09-09-12

Oud Sluis

oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

We hadden besloten om onszelf nog eens te verwennen met een lunch bij Sergio Herman in Oud Sluis en vorige week was het zo ver (je moet minstens twee maanden vooraf reserveren). Het was al een hele tijd geleden dat we er voor het laatst waren en we hadden het vernieuwde interieur nog niet gezien: modern, strak en stijlvol. Alle details kloppen, maar het geheel is misschien toch een beetje té standaard om een eigen persoonlijkheid uit te stralen. Gezellig is het wél mede dank zij de vriendelijke en ongedwongen ontvangst en bediening. We kiezen voor het lunchmenu mét aangepast wijnassortiment (4 gangen aan 85 € zonder en 130 € met wijn). Als je er een aperitief bij neemt en een koffie achteraf krijg je niet minder dan 18 gerechtjes geserveerd want er komen zeven aperitiefhapjes en evenveel amuses bovenop. Ruim genoeg voor een hele middag tafelgenot. En genieten is het inderdaad! Elk bordje dat op tafel komt is een wéldoordachte compositie van smaken, texturen en kleuren, alles subtiel gedoseerd tot een schitterende harmonie. In elk gerecht zit minstens één verrassend element, vaak met een ludiek-artistieke knipoog zoals het kapotte servies van Sophie Lachaert of een tekening van Kamagurka. Hier vinden veschillende kunstdisciplines elkaar maar de hoofdrol blijft voorbehouden voor de culinaire kunst. Wat Sergio creëert verdient inderdaad die naam. Ik weet dat de vergelijkingen gewaagd zijn, maar de gerechten hebben nu eens de frivoliteit van de jonge Mozart en dan weer het subtiele spel van kleur en vorm van Picasso. Onnodig te zeggen dat ook de wijnen zorgvuldig gekozen en soms verrassend zijn: het gaat van een Plume d'Ange, een witte biowijn uit de Loirestreek en een Cuvée Occitane van het domein Gayda uit de Languedoc-Roussillon tot een zoete rode Macvindu Jura en een Japanse saké of rijstwijn.   Bij het dessert komt een Bugey Cerdon, een sprankelende rosé met sterke toetsen van aardbei en framboos uit de Savoie. Het is moeilijk om alles in detail te beschrijven, dus ik laat hieronder de foto's hun werk doen. Het was alweer een ongeëvenaarde ervaring. Men zegt dat de perfectie niet bestaat, maar als er echt niets aan te merken valt, dan is ze toch wel héél dichtbij en... dan verdien je inderdaad 10/10 of 20/20.

oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluisoud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

 

 

 

 

gekoelde ijspastille van mierikswortel, hamachi, mizuma 




gillardeau oester, couscous, specerijen, sorrento citroen


oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluisoud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

 

 

 

 

mossel, yuzu, curry, rode quinoa, witte radijs, sesamcrème







fragments, seroendeng, Indonesisch spek, kaffirlime, emping

oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluisoud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

 

 

 

 

 

 

 

 

krokant Arabisch brood, makreel, roos, yoghurt, harissa








vette vis

oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

 

 

 

 

 

 

 

 

bonito, shiso, rammenas, spitskool, dashi

 

oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

ceviche van zeebaars, duindoornbes, bloemen, kruiden en groenten uit eigen tuin, basilicumolie

 

oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

gegrillde griet, gepocheerde oester, kruidentuintje, parmesanschuim

 

oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

reuzenoesterschelp met chocoladeparels, citrus, couscous, kruiden

 

oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

aardbei, framboos, rabarber, mascarpone, vlierbloesem, tonic

oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluisoud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

 



bonbon van witte chocolade en citrus, ijsje in kumquat 





mond van kersen, 

coin van witte chocolade, gember en basilicum


oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluisoud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis

 




legoblokjes van passievrucht en cocos 







bonbon van koffie en citrusparels

oud sluis,sergio herman,michelinsterren,nederland,sluis








The Final Touch:

crème van hazelnoot, zalf van citrus, hazelnootolie



29-05-12

150.000

150000.jpgVandaag ontvingen we onze 150.000ste bezoeker, nauwelijks een jaar na de 100.000ste! Bedankt aan iedereen die ons trouw komt bezoeken, dat zijn er gemiddeld 132 per dag. Leuk!

