03-03-12

Markt XI, De Haan

banner restaurant.gif.jpg

marktXI1.jpgBenny Van Torre deed enkele jaren ervaring op in sterrenrestaurants (Hertog Jan en Bartholomeus) alvorens vorige zomer in De Haan zijn eigen restaurant te openen: Markt XI. Hij restaureerde een oude rijwoning in het centrum van De Haan, tegenover het pittoreske tramstationnetje, en verbouwde de binnenkant tot een smaakvol modern interieur. Alles steekt in een sober wit en het geheel oogt strak maar toch gezellig. De open keuken deelt de eetzaal in twee: een tiental plaatsen voorin en evenveel achterin. In het achterste gedeelte geeft een groot venster uit op een klein terrasje waar ’s zomers nog een tiental mensen kunnen plaats nemen. De beperkte ruimte zorgt voor een familiale sfeer, die nog versterkt wordt door de nabijheid van de werkende chef in de open keuken en de warme ontvangst door gastvrouw Katrijn, Benny’s vriendin. Met hun tweetjes runnen zij op een opvallend vlotte manier de hele zaak. Bewonderenswaardig! We beginnen met een glaasje champagne waarbij een drietal hapjes worden geserveerd: garnaaltjes met een mousse van pompoen met curry, tartaar van zalm met geitenkaas, bieslook en sesamzaadjes, en een gelei met wulokken. Er wordt een marktmenu met vijf gangen aangeboden aan 59 € maar je kan ook één of twee gangen laten vallen en betaalt dan respectievelijk 49 of 42 €. Wij schrappen het dessert en houden dus vier gangen over. Voor de aangepaste wijnen betalen we 24 € per persoon. 

 

marktXI2.jpg

Eerst krijgen we gemarineerde haring met bloemkool, avruga, citroen, basilicum en ijs van ingelegde haring. Mooi gepresenteerd en zeer fris. Vooral het ijs is speciaal en zeer lekker. We krijgen er een stevige Spaanse witte wijn bij uit de Penedès. 

marktXI3.jpg

Hierna volgt een reepje gebakken zeetong met prei, strandkrab, lavas en gerookte aardappel.  Het perfect gegaarde stukje tong is overgoten met een schuimige oranje saus waarin de zoete smaak van de krab sterk doorsmaakt. Het bord is een streling voor het oog. De witte biowijn die hierbij geserveerd wordt, komt ook uit Spanje en is van zeer goede kwaliteit.

marktXI4.jpg

Het eerste hoofdgerecht is skrei met shitake, peterselie en ajuin. In dit seizoen kan je bijna geen lekkerder vis eten dan deze jonge kabeljauwsoort die in de Noorse wateren wordt gevangen. Het hagelwitte stukje vis zwemt in een donkerbruine saus waarin de shitakepaddenstoelen en de schijfjes pastinaak voor een mooi contrast zorgen in kleur en smaak. In dit soort perfect uitgebalanceerde gerechten toont de chef zijn klasse! We krijgen er dezelfde witte biowijn bij geserveerd en daar zijn we zeer blij om.

marktXI5.jpg

Het menu wordt afgesloten met kalf, wortel, zilverui en selder. Drie stukjes mooi rosé gebakken kalfsvlees worden afgewisseld met worteltjes, zilveruitjes, kleine champignons en aardappelkroketjes. Lekker, maar wat mij betreft niet het hoogtepunt van het menu. De rode wijn uit Oostenrijk daarentegen is een ware openbaring! En dat kan gerust over het hele restaurant gezegd worden. We aten hier voor een zeer redelijke prijs een culinair hoogstaand menu. Benny Van Torre mag gerust naast zijn Westvlaamse generatiegenoten van de Flemish Foodies staan en volgens mij duurt het niet lang vooraleer ook hij door Michelin wordt opgemerkt en bekroond. Voor ons mag hij trouwens nu al een ster krijgen!

17:35 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (1) | Tags: restaurant, restaurants, de haan, markt xi |  Facebook |

Commentaren

Bedankt voor de gewaardeerde tip,het is inderdaad een heel fijn adresje met 2 super gemotiveerde en vriendelijke jonge mensen.
Hebben jullie Kookeet al eens gedaan op de Markt in Brugge,onlangs de 2°editie en het was weer genieten.
Tête Pressée in Sint Michiels is ook een enorme aanrader

Gepost door: Kathelyne Lippens | 11-11-12

De commentaren zijn gesloten.