01-02-12

De Librije, Zwolle

banner restaurant.gif.jpg

Bij een verjaardag hoort natuurlijk een etentje en als het tweede cijfer een 0 is, mag dat wel eens iets meer zijn. Zo trokken we in oktober naar De Librije in Zwolle. Samen met Sergio librije1.jpgHerman maakt chef Jonnie Boer dé top uit van de Nederlandse gastronomie: 3 Michelinsterren en 19,5/20 bij GaultMillau. Gezien de grote afstand besloten we om te overnachten in Librije’s Hotel. Het werd een onvergetelijke belevenis! We hadden de auto pas geparkeerd voor de deur of er stond al een livrei om het portier te openen en onze autosleutels over te nemen. Hij stelde zich voor als onze “butler” en zei dat hij wel voor de auto en de bagage zou zorgen. Wij konden intussen op de overdekte binnenkoer rustig bekomen met een glaasje wijn en een paar lekkere hapjes. Librije’s Hotel is gevestigd in een voormalige vrouwengevangenis en huisvest ook Librije’s Zusje, het tweede restaurant van Jonnie en Thérèse Boer. Ook 2 Michelinsterren en 16/20. Onze kamer was zeer knus, onder het dak en met een open badkamer. Alle comfort natuurlijk tot een Apple computer toe! De toon voor de rest van ons verblijf was meteen gezet: dit is topklasse tot in het kleinste detail.

 

Hoogtepunt werd natuurlijk het diner. Het restaurant ligt op wandelafstand van het hotel zodat we ook even konden kennismaken met het liefelijke stadje dat Zwolle is. Het restaurant is ondergebracht in een smaakvol gerestaureerde bibliotheek van een oud klooster langs een van de grachten. Het interieur straalt pure chique uit: antiek wordt kunstig gecombineerd met opvallende moderne accenten. We kiezen voor het Librije’s Mini Menu. Waarom het mini noemt is mij een raadsel want het telt niet minder dan 10 gangen. Maar eerst worden we overstelpt met een hele reeks “mondvermaakjes”: krokante pinda met augurk, gepofte aardappel “light”, kibbeling op toast (kabeljauwwang), varkenshuid met lijnzaadjes, traag gegaard kwarteleitje met crème van abrikozenpitolie en tenslotte een toefje kaviaar dat op onze vuist wordt gelepeld. Stuk voor stuk juweeltjes! En gezien de verjaardag drinken we er natuurlijk een heerlijk glas champagne bij.

librije2.jpg

En dan kan het festijn beginnen. Achtereenvolgens krijgen we:

  • Ganzenlever, Noordzeekrab, zwarte olijf, en het sap van gefermenteerde rode koolbladeren
  • Aan één kant geschroeide langoustine, geroosterd hennepzaad, kerriecrème en puur snijboonsap
  • Makreelbuik, tomaatuitlek, witte boon
  • Sint-Jacobsmossel, kalfsmerg, zwarte knoflook en jus van geroosterde selderij
  • Rivierbaars, paling, snoekbaarswang met venkel chlorofyl, sjalotten en appel
  • Tamme duif met een crème van ganzenlever en geitenkaas, steranijs, witte peper en sap van koolrabi
  • "Weerribben": bramen, watermunt en pandanrijst
  • "Kus van Thérèse"
  • Specerijen met passiefruit, gemberbier en witlof
  • Eetbaar "Stikkie"

librije3.jpg

Het is onmogelijk te zeggen wat het beste was en evenmin valt er iets uit de toon. Dit is een bijzonder afwisselend en uitgebalanceerd menu dat ons tot bijna middernacht in zijn ban houdt, zonder te vervelen. Ook de wijnen, die zorgvuldig zijn geselecteerd door gastvrouw Thérèse, zijn van zeer diverse oorsprong: Frankrijk, Italië, Spanje, Australië en zelfs Nederland zijn vertegenwoordigd. Thérèse experimenteert in de Achterhoek namelijk met een eigen wijnproductie, bescheiden qua schaal maar jammer genoeg ook qua smaak. Bij het dessert krijgen we zelfs een Japanse pruimensaké. We sluiten uiteraard af met een koffie en daarbij komt een keuze van chocolaatjes.


Die nacht slapen we prinselijk in Librije’s Hotel en het feest is nog niet gedaan want het ontbijt in Librije’s Zusje is opnieuw een gastronomische belevenis. Geen buffet, maar nadat we onze favoriete kaas en charcuterie hebben besteld, wordt ons een hele reeks lekkernijen achtereenvolgens aan tafel opgediend, stuk voor stuk gepresenteerd als heuse gerechtjes. Behalve de bestelde kaas en vlees krijgen we o.a. boerenyoghurt met aardbeien en verveine, toast met een kwarteleitje en boerenham, een mini-hamburgertje, gedroogd spek op een wasdraadje, diverse zoute en zoete broodjes, een soufflé van citroen, verse ananas met room, een sterke cappucino.

restaurant,nederland,zwolle,michelinsterren,michelinster,jonnie boer

Op dit culinaire niveau hebben we nog nooit ontbeten! Het is een waardige afsluiter van een fantastisch verblijf in een ongelooflijk hotel en restaurant. Vooraleer we naar huis vertrekken, lopen we nog even langs in de verderop gelegen Librije’s Winkel en kopen er een paar delicatessen als souvenir, maar de herinnering aan deze onvergetelijke plek en het overheerlijke diner zal niet gauw uit ons geheugen gewist worden.

De commentaren zijn gesloten.