14:05 Gepost door C en C in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

03-03-12

Markt XI, De Haan

banner restaurant.gif.jpg

marktXI1.jpgBenny Van Torre deed enkele jaren ervaring op in sterrenrestaurants (Hertog Jan en Bartholomeus) alvorens vorige zomer in De Haan zijn eigen restaurant te openen: Markt XI. Hij restaureerde een oude rijwoning in het centrum van De Haan, tegenover het pittoreske tramstationnetje, en verbouwde de binnenkant tot een smaakvol modern interieur. Alles steekt in een sober wit en het geheel oogt strak maar toch gezellig. De open keuken deelt de eetzaal in twee: een tiental plaatsen voorin en evenveel achterin. In het achterste gedeelte geeft een groot venster uit op een klein terrasje waar ’s zomers nog een tiental mensen kunnen plaats nemen. De beperkte ruimte zorgt voor een familiale sfeer, die nog versterkt wordt door de nabijheid van de werkende chef in de open keuken en de warme ontvangst door gastvrouw Katrijn, Benny’s vriendin. Met hun tweetjes runnen zij op een opvallend vlotte manier de hele zaak. Bewonderenswaardig! We beginnen met een glaasje champagne waarbij een drietal hapjes worden geserveerd: garnaaltjes met een mousse van pompoen met curry, tartaar van zalm met geitenkaas, bieslook en sesamzaadjes, en een gelei met wulokken. Er wordt een marktmenu met vijf gangen aangeboden aan 59 € maar je kan ook één of twee gangen laten vallen en betaalt dan respectievelijk 49 of 42 €. Wij schrappen het dessert en houden dus vier gangen over. Voor de aangepaste wijnen betalen we 24 € per persoon. 

 

marktXI2.jpg

Eerst krijgen we gemarineerde haring met bloemkool, avruga, citroen, basilicum en ijs van ingelegde haring. Mooi gepresenteerd en zeer fris. Vooral het ijs is speciaal en zeer lekker. We krijgen er een stevige Spaanse witte wijn bij uit de Penedès. 

marktXI3.jpg

Hierna volgt een reepje gebakken zeetong met prei, strandkrab, lavas en gerookte aardappel.  Het perfect gegaarde stukje tong is overgoten met een schuimige oranje saus waarin de zoete smaak van de krab sterk doorsmaakt. Het bord is een streling voor het oog. De witte biowijn die hierbij geserveerd wordt, komt ook uit Spanje en is van zeer goede kwaliteit.

marktXI4.jpg

Het eerste hoofdgerecht is skrei met shitake, peterselie en ajuin. In dit seizoen kan je bijna geen lekkerder vis eten dan deze jonge kabeljauwsoort die in de Noorse wateren wordt gevangen. Het hagelwitte stukje vis zwemt in een donkerbruine saus waarin de shitakepaddenstoelen en de schijfjes pastinaak voor een mooi contrast zorgen in kleur en smaak. In dit soort perfect uitgebalanceerde gerechten toont de chef zijn klasse! We krijgen er dezelfde witte biowijn bij geserveerd en daar zijn we zeer blij om.

marktXI5.jpg

Het menu wordt afgesloten met kalf, wortel, zilverui en selder. Drie stukjes mooi rosé gebakken kalfsvlees worden afgewisseld met worteltjes, zilveruitjes, kleine champignons en aardappelkroketjes. Lekker, maar wat mij betreft niet het hoogtepunt van het menu. De rode wijn uit Oostenrijk daarentegen is een ware openbaring! En dat kan gerust over het hele restaurant gezegd worden. We aten hier voor een zeer redelijke prijs een culinair hoogstaand menu. Benny Van Torre mag gerust naast zijn Westvlaamse generatiegenoten van de Flemish Foodies staan en volgens mij duurt het niet lang vooraleer ook hij door Michelin wordt opgemerkt en bekroond. Voor ons mag hij trouwens nu al een ster krijgen!

17:35 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (1) | Tags: restaurant, restaurants, de haan, markt xi |  Facebook |