22-11-14

Table d'Amis, Kortrijk

Het is alweer een hele tijd geleden dat we Table d’Amis in Kortrijk leerden kennen en we bewaren er een zeer goede herinnering aan. Inmiddels heeft chef Mathieu Beudaert een Michelinster in de wacht gesleept, dus hoog tijd om er nog eens terug te gaan. Als we onlangs de chef aan het werk zagen op Njam-tv, waren we nog meer overtuigd. Het is altijd een beetje zoeken om het restaurant in een buitenwijk van Kortrijk terug te vindern, maar met een goede gps is dat tegenwoordig geen probleem meer.

Het is nat en koud als we er op een novembermiddag aankomen en bij het binnenkomen overvalt ons meteen een gezellige warmte. Ook de ontvangst door de gastvrouw is warm en spontaan zodat we met veel genoegen plaats nemen aan een tafeltje bij het venster en de centrale verwarming. De zaal is ongeveer voor de helft gevuld. We kiezen voor het dagmenu dat in een speciale formule tijdelijk aan 75 euro all-in wordt aangeboden: aperitief, voor- en hoofdgerecht, wijnen, water en koffie). We beginnen met een fris glas champagne 100% pinot noir waarbij we een viertal hapjes krijgen opgediend. Er komen o.a. gelakt buikspek met schuim van zuurkool, een krokantje met kalfskop en tagliatelle van pijlinktvis met algen en shisobouillon op tafel. Stuk voor stuk mooi uitgebalanceerde smaken en zeer mooi gepresenteerd.

IMG_6878.JPG

IMG_6880.JPG

 

 

 

 

 

IMG_6881.JPG

 

IMG_6884.JPG

 

 

 

 

 

Als voorgerecht krijgen we schelvis met noten en ravioli van pompoen met oude Roeselaarse kaas en schuim van gefermenteerde champignon. Waw… wat een prachtige combinatie! De vis is perfect gegaard zodat het witte vlees mooi in sappige lamelletjes uiteenvalt en de andere smaken en texturen zorgen niet alleen voor een zeer subtiel evenwicht maar ook voor een mooi kleurenpalet op het bord. Klasse! Een karaktervolle witte grenachewijn uit Noord-Spanje begeleidt het gerecht op ideale wijze.

IMG_6887.JPG 

Als hoofdgerecht wordt vandaag fazantenborst geserveerd met een coulis van gefermenteerde rode kool, schorseneer, gepekelde ui en een saus op basis van foie gras gevolgd door een vol-au-vent van de fazantenbout met een bladerdeegje. Ook dit is een schot in de roos! Zelden aten we zo’n succulente fazantenborst. De garnituren omgeven de fazant op perfecte manier en sluiten helemaal aan bij het herfstgevoel van  deze miezerige novemberdag. We drinken er een krachtige rode wijn bij uit Sicilië uit de buurt van de Etna.

 IMG_6890.JPGIMG_6892.JPG

 

 

 

We genieten met volle teugen en kunnen niet aan de verleiding van een dessert weerstaan, ook al wordt hier een klein supplement voor aangerekend. We kiezen beiden voor een chocolademousse met zwarte en witte mout en een sabayon van Sint-Bernardusbier, eenheerlijke afronding van een prima menu.

IMG_6897.JPG

Maar een maaltijd is uiteraard niet af zonder koffie en ook die wordt vergezeld van diverse lekkernijen: vanillecrème met crumble, een gevuld rolletje met speculoos maar het is vooral het taartje ‘Table d’Amis’ dat  we zullen onthouden: een verrassend lekkere combinatie van chocolade en gerookte ui.

IMG_6900.JPG

We genoten in Table d’Amis van een mooi uitgebalanceerde lunch op topniveau aan een zeer redelijke prijs. De chef stond in voor een menu met creatieve en originele gerechten, een sterrenrestaurant waardig, maar ook het kader en de vriendelijke en efficiënte bediening droegen bij tot een onvergetelijke namiddag.

15:05 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |