17-10-14

OAK, Gent

OAK, een nieuw restaurant in Gent, is amper geopend en het is al dringen om er een tafeltje te veroveren. Alle avonden voor oktober en november zijn volgeboekt maar deze middag konden we toch nog het laatste tafeltje voor de lunch te pakken krijgen. Het is duidelijk dat velen met ons nieuwsgierig zijn om te zien of de Braziliaanse chef Marcelo Ballardin de hoge verwachtingen kan waar maken. De referenties die de jonge chef kan voorleggen zijn niet van de minste: Hertog Jan in Brugge, Geranium in Kopenhagen, Oud Sluis en Dinner by Heston in Londen. De laatste twee jaar werkte hij in Pure-C in Cadzand. Dat beloofde dus. OAK is gevestigd in op het gelijkvloers van een nieuwbouw aan de Hoogstraat 167. De zaal is vrij klein en biedt plaats aan 24 personen. Door het grote raam op de achtergevel kijk je op een zeer ruim terras dat nog niet aangekleed is maar dat ongetwijfeld één van de aantrekkelijkste plekken van Gent zal worden voor een etentje in open lucht. Het interieur is sober maar zeer smaakvol: één zwarte en één hagelwitte muur, een strakke bar en een bescheiden inkijk in de keuken. Aan de zwarte tafeltjes zorgen lichte designstoeltjes in groen, rood en geel voor de kleurrijke noot. De loungemuziek klinkt aanvankelijk iets te luid, maar naargelang de zaal vol komt, verdwijnt ze op de achtergrond.

IMG_6844.JPG

We beginnen met een eenvoudige cava als aperitief en krijgen er als amuse meteen twee staaltjes bij opgediend van de kunde van de chef: kroepoek met een slaatje van zeewier en dashi en een kruidig pittabroodje met tzaziki van rode biet en een crumble van fetakaas. De toon is gezet. Het lunchmenu kan in 2, 3, 4 of 5 gangen genomen worden aan respectievelijk 25, 35, 45 en 50 €. Wij houden het bij een voor- en een hoofdgerecht.  Voor de wijn per glas kunnen we slechts kiezen uit twee rode wijnen: een Spaanse Barranco Oscuro BO2 à 8 € en een Toscaanse Rosso di Montalcino van het huis Ferrero à 9 €. We besluiten om er elk één te proeven. Het blijken twee eenvoudige wijntjes maar toch met karakter en vooral de spaanse tempranillo heeft een vrij stevige nasmaak.

IMG_6846.JPG

Als voorgerecht krijgen we gebakken zalm met bulgursalade en paprikadressing. De vis is perfect gebakken zodat hij in sappige lamelletjes uiteenvalt en de dressing over de bulgursalade is ronduit hemels. Flinterdunne schijfjes radijs en een crumble van quinoa zorgen voor een aanvullende textuur en kleur. Een gerechtje dat ons inderdaad aan Pure-C doet denken.

IMG_6849.JPG

Het hoofdgerecht is eend met pompoen en gelakte aubergine, alweer gepresenteerd als een kleurrijk palet. Daarvoor zorgen de oranje pompoenen, de rode linzen, het groene zalfje en de groene pijpajuintjes die het mooie stuk eendenborst omringen. Alle smaken zijn mooi in harmonie maar een hoofdrol wordt toch gespeeld door een schijfje gelakte aubergine. Zéér lekker!

IMG_6851.JPG

We nemen geen dessert maar sluiten af met een heerlijk sterke koffie die vergezeld wordt van een superlicht passievruchtschuim met krokantje in een elegant glaasje. De koffie wordt geschonken in mooie tasjes in oranje aardewerk die wondermooi contrasteren met de strakke zwarte tafel.  Tenslotte wil ik niet onvermeld laten dat chef Ballardin niet naliet om na elk gerecht vriendelijk en met oprechte belangstelling kwam vragen of het gesmaakt had.

IMG_6854.JPG

OAK is zonder meer een aanwinst voor Gent en een must voor elke fijnproever, niet alleen de Gentse. Al zijn nog niet alle details afgewerkt, toch is duidelijk dat hier in alles één lijn wordt doorgetrokken: kwaliteit in soberheid maar met klasse en creativiteit. Dat uit zich natuurlijk in de eerste plaats in de gerechten en de wijnkaart, maar ook in het interieur, het meubilair, het vaatwerk en al de rest. Op discrete manier is ook het eikenhout aanwezig: op tafel en in een kunstwerk aan de muur (en dan moet je ook eens naar de toiletten gaan kijken…) waarmee bewezen is dat ook over de naamkeuze is nagedacht. Het is meer dan veelbelovend als je na amper een maand al dit niveau weet te halen, en dat kan in de toekomst alleen maar nog beter worden. Mijn hoge verwachtingen zijn in ieder geval ingelost.

 

 

17:17 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (2) | Tags: gent, oak |  Facebook |

16-03-14

L'Esco, Wetteren

L’Esco is gevestigd in een statig herenhuis in de Stationsstraat in Wetteren. Chef Stefan Buelens verliet eind 2012 zijn vorig restaurant “Dorp 5” in Leest wegens te klein en vond dit prachtige pand dat hij met veel zorg ombouwde tot een stijlvol restaurant. Door een (te smalle) poort rijd je de grote tuin binnen waar een ruime parking is aangelegd. De tuin zelf  vergt nog wel wat werk, maar het huis is schitterend gerestaureerd. In een glazen aanbouw is de keuken ondergebracht en binnenin zijn de kamers met veel smaak als evenveel eetzaaltjes ingericht. Samen met enkele moderne kunstwerken aan de muur geeft de strakke en heldere aankleding een eigentijdse sfeer aan de statige woning met haar rijk versierde hoge plafonds. De ontvangst door de gastvrouw is eerder koel.

De helft van het gezelschap kiest voor het huisaperitief, een Riesling Sekt van het Duitse huis Sander uit Rheinessen; de andere helft houdt het bij een gin-tonic. Er komen niet minder dan vijf amuses op tafel, stuk voor stuk hoogstandjes waarmee meteen de toon gezet is en bewezen is dat deze chef talent heeft. Hij komt de hapjes trouwens met veel trots persoonlijk presenteren. We krijgen o.a. een crème van mimolettekaas, een krokantje met inktvisinkt, een gefrituurd kwarteleitje met truffel, een oester met kruidige vinaigrette, …  Alles is zeer verfijnd van smaak en mooi gepresenteerd.

We kiezen voor het marktmenu. Vier gangen voor 50 € en er worden ons ongevraagd de aangepaste wijnen bij geserveerd (18 €). Niet dat we daar om treuren, want we zouden daar tòch voor gekozen hebben, maar opnieuw laat de gastvrouw merken dat ze ongeconcentreerd en op routine draait vandaag. Als eerste voorgerecht krijgen we paling in een omhulsel van diverse groene kruiden, zwemmend in een schuimig roomsausje en opgefleurd met enkele krokante krulletjes en kleurrijke bloempjes.  Een lust voor het oog en zeer lekker van smaak. Daarna volgt een helderwit stukje skrei met hopscheuten en een gestoomde eierdooier. Een mooie combinatie, eenvoudig en perfect passend bij de prille lente. Als hoofdgerecht is er konijn, maar de eend van de lunch kan ook gekozen worden. Het konijn wordt opgediend met jonge asperges, de eerste van het seizoen, knisperende nootjes en een rijke lichtzoete donkere saus. De mooi rosé gebakken eend is vergezeld van een puree en enkele rauwe schijfjes van peterseliewortel en dezelfde donkere saus. Beide gerechtjes worden ook nu opgefleurd met enkele bloemblaadjes. Voor het dessert wordt voor elk een diep zwart bord op tafel gezet; de chef schept er smeuïg, romig vanilleijs in en overgiet dit met een heerlijke warme chocoladesaus, waarop nog een lepel lichtgeklopte room wordt gelegd. Eenvoudig, maar perfect. Bij de koffie worden we nog vergast op enkele heerlijke zoetigheden: een praline van witte chocolade met een verrassend chocoladekrokantje van aardappel, een hoorntje met mangomousse en een heerlijk ouderwetse oliebol met poedersuiker.

Oost-Vlaanderen heeft er met L’Esco een schitterende aanwinst bij en Wetteren staat meteen op de culinaire landkaart.  Dit is een topadres waar we hopen nog vaak terug te kunnen komen.

IMG_0454.JPG

Paling met groene kruiden

IMG_0458.JPG

Konijn met asperges

IMG_0460.JPG

Eend met peterseliewortel

 

10:35 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (3) | Tags: restaurant, l'esco, wetteren |  Facebook |

27-01-14

De Zuidkant, Damme

Restaurant “De Zuidkant” in Damme is één van de Belgische restaurants die dit jaar met een eerste Michelinster werden bekroond. Het is ondergebracht in een eerder klein, maar smaakvol en gezellig ingericht pand vlakbij de Damse Grote Markt. Op uitnodiging door vrienden trekken we er heen op een winterse zaterdagmiddag en krijgen een tafel toegewezen in de veranda. De ontvangst door de gastvrouw is vriendelijk en informeel. Bij het aperitief komen een viertal hapjes: tartaar van zeebaars, een oester met granité, hertenragout en een schuimpje van parmezaanse kaas. Het hele gezelschap kiest voor het vijfgangenmenu met bijpassende wijnen, die overigens stuk voor stuk van prima kwaliteit zullen blijken te zijn.

 

Als starter krijgen we handgepelde Zeebrugse garnalen met quinoa, hangop en een ijspastille van bergamot. Hierbij komt een frisse witte wijn uit de Duitse Pfalz. Daarna volgt een open ravioli met ossenstaart en ganzenlever, daarover een jus van gebrande ui en vergezeld van een zachte crème van sjalot en cantarel. Het is een zeer mooi uitgebalanceerd gerecht met subtiele smaken en de Californische chardonnay met een zachte boterachtige toets en uitgesproken houtsmaak past er perfect bij. We zitten duidelijk op sterrenkoers! Het hoofdgerecht is hertenkalf met twee bereidingen van rode biet, bundelzwammetjes en een smeuïge puree van peterseliewortel. Het vlees is botermals en sterk van smaak. De stevige Zuidafrikaanse pinotage ondersteunt op ideale manier dit winterse wildgerecht. Dan volgt een verzorgd kaasplankje met een viertal zorgvuldig geselecteerde en perfect geaffineerde kazen en daarbij wordt een volle Spaanse wijn geschonken. Onze wangetjes beginnen stilaan te gloeien… Het dessert wordt in twee fasen opgediend: eerst een predessert rond witte chocolade en daarna een dessert rond sinaasappel. Uiteraard komen er bij de koffie nog enkele lekkere zoetigheden.

 

We hebben op deze koude januarinamiddag genoten van een prima menu in een warm en gezellig kader en in aangenaam gezelschap. De gemoedelijkheid van de bediening heeft er evenzeer toe bijgedragen dat we ons helemaal op ons gemak voelden om in alle rust en relaxed te genieten. Maar de grootste verdienste gaat natuurlijk naar chef Patrick Van Hoorn die gezorgd heeft voor een prachtig menu dat de Michelinster volledig verantwoordt: geen sensatiezoekerij maar perfect bereide kwalitatieve grondstoffen, op een harmonieuze manier samengebracht en mooi gepresenteerd. Maar ook gastvrouw Cora Moerman verdient een pluim met haar uitstekende wijnkeuze.

 

14:30 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuidkant, damme, restaurant, michelinster |  Facebook |