13-01-12

Culinair New York

New York is ook op culinair gebied  een interessante stad en daar probeerden we tijdens ons verblijf zo veel mogelijk van mee te pikken. Hoe het ons verging in een paar sterrenrestaurants lees je in twee andere bijdragen: Kajitsu en Andere Sterren in New York.  Hier volgen onze andere culinaire ervaringen. 


new york, reisHet MoMa huisvest één van de beste restaurants van de stad: The Modern (9 West 53rd Street). We hadden er niet gereserveerd maar vonden toch een plaatsje in de drukke Bar Room. Het is er vrij donker en vooral lawaaierig. Dit is meer de sfeer van een bar dan van een restaurant, maar het eten is op niveau: zeer eigentijdse bereidingen, mooi  gepresenteerd en prima van kwaliteit en smaak. Ik eet eerst een upside down tuna tart en daarna red snapper en C kiest voor rogvleugel en roasted duck. Ook de wijn is voortreffelijk. We betalen in totaal 86 dollar per persoon, niet goedkoop, maar de exclusieve setting en het niveau van de gerechten verantwoorden de prijs.

 

new york, reisAan de voet van Rockefeller Center vinden we het aantrekkelijke terras van Brasserie Ruhlman (45 Rockefeller Plaza) dat er daarenboven prachtig in de zon bij ligt. Dit is een m’as-tu -vu-terras. En... er is nog plaats! De panino met geroosterde kip en de sandwich met zwaardvis zijn zéér lekker evenals de vergezellende frietjes! Een lekker frisse Stella smaakt er heerlijk bij en we voelen ons bijna thuis. 

 

new york, reisOliva Gourmet (225 Broadway) is één van de populairste mediterrane restaurants in Manhattan en een belevenis: een lange toonbank met een zeer grote keuze aan koude en warme gerechten, die er stuk voor stuk zeer aantrekkelijk uitzien. Het is er zeer druk en het geheel maakt een nogal chaotische maar sympathieke indruk. De porties zijn zeer groot, maar de Beef Burrito en de Turkish Panini smaken heerlijk. De bediening is snel en efficiënt maar jammer genoeg moeten we achteraf langer aanschuiven aan de toiletten dan aan tafel. Zeer goedkoop: we betalen 25 dollar voor twee personen.

 

new york, reisIn Greenwich Village, vlakbij Washington Square Park komen we terecht in de Knickerbocker Bar and Grill (33 University Place), een tamelijk chique brasserie zoals we ze ook in Europa kennen. Ze zijn ook bekend om hun jazzconcerten en ze serveren een degelijke en kwalitatieve Amerikaanse keuken: t-bonesteaks, burgers, alles in grote porties. Hier eten we een stevige Angus Beef Burger met bacon en salade en drinken er een al even stevige pint bier bij.

 

new york, reisHet is niet zo gemakkelijk om in Midtown Manhattan een eenvoudige en betaalbare lunch te vinden. Op zondagmiddag vallen we in 57th Street bij toeval op Brasserie 8 ½ , een chique Franse brasserie in de indrukwekkende “Bell-bottom” Building, een hoog torengebouw dat zo wordt genoemd omdat het onderaan breed uitloopt zoals de “olifantenpijpen”-broeken of “bell-bottoms”.   ’s Zondags serveren ze hier een brunch à 29 $ en dat lijkt ons wel geschikt voor vandaag. Via een sierlijke trap dalen we af naar de zeer stijlvolle eetzaal met originele werken van Henri Matisse en een glassculptuur van Fernand Léger. In het midden is een mooi buffet opgesteld waar we ons kunnen te goed doen aan een grote keuze aan koude en warme gerechten. Het is allemaal nogal klassiek en inspiratieloos, maar het is zeer verzorgd en niet slecht. Vooral het uitgebreide dessertbuffet is de moeite waard. Voor de rest zijn we meer onder de indruk van het decor dan van het buffet.

 

new york, reisMinder goed treffen we het in Little Italy. Op de hoek van Mulberry Street en Hester Street strijken we neer op het aantrekkelijk ogende terras van Caffe Napoli en bestellen panini con melanzane e Parmigiano. Slechter heb ik ze nog nergens gegeten: slappe broodjes, papperige aubergines, smaakloos... Dit is een echte toeristenval: het ziet er mooi en aantrekkelijk uit, maar de kwaliteit is beneden alles.  De sfeer in de zon op het terras daarentegen is écht Italiaans.

 

new york, reisOp onze laatste voormiddag wacht ons nog een leuke verrassing. Via 57th Street steken we door naar 7th Avenue en plots staan we voor Nobu 57 (40 West 57 th Street), één van de restaurants van de beroemde Japanse chef. De buitenkant is zeer eenvoudig en discreet, maar ons oog is geoefend in het vinden van restaurants. We zijn nieuwsgierig en willen toch eens een blik naar binnen werpen. Boven de bar hangen reusachtige Japanse sakevaten met grote en kleurrijke Japanse karakters. We besluiten hier een aperitiefje te drinken om eens rustig te kunnen rondkