02-04-13

Vrijmoed, Gent

banner restaurant.gif.jpg

Begin deze maand opende Michael Vrijmoed, gedurende verschillende jaren de rechterhand van Peter Goossens, zijn eigen restaurant in Gent: Vrijmoed. Wij waren natuurlijk zeer nieuwsgierig en onze verwachtingen lagen hoog. We boekten meteen een tafel en nog vòòr het einde van de maand konden we aanschuiven in het stijlvolle restaurant in de Vlaanderenstraat. Het interieur is sober klassiek, met witte muren, lichtgrijze plafonds en lichtbruin geverniste deuren en ramen. We kregen een mooi tafeltje bij het venster aan de straatkant waar jammer genoeg de ramen de late vrieskou niet helemaal konden buiten houden. We maken er maar meteen een vervroegde paastractatie van en kiezen voor het vijfgangenmenu (69 €) met bijpassende wijnen (30 €). We starten met een mooi glas champagne van Deutz. Die krijgt het gezelschap van 3 hapjes: twee kleine pasteitjes met frisse groene toetsen van erwt, munt en prei en een kommetje met taboulé, een zalfje van paprika en een chip van zoete aardappel. Een mooi begin.

IMG_0866.JPG

Als eerste gerecht krijgen we rauwe makreel met pickles “Tierenteyn”, avocado en rode biet. Nogal hard van kleuren, maar des te zachter van smaak. Er wordt een frisse Verdicchio bij geschonken. 

IMG_0868.JPG

Daarna volgt wat voor mij het hoogtepunt van het menu zal blijken: zeekat (een soort inktvis) met dashi en citrus. Dashi is een Japanse bouillon van wieren en heeft een zeer delicate smaak, zeer oosters.  De zeer droge en ietwat zilte witte Anjou uit de Franse Loirestreek, paste er wonderwel bij.

IMG_0871.JPG

Als derde gerecht krijgen we rode poon met rouille en kokkels in een bouillabaise. Zelden at ik zo’n lekkere kokkels, pure smaak van de zee. Ook de Lirac, een witte Côtes-du-Rhône, was een perfecte begeleider.

IMG_0872.JPG

Als vleesgerecht komt er vervolgens lam uit de Lozère met knolgroenten en cevenne-ui. Het vlees is verwerkt als een warme terrine en smelt in de mond. De Libanese rode wijn die erbij geschonken wordt, mag er best zijn. 

IMG_0877.JPG

Om te eindigen volgt nog een mooi dessertje: cedraat (een citrusvrucht) met witte chocolade, appel en komkommer waarover nog een jenever met dezelfde vruchten wordt gegoten. Bijzonder luchtig en noch zoet noch zuur.  

IMG_0879.JPG

Uiteraard moeten we afsluiten met een koffie. Hier geen espresso, maar “trage koffie” uit Ethiopië. Die wordt geschonken uit een eenvoudige oude koffiekan en heeft een zeer milde smaak. Als versnapering komt er een klein kommetje klassieke dame blanche bij en twee kleine gebakjes (citroen en een brownie met zoute caramel).

 

Onze verwachtingen zijn helemaal ingelost. Gent mag zich gelukkig prijzen met deze nieuwe aanwinst. Na de drie “Flemish Foodies” krijgen we er een nieuwe topper bij. Maar in contrast met de ongedwongen brasseriestijl van Kobe en co, kiest Vrijmoed voor een stijlvol en keurig restaurant en dito keuken zonder daarbij te vervallen in extreme frivoliteiten. Zijn keuken is eerlijk en puur en toch hier en daar verrassend en origineel. De sfeer is ontspannen maar stijlvol evenals de vriendelijke bediening, al moet gezegd dat we toch soms nét iets te lang hebben moeten wachten. Maar ja, in één maand ben je nog niet helemaal gerodeerd natuurlijk. Ik ben benieuwd wat Michelin en GaultMillau ervan zullen zeggen. Die eerste ster zal hopelijk snel komen.

17:50 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (1) | Tags: restaurant, gent, vrijmoed |  Facebook |

Commentaren

Wow ziet er super uit ! Ik kijk al uit naar ons eerste bezoek. Al moet ik daarvoor nog wachten tot eind oktober ! Ik twijfel er niet aan dat die eerste ster snel zal koen !
In september trekken we nog eens naar Oud Sluis voor dochter haar verjaardag en voor januari heb ik een plekje bij Hertog Jan. En nu is 't restobudget op ;-)
Laatst nog eens naar La Paix geweest. Daar heb ik de geweldige vitello anguillo gegeten, als ik eraan denk krijg ik nog kippenvel, geweldige food !
Indien interesse mail even dan link ik je op fb indien zin he ;-)

Gepost door: onelife | 11-04-13

De commentaren zijn gesloten.