23-12-13

Cuines 33

Een van de restaurants op ons lijstje "Te Proberen" is Cuines 33 in Knokke. Een verjaardag is altijd een reden om eens iets nieuws te proberen en zo kwam het dat we vorige week kustwaarts trokken. Cuines 33 wordt gerund door een trio (broer, zus en schoonbroer) die eerder interessante ervaring opdeden in o.a. Oud Sluis, De Jonkman, Sel Gris en zelfs Comerç24 in Barcelona. Ze lieten een rijwoning in de bescheiden Smedenstraat ombouwen tot een eigentijds restaurant door Lieven Musschoot die o.a. ook tekende voor Pure-C. Het resultaat is een modern en stijlvol restaurant,michelinster,cuines 33interieur waar alles tot in de details klopt: van de glazen- en flessenwand met spiegels achter het buffet tot de gewaagde kleuren van het meubilair en het originele giraffenskelet bij de inkom. We beginnen met het aperitief in de bar en nemen plaats in de opvallend kleurrijke zetels. We gaan voor een gin-tonic waarbij we keuze hebben uit een uitgebreide lijst van gins. Als verwelkoming krijgen we een groen gekleurd bolletje aangeboden dat in de mond ontploft tot een sterke smaakbom. We proeven er o.a. haring in. Daarna komt niet het gebruikelijke assortiment van hapjes maar één stevige hap met o.m. kabeljauw. De kaart biedt o.m. de keuze uit twee tapasmenus van respectievelijk 6 en 8 creaties. Wij kiezen voor het grootste menu en bestellen er een fles chardonnay bij van Francis Coppola. Er komen achtereenvolgens een reeks tapa's op tafel die in grootte niet moeten onderdoen voor wat je elders als gerechtjes krijgt voorgeschoteld. Stuk voor stuk zijn het pareltjes en het is duidelijk dat de chefs hier voorrang geven aan de smaken en de originele combinaties boven de presentatie, al is ook daarop niets aan te merken. Dit is wat we achtereenvolgens voorgeschoteld kregen:

 

IMG_6181.JPG
NOORDZEEGARNAAL: aardappel, yuzu, daikon, dashi, wasabi

IMG_6183.JPG
GREVELINGENOESTER “CÓCTEL”: pompoen, sinaas, cardemon

IMG_6188.JPG
LIMOUSIN “TÁRTAR 33”: zwarte sesam, courgette, pijlinktvis, winterui

IMG_6189.JPG
SINT-JACOBSSCHELP: risotto parmesan, witlof, citroen, escabèche champignons

IMG_6194.JPG
GRIET “TOM KHA KAI”: boekweitnoedels, kokkels, pinda, paksoi

IMG_6196.JPG
WILDE FAZANT: peterseliewortel,  nashipeer, spelt, jus chicorei

IMG_6202.JPG
CASTAŇO: jasmijn, pecannoot, zoute caramel, yoghurt

IMG_6207.JPG
PIŇA: witte chocolade, aloë vera, banaan, gemberbier

 

Wow, wat een parade van schitterende gerechtjes (de term tapas is in dit geval een beetje misleidend). Over alles wat op het bord komt, is nagedacht zodat alle smaken in harmonie zijn. Niets is alleen maar voor het oog op het bord gelegd, alles staat in functie van de smaak. Dàt is het kenmerk van de topchef. We besluiten uiteraard met een heerlijke koffie en enkele zeer lekkere zoetigheden. Cuines 33 is voor ons zeker één van de ontdekkingen van het jaar. De Michelinster en de 15/20 van Gault-Millau bevestigen dit trouwens. Het menu kostte 84 € en met het aperitief, de wijn en de koffie betaalden we 121 € per persoon. We kregen absoluut waar voor ons geld.

IMG_6208.JPG 

 

 

 

 

17:32 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (1) | Tags: restaurant, michelinster, cuines 33 |  Facebook |

Commentaren

Ziet er idd indrukwekkend uit! Ik zou zo een reservatie maken, moest mijn portemonnee het aankunnen. Zo'n diner kan ik me maar 1 keer per jaar permitteren, en dan nog meestal omdat ik er een cadeaubon of zo heb voor gekregen. Maar het ziet er echt super uit! Laat maar komen die adresjes!
een culinair eindejaar gewenst!

Gepost door: christa | 27-12-13

De commentaren zijn gesloten.