17-10-14

OAK, Gent

OAK, een nieuw restaurant in Gent, is amper geopend en het is al dringen om er een tafeltje te veroveren. Alle avonden voor oktober en november zijn volgeboekt maar deze middag konden we toch nog het laatste tafeltje voor de lunch te pakken krijgen. Het is duidelijk dat velen met ons nieuwsgierig zijn om te zien of de Braziliaanse chef Marcelo Ballardin de hoge verwachtingen kan waar maken. De referenties die de jonge chef kan voorleggen zijn niet van de minste: Hertog Jan in Brugge, Geranium in Kopenhagen, Oud Sluis en Dinner by Heston in Londen. De laatste twee jaar werkte hij in Pure-C in Cadzand. Dat beloofde dus. OAK is gevestigd in op het gelijkvloers van een nieuwbouw aan de Hoogstraat 167. De zaal is vrij klein en biedt plaats aan 24 personen. Door het grote raam op de achtergevel kijk je op een zeer ruim terras dat nog niet aangekleed is maar dat ongetwijfeld één van de aantrekkelijkste plekken van Gent zal worden voor een etentje in open lucht. Het interieur is sober maar zeer smaakvol: één zwarte en één hagelwitte muur, een strakke bar en een bescheiden inkijk in de keuken. Aan de zwarte tafeltjes zorgen lichte designstoeltjes in groen, rood en geel voor de kleurrijke noot. De loungemuziek klinkt aanvankelijk iets te luid, maar naargelang de zaal vol komt, verdwijnt ze op de achtergrond.

IMG_6844.JPG

We beginnen met een eenvoudige cava als aperitief en krijgen er als amuse meteen twee staaltjes bij opgediend van de kunde van de chef: kroepoek met een slaatje van zeewier en dashi en een kruidig pittabroodje met tzaziki van rode biet en een crumble van fetakaas. De toon is gezet. Het lunchmenu kan in 2, 3, 4 of 5 gangen genomen worden aan respectievelijk 25, 35, 45 en 50 €. Wij houden het bij een voor- en een hoofdgerecht.  Voor de wijn per glas kunnen we slechts kiezen uit twee rode wijnen: een Spaanse Barranco Oscuro BO2 à 8 € en een Toscaanse Rosso di Montalcino van het huis Ferrero à 9 €. We besluiten om er elk één te proeven. Het blijken twee eenvoudige wijntjes maar toch met karakter en vooral de spaanse tempranillo heeft een vrij stevige nasmaak.

IMG_6846.JPG

Als voorgerecht krijgen we gebakken zalm met bulgursalade en paprikadressing. De vis is perfect gebakken zodat hij in sappige lamelletjes uiteenvalt en de dressing over de bulgursalade is ronduit hemels. Flinterdunne schijfjes radijs en een crumble van quinoa zorgen voor een aanvullende textuur en kleur. Een gerechtje dat ons inderdaad aan Pure-C doet denken.

IMG_6849.JPG

Het hoofdgerecht is eend met pompoen en gelakte aubergine, alweer gepresenteerd als een kleurrijk palet. Daarvoor zorgen de oranje pompoenen, de rode linzen, het groene zalfje en de groene pijpajuintjes die het mooie stuk eendenborst omringen. Alle smaken zijn mooi in harmonie maar een hoofdrol wordt toch gespeeld door een schijfje gelakte aubergine. Zéér lekker!

IMG_6851.JPG

We nemen geen dessert maar sluiten af met een heerlijk sterke koffie die vergezeld wordt van een superlicht passievruchtschuim met krokantje in een elegant glaasje. De koffie wordt geschonken in mooie tasjes in oranje aardewerk die wondermooi contrasteren met de strakke zwarte tafel.  Tenslotte wil ik niet onvermeld laten dat chef Ballardin niet naliet om na elk gerecht vriendelijk en met oprechte belangstelling kwam vragen of het gesmaakt had.

IMG_6854.JPG

OAK is zonder meer een aanwinst voor Gent en een must voor elke fijnproever, niet alleen de Gentse. Al zijn nog niet alle details afgewerkt, toch is duidelijk dat hier in alles één lijn wordt doorgetrokken: kwaliteit in soberheid maar met klasse en creativiteit. Dat uit zich natuurlijk in de eerste plaats in de gerechten en de wijnkaart, maar ook in het interieur, het meubilair, het vaatwerk en al de rest. Op discrete manier is ook het eikenhout aanwezig: op tafel en in een kunstwerk aan de muur (en dan moet je ook eens naar de toiletten gaan kijken…) waarmee bewezen is dat ook over de naamkeuze is nagedacht. Het is meer dan veelbelovend als je na amper een maand al dit niveau weet te halen, en dat kan in de toekomst alleen maar nog beter worden. Mijn hoge verwachtingen zijn in ieder geval ingelost.

 

 

17:17 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (2) | Tags: gent, oak |  Facebook |