07-11-13

Spaans Dak, Oud-Heverlee

banner restaurant.gif.jpg


IMG_6094.JPGAan de boorden van recreatiepark de Zoete Waters in Oud-Heverlee staat een idyllisch kasteeltje waar ooit Andreas Vesalius woonde. Hier is sinds jaren restaurant Spaans Dak gevestigd.  Sinds kort heeft de jonge generatie haar intrede gedaan. Chef Michel Uyttendaele wordt in de keuken bijgestaan door zoon Jonathan terwijl de andere zoon Kristof sommelier van dienst is. Of de moderne en creatieve kookstijl aan de jonge garde toe te schrijven is of aan chef Michel, is mij niet duidelijk maar één ding is zeker: het Spaans Dak serveert een inventieve eigentijdse keuken en weet duidelijk wat tegenwoordig “en vogue” is.

 

We probeerden zowel het “Zee”- als het “Fijnproevers”-menu, beide vijf gangen à respectievelijk 58 € en 60 €; mét aangepaste wijnen 78 € en 80 €. Maar we begonnen natuurlijk met het huisaperitief: witte wijn, sherry en cointreau, een ongewone maar geslaagde combinatie. De reeks hapjes die erbij gerserveerd werden, gaven meteen de toon aan voor wat later zou volgen. Het waren stuk voor stuk originele en mooi gepresenteerde mini-gerechtjes. Vooral de ‘alcoholvrije champagne van tomaat’ was zéér lekker al is de naam een beetje ongelukkig gekozen. De fantasie sloeg helemaal op hol met de ‘carpaccio van appel gemarineerd in rozenwater en limoen” die we moesten zoeken tussen de kroonblaadjes van een echte roos in een (lelijk) vaasje. Toch wat ver gezocht, vind ik.

 spaans dak, oud-heverlee

2 hapjes: espuma van schorseneren met krokante uitjes en alcoholvrije champagne van tomaat


En dan begon de parade van vijf gangen (x 2). Het is onbegonnen werk hier alle details op te noemen. Alle gerechten zijn een ongelooflijk complexe samenstelling van diverse bereidingen, kunstig samengebracht op één bord. Het is nauwelijks in te schatten hoeveel werk hier is in gestoken. Daarenboven weten ze hier als geen ander hoe een bord mooi gedresseerd kan worden, maar voor mij gaat deze complexiteit wel wat ten koste van de harmonie. Een voorbeeld. Het eerste voorgerecht van het vismenu bestaat uit:

-      Tataki van tonijn met chutney van mango en abrikoos, meringue van rode biet, crunch van  zwarte olijven

-      Tartaar van tonijn met een salade van wilde rijst, gepofte wilde rijst, espuma van wasabi

-      Sashimi van tonijn, salade van rijstvermicelli gekleurd met inkt van inktvis, oosterse bouillon op smaak gebracht met soja en gember

Alles op één bord, begrijp je wat ik bedoel? Vaak ligt de kunst in de beperking.

 spaans dak, oud-heverlee

3 bereidingen van tonijn


Maar, begrijp me niet verkeerd: deze mensen kunnen koken en we hebben lekker gegeten. De gebakken roggevleugel met een open ravioli van groene kool met spek (ik bespaar u de andere ingrediënten) en vooral de gebakken coquille met een mousseline van aardappel en truffel waren heerlijk.  Op het Fijnproevermenu kwamen o.m. twee wildgerechten voor: een frisse tartaar van hert met gebakken eendenlever en gebakken filet van fazant. Beide waren opnieuw mooi gepresenteerd en vergezeld van een resem andere smaken en toch smaakten ze wat braaf en bijna flets. De tartaar van hert en de gebakken eendenlever had ik trouwens liever als twee aparte gerechtjes gezien.

 spaans dak, oud-heverlee

Gebakken coquille, mousseline van aardappel en truffel, chips van truffelfoccaccia,
engelenhaar van aardappel,
crème van donkere balsamico en truffel

spaans dak, oud-heverlee

Tartaar van hert en gebakken eendenlever, salade van linzen, crème van rode biet,
rode bietblokjes gegaard op de BBQ, gel van balsamico en crouton van peperkoek


spaans dak,oud-heverleeAls nagerecht kozen we beiden voor de kaas en kregen verloren brood van brioche gegratineerd met patachouffe, appelsalade met dennenpitten en rozijnen, espuma van appel.  Een goede combinatie maar de appelsalade was iets té nadrukkelijk en overvloedig. Zoals kon verwacht worden, kwamen er bij de koffie nog een hele reeks (6 stuks!) garnituren. Ook hier was ongelooflijk veel werk in gestoken en ze oogden prachtig. Tenslotte een woordje over de wijn. We kregen een zéér goed uitgekozen selectie van vooral Zuiderse wijnen en ze werden zeer gul geschonken: o.a. een Falanghina uit Campanië, een Alentejo uit Portugal en een Verdicchio uit Umbrië. Maar we onthouden vooral de schitterende Rocherolles, een rode Graves uit Frankrijk.

spaans dak,oud-heverlee

 De koffiegarnituren


We verlieten het Spaans Dak met een gevulde maag en een tevreden gevoel. Ze zijn de meesters van de presentatie en kunnen volgens mij nog hoge ogen gooien. Maar ze moeten opletten dat hun creativiteit niet uitmondt in overdreven complexiteit en onnodige effectenjagerij. Als ze er in slagen om de smaken wat meer uitgesproken te maken en met elkaar te laten harmoniëren, zit er misschien wel een Michelinster in.

09:35 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (1) | Tags: spaans dak, oud-heverlee |  Facebook |

Commentaren

Ik heb je link opgeslagen, om af en toe te komen likkebaarden, en wie weet pikken we er wel eens een restaurantje uit in onze streek!

Gepost door: christa | 12-12-13

De commentaren zijn gesloten.