23-01-12

Ontbijten in New York

ontbijt.jpgOntbijten doe je in New York (en de rest van de USA) niet in je hotel, maar bij voorkeur zoek je een ontbijtrestaurantje of een deli op. Je vindt ze op nagenoeg elke hoek van de straat en je kan er goedkoop en lekker ontbijten. Je schuift aan aan een lange toog vol met zoute en zoete lekkernijen: allerlei soorten eieren, ham, bacon, cheese, potatoes maar ook croissants, pancakes, bagels, donuts, cheesecakes en ander gebak. Bij een grote beker koffie neem je plaats aan een klein tafeltje of aan de toog en je geeft je maag en je ogen de kost. Meteen snuif je de echte Newyorkse sfeer en kan je de typische specialiteiten proeven.  Leuker om de dag te beginnen dan het saaie ontbijtbuffet in je hotel en met een 10 à 12 dollar kom je er van af. Wij aten o.a. in The Bread Factory (600 9th Avenue), Premier Deli (856 7th Avenue) en Gourmet New York (9th Avenue).


carnegie.jpgSommige delicatessenzaken (kortweg deli’s) zijn beroemd zoals bv Carnegie Deli(854 7th Avenue), een echt monument. Ze noemen zich bescheiden “World’s Best” en wat hun sandwich pastrami betreft, hebben ze wellicht gelijk. We stappen er op de middag binnen. Het is er zeer druk, maar het restaurant beslaat diverse kleine kamertjes en er is dus plaats voor veel volk. In elk van de ruimtes zijn alle muren van boven tot onder volgehangen met gesigneerde foto’s van beroemdheden. We bestellen een sandwich pastrami en worden naar onze plaats geleid. We moeten plaatsnemen aan een lange tafel. Er heerst een rumoerige maar gezellige en sympathieke sfeer. Iedereen zit dicht op elkaar en dat leidt natuurlijk tot spontane gesprekken met de andere gasten. Op tafel staan kommetjes met dikke groene opgelegde augurken en dan komt onze sandwich... een hoge toren van tientallen laagjes pastrami. Gelukkig hebben we maar één exemplaar besteld want met zijn tweeën krijgen we hem nauwelijks op. Lekker en vooral een hele belevenis!

 

dean deluca.jpgIn SoHo stappen we binnen in één van de beste delicatessenzaken van New York: Dean & Deluca (560 Broadway). Eerst kuieren we door de uitgestrekte en chique delicatessenwinkel waar je zowat alles kan vinden van groenten en fruit, over gebak, vlees- en viswaren tot kazen en alles wat maar eetbaar is. Een prachtige zaak waar het water ons in de mond komt. Rechtstaand aan een hoge tafel eten we er een superlekkere cheesecake en een scone with blueberries en een met chocolate chips

 


boulud.jpgOp onze laatste dag vallen we in Upper West Side toevallig op de moderne Epicerie Boulud (1900 Broadway), een recent geopende “eat-in and take-out market” van de Franse chef Daniël Boulud, die even verder Daniël uitbaat, één van de beste restaurants in New York. Van een onverwachte meevaller gesproken! ‘s Avonds wordt deze delicatessenzaak getransformeerd in een oesterbar ten behoeve van het opera- en theaterpubliek van het Lincoln Center, maar nu kan je er o.a. heerlijke Franse croissants, blue berry financiers en amandelcake eten. Weliswaar minder Amerikaans, maar toch de moeite waard. Zo kennen we ze enkel in Parijs.

 

magnolia.jpgIn Greenwich Village stappen we de Magnolia Bakery (401 Bleecker Street) binnen, vooral beroemd om zijn cupcakes. Het is een klein sympathiek bakkerijwinkeltje zoals je ze eerder in Europa zou verwachten, maar vergis je niet: hierachter gaat een hele keten schuil van kleine bakkerijtjes in New York, Los Angeles, Chicago en zelfs Dubai. De cupcakes worden er doorlopend vers gebakken en in de winkel opgemaakt. In alle mogelijke felle kleuren liggen ze in de etalage en gaan vlot de deur uit. We kunnen het natuurlijk niet laten om er eentje te proeven.

08:02 Gepost door C en C in Lekker eten op reis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: new york, reis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.