27-01-14

De Zuidkant, Damme

Restaurant “De Zuidkant” in Damme is één van de Belgische restaurants die dit jaar met een eerste Michelinster werden bekroond. Het is ondergebracht in een eerder klein, maar smaakvol en gezellig ingericht pand vlakbij de Damse Grote Markt. Op uitnodiging door vrienden trekken we er heen op een winterse zaterdagmiddag en krijgen een tafel toegewezen in de veranda. De ontvangst door de gastvrouw is vriendelijk en informeel. Bij het aperitief komen een viertal hapjes: tartaar van zeebaars, een oester met granité, hertenragout en een schuimpje van parmezaanse kaas. Het hele gezelschap kiest voor het vijfgangenmenu met bijpassende wijnen, die overigens stuk voor stuk van prima kwaliteit zullen blijken te zijn.

 

Als starter krijgen we handgepelde Zeebrugse garnalen met quinoa, hangop en een ijspastille van bergamot. Hierbij komt een frisse witte wijn uit de Duitse Pfalz. Daarna volgt een open ravioli met ossenstaart en ganzenlever, daarover een jus van gebrande ui en vergezeld van een zachte crème van sjalot en cantarel. Het is een zeer mooi uitgebalanceerd gerecht met subtiele smaken en de Californische chardonnay met een zachte boterachtige toets en uitgesproken houtsmaak past er perfect bij. We zitten duidelijk op sterrenkoers! Het hoofdgerecht is hertenkalf met twee bereidingen van rode biet, bundelzwammetjes en een smeuïge puree van peterseliewortel. Het vlees is botermals en sterk van smaak. De stevige Zuidafrikaanse pinotage ondersteunt op ideale manier dit winterse wildgerecht. Dan volgt een verzorgd kaasplankje met een viertal zorgvuldig geselecteerde en perfect geaffineerde kazen en daarbij wordt een volle Spaanse wijn geschonken. Onze wangetjes beginnen stilaan te gloeien… Het dessert wordt in twee fasen opgediend: eerst een predessert rond witte chocolade en daarna een dessert rond sinaasappel. Uiteraard komen er bij de koffie nog enkele lekkere zoetigheden.

 

We hebben op deze koude januarinamiddag genoten van een prima menu in een warm en gezellig kader en in aangenaam gezelschap. De gemoedelijkheid van de bediening heeft er evenzeer toe bijgedragen dat we ons helemaal op ons gemak voelden om in alle rust en relaxed te genieten. Maar de grootste verdienste gaat natuurlijk naar chef Patrick Van Hoorn die gezorgd heeft voor een prachtig menu dat de Michelinster volledig verantwoordt: geen sensatiezoekerij maar perfect bereide kwalitatieve grondstoffen, op een harmonieuze manier samengebracht en mooi gepresenteerd. Maar ook gastvrouw Cora Moerman verdient een pluim met haar uitstekende wijnkeuze.

 

14:30 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zuidkant, damme, restaurant, michelinster |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.