16-03-14

L'Esco, Wetteren

L’Esco is gevestigd in een statig herenhuis in de Stationsstraat in Wetteren. Chef Stefan Buelens verliet eind 2012 zijn vorig restaurant “Dorp 5” in Leest wegens te klein en vond dit prachtige pand dat hij met veel zorg ombouwde tot een stijlvol restaurant. Door een (te smalle) poort rijd je de grote tuin binnen waar een ruime parking is aangelegd. De tuin zelf  vergt nog wel wat werk, maar het huis is schitterend gerestaureerd. In een glazen aanbouw is de keuken ondergebracht en binnenin zijn de kamers met veel smaak als evenveel eetzaaltjes ingericht. Samen met enkele moderne kunstwerken aan de muur geeft de strakke en heldere aankleding een eigentijdse sfeer aan de statige woning met haar rijk versierde hoge plafonds. De ontvangst door de gastvrouw is eerder koel.

De helft van het gezelschap kiest voor het huisaperitief, een Riesling Sekt van het Duitse huis Sander uit Rheinessen; de andere helft houdt het bij een gin-tonic. Er komen niet minder dan vijf amuses op tafel, stuk voor stuk hoogstandjes waarmee meteen de toon gezet is en bewezen is dat deze chef talent heeft. Hij komt de hapjes trouwens met veel trots persoonlijk presenteren. We krijgen o.a. een crème van mimolettekaas, een krokantje met inktvisinkt, een gefrituurd kwarteleitje met truffel, een oester met kruidige vinaigrette, …  Alles is zeer verfijnd van smaak en mooi gepresenteerd.

We kiezen voor het marktmenu. Vier gangen voor 50 € en er worden ons ongevraagd de aangepaste wijnen bij geserveerd (18 €). Niet dat we daar om treuren, want we zouden daar tòch voor gekozen hebben, maar opnieuw laat de gastvrouw merken dat ze ongeconcentreerd en op routine draait vandaag. Als eerste voorgerecht krijgen we paling in een omhulsel van diverse groene kruiden, zwemmend in een schuimig roomsausje en opgefleurd met enkele krokante krulletjes en kleurrijke bloempjes.  Een lust voor het oog en zeer lekker van smaak. Daarna volgt een helderwit stukje skrei met hopscheuten en een gestoomde eierdooier. Een mooie combinatie, eenvoudig en perfect passend bij de prille lente. Als hoofdgerecht is er konijn, maar de eend van de lunch kan ook gekozen worden. Het konijn wordt opgediend met jonge asperges, de eerste van het seizoen, knisperende nootjes en een rijke lichtzoete donkere saus. De mooi rosé gebakken eend is vergezeld van een puree en enkele rauwe schijfjes van peterseliewortel en dezelfde donkere saus. Beide gerechtjes worden ook nu opgefleurd met enkele bloemblaadjes. Voor het dessert wordt voor elk een diep zwart bord op tafel gezet; de chef schept er smeuïg, romig vanilleijs in en overgiet dit met een heerlijke warme chocoladesaus, waarop nog een lepel lichtgeklopte room wordt gelegd. Eenvoudig, maar perfect. Bij de koffie worden we nog vergast op enkele heerlijke zoetigheden: een praline van witte chocolade met een verrassend chocoladekrokantje van aardappel, een hoorntje met mangomousse en een heerlijk ouderwetse oliebol met poedersuiker.

Oost-Vlaanderen heeft er met L’Esco een schitterende aanwinst bij en Wetteren staat meteen op de culinaire landkaart.  Dit is een topadres waar we hopen nog vaak terug te kunnen komen.

IMG_0454.JPG

Paling met groene kruiden

IMG_0458.JPG

Konijn met asperges

IMG_0460.JPG

Eend met peterseliewortel

 

10:35 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (3) | Tags: restaurant, l'esco, wetteren |  Facebook |