden dat we er nog geweest waren. De verjaardag van C was een ideale gelegenheid om er nog eens langs te gaan. Op die vrijdagmiddag is het er eerder rustig. We worden ontvangen in perfect Nederlands (zij het met een leuk accentje) door de vriendelijke Japanse gastvrouw in kimono. Het interieur is écht Japans en we kijken uit op een klein binnentuintje waar grote kois traag rondzwemmen in een vijvertje. We konden kiezen tussen een tafel in het restaurant of een plaatsje aan de open keuken en we hadden geopteerd voor het eerste. Toch hebben we vanop onze plaats een prima zicht op de activiteiten in de keuken waar de Vlaamse chef Ivan Verhelle met niet minder dan 4 medewerkers druk in de weer is. Het is altijd een sensatie om te zien hoe handig ze in de Japanse keuken met al hun ingrediënten over weg kunnen op de teppanyaki-plaat. Het is een attractie op zich.

 

We bestellen een warme saké als aperitief om de Japanse sfeer volledig te maken. Er worden een drietal kleine hapjes bij geserveerd. Gezien de gelegenheid kiezen we deze keer niet voor een van de menuutjes (27 à 30 Euro) maar we besluiten om op de kaart te eten, of beter gezegd van het suggestiebord dat boven de keuken hangt. We gaan beiden voor softshellkrab vooraf en hertekalf als hoofdgerecht. De krab is in een dun laagje tempuradeeg gefrituurd en wordt geserveerd met een zoetzuur slaatje en pikante saus. De schelp is zo zacht dat je de krab helemaal kan eten en de smaak is zeer vol. We drinken er een Zuidafrikaanse chenin blanc bij van Fleur du Cap. De rauwe ingrediënten van het hoofdgerecht worden ons eerst op een plateau gepresenteerd en dan kan chef Verhelle aan de bereiding beginnen. Alles wordt zorgvuldig in kleine hoopjes op de hete kookplaat geschikt en terwijl het vlees aanbakt, voortdurend door elkaar gehaspeld en verlegd. Het malse vlees wordt met het vlijmscherpe mes vakkundig in reepjes gesneden en dan samen met de champignons, een vijg en ahornbessen netjes op een bord geschikt en opgediend met rijst en een saus op basis van miso. Alles smaakt heerlijk! Afsluiten doen we met een groene thee met enkele kleine chocolaatjes. Het was een zeer geslaagd weerzien met Tanuki , niet goedkoop maar absoluut zijn geld waard. Dit is niet zomaar een Japanner, maar topgastronomie. En één ding is zeker: we zullen niet meer zolang wachten om nog eens terug te keren.

10:12 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (0) | Tags: restaurant, brugge, japans |  Facebook |

01-02-12

De Librije, Zwolle

banner restaurant.gif.jpg

Bij een verjaardag hoort natuurlijk een etentje en als het tweede cijfer een 0 is, mag dat wel eens iets meer zijn. Zo trokken we in oktober naar De Librije in Zwolle. Samen met Sergio librije1.jpgHerman maakt chef Jonnie Boer dé top uit van de Nederlandse gastronomie: 3 Michelinsterren en 19,5/20 bij GaultMillau. Gezien de grote afstand besloten we om te overnachten in Librije’s Hotel. Het werd een onvergetelijke belevenis! We hadden de auto pas geparkeerd voor de deur of er stond al een livrei om het portier te openen en onze autosleutels over te nemen. Hij stelde zich voor als onze “butler” en zei dat hij wel voor de auto en de bagage zou zorgen. Wij konden intussen op de overdekte binnenkoer rustig bekomen met een glaasje wijn en een paar lekkere hapjes. Librije’s Hotel is gevestigd in een voormalige vrouwengevangenis en huisvest ook Librije’s Zusje, het tweede restaurant van Jonnie en Thérèse Boer. Ook 2 Michelinsterren en 16/20. Onze kamer was zeer knus, onder het dak en met een open badkamer. Alle comfort natuurlijk tot een Apple computer toe! De toon voor de rest van ons verblijf was meteen gezet: dit is topklasse tot in het kleinste detail.

 

Hoogtepunt werd natuurlijk het diner. Het restaurant ligt op wandelafstand van het hotel zodat we ook even konden kennismaken met het liefelijke stadje dat Zwolle is. Het restaurant is ondergebracht in een smaakvol gerestaureerde bibliotheek van een oud klooster langs een van de grachten. Het interieur straalt pure chique uit: antiek wordt kunstig gecombineerd met opvallende moderne accenten. We kiezen voor het Librije’s Mini Menu. Waarom het mini noemt is mij een raadsel want het telt niet minder dan 10 gangen. Maar eerst worden we overstelpt met een hele reeks “mondvermaakjes”: krokante pinda met augurk, gepofte aardappel “light”, kibbeling op toast (kabeljauwwang), varkenshuid met lijnzaadjes, traag gegaard kwarteleitje met crème van abrikozenpitolie en tenslotte een toefje kaviaar dat op onze vuist wordt gelepeld. Stuk voor stuk juweeltjes! En gezien de verjaardag drinken we er natuurlijk een heerlijk glas champagne bij.

librije2.jpg

En dan kan het festijn beginnen. Achtereenvolgens krijgen we:

  • Ganzenlever, Noordzeekrab, zwarte olijf, en het sap van gefermenteerde rode koolbladeren
  • Aan één kant geschroeide langoustine, geroosterd hennepzaad, kerriecrème en puur snijboonsap
  • Makreelbuik, tomaatuitlek, witte boon
  • Sint-Jacobsmossel, kalfsmerg, zwarte knoflook en jus van geroosterde selderij
  • Rivierbaars, paling, snoekbaarswang met venkel chlorofyl, sjalotten en appel
  • Tamme duif met een crème van ganzenlever en geitenkaas, steranijs, witte peper en sap van koolrabi
  • "Weerribben": bramen, watermunt en pandanrijst
  • "Kus van Thérèse"
  • Specerijen met passiefruit, gemberbier en witlof
  • Eetbaar "Stikkie"

librije3.jpg

Het is onmogelijk te zeggen wat het beste was en evenmin valt er iets uit de toon. Dit is een bijzonder afwisselend en uitgebalanceerd menu dat ons tot bijna middernacht in zijn ban houdt, zonder te vervelen. Ook de wijnen, die zorgvuldig zijn geselecteerd door gastvrouw Thérèse, zijn van zeer diverse oorsprong: Frankrijk, Italië, Spanje, Australië en zelfs Nederland zijn vertegenwoordigd. Thérèse experimenteert in de Achterhoek namelijk met een eigen wijnproductie, bescheiden qua schaal maar jammer genoeg ook qua smaak. Bij het dessert krijgen we zelfs een Japanse pruimensaké. We sluiten uiteraard af met een koffie en daarbij komt een keuze van chocolaatjes.


Die nacht slapen we prinselijk in Librije’s Hotel en het feest is nog niet gedaan want het ontbijt in Librije’s Zusje is opnieuw een gastronomische belevenis. Geen buffet, maar nadat we onze favoriete kaas en charcuterie hebben besteld, wordt ons een hele reeks lekkernijen achtereenvolgens aan tafel opgediend, stuk voor stuk gepresenteerd als heuse gerechtjes. Behalve de bestelde kaas en vlees krijgen we o.a. boerenyoghurt met aardbeien en verveine, toast met een kwarteleitje en boerenham, een mini-hamburgertje, gedroogd spek op een wasdraadje, diverse zoute en zoete broodjes, een soufflé van citroen, verse ananas met room, een sterke cappucino.

restaurant,nederland,zwolle,michelinsterren,michelinster,jonnie boer

Op dit culinaire niveau hebben we nog nooit ontbeten! Het is een waardige afsluiter van een fantastisch verblijf in een ongelooflijk hotel en restaurant. Vooraleer we naar huis vertrekken, lopen we nog even langs in de verderop gelegen Librije’s Winkel en kopen er een paar delicatessen als souvenir, maar de herinnering aan deze onvergetelijke plek en het overheerlijke diner zal niet gauw uit ons geheugen gewist worden.

23-01-12

Ontbijten in New York

ontbijt.jpgOntbijten doe je in New York (en de rest van de USA) niet in je hotel, maar bij voorkeur zoek je een ontbijtrestaurantje of een deli op. Je vindt ze op nagenoeg elke hoek van de straat en je kan er goedkoop en lekker ontbijten. Je schuift aan aan een lange toog vol met zoute en zoete lekkernijen: allerlei soorten eieren, ham, bacon, cheese, potatoes maar ook croissants, pancakes, bagels, donuts, cheesecakes en ander gebak. Bij een grote beker koffie neem je plaats aan een klein tafeltje of aan de toog en je geeft je maag en je ogen de kost. Meteen snuif je de echte Newyorkse sfeer en kan je de typische specialiteiten proeven.  Leuker om de dag te beginnen dan het saaie ontbijtbuffet in je hotel en met een 10 à 12 dollar kom je er van af. Wij aten o.a. in The Bread Factory (600 9th Avenue), Premier Deli (856 7th Avenue) en Gourmet New York (9th Avenue).


carnegie.jpgSommige delicatessenzaken (kortweg deli’s) zijn beroemd zoals bv Carnegie Deli(854 7th Avenue), een echt monument. Ze noemen zich bescheiden “World’s Best” en wat hun sandwich pastrami betreft, hebben ze wellicht gelijk. We stappen er op de middag binnen. Het is er zeer druk, maar het restaurant beslaat diverse kleine kamertjes en er is dus plaats voor veel volk. In elk van de ruimtes zijn alle muren van boven tot onder volgehangen met gesigneerde foto’s van beroemdheden. We bestellen een sandwich pastrami en worden naar onze plaats geleid. We moeten plaatsnemen aan een lange tafel. Er heerst een rumoerige maar gezellige en sympathieke sfeer. Iedereen zit dicht op elkaar en dat leidt natuurlijk tot spontane gesprekken met de andere gasten. Op tafel staan kommetjes met dikke groene opgelegde augurken en dan komt onze sandwich... een hoge toren van tientallen laagjes pastrami. Gelukkig hebben we maar één exemplaar besteld want met zijn tweeën krijgen we hem nauwelijks op. Lekker en vooral een hele belevenis!

 

dean deluca.jpgIn SoHo stappen we binnen in één van de beste delicatessenzaken van New York: Dean & Deluca (560 Broadway). Eerst kuieren we door de uitgestrekte en chique delicatessenwinkel waar je zowat alles kan vinden van groenten en fruit, over gebak, vlees- en viswaren tot kazen en alles wat maar eetbaar is. Een prachtige zaak waar het water ons in de mond komt. Rechtstaand aan een hoge tafel eten we er een superlekkere cheesecake en een scone with blueberries en een met chocolate chips

 


boulud.jpgOp onze laatste dag vallen we in Upper West Side toevallig op de moderne Epicerie Boulud (1900 Broadway), een recent geopende “eat-in and take-out market” van de Franse chef Daniël Boulud, die even verder Daniël uitbaat, één van de beste restaurants in New York. Van een onverwachte meevaller gesproken! ‘s Avonds wordt deze delicatessenzaak getransformeerd in een oesterbar ten behoeve van het opera- en theaterpubliek van het Lincoln Center, maar nu kan je er o.a. heerlijke Franse croissants, blue berry financiers en amandelcake eten. Weliswaar minder Amerikaans, maar toch de moeite waard. Zo kennen we ze enkel in Parijs.

 

magnolia.jpgIn Greenwich Village stappen we de Magnolia Bakery (401 Bleecker Street) binnen, vooral beroemd om zijn cupcakes. Het is een klein sympathiek bakkerijwinkeltje zoals je ze eerder in Europa zou verwachten, maar vergis je niet: hierachter gaat een hele keten schuil van kleine bakkerijtjes in New York, Los Angeles, Chicago en zelfs Dubai. De cupcakes worden er doorlopend vers gebakken en in de winkel opgemaakt. In alle mogelijke felle kleuren liggen ze in de etalage en gaan vlot de deur uit. We kunnen het natuurlijk niet laten om er eentje te proeven.

08:02 Gepost door C en C in Lekker eten op reis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: new york, reis |  Facebook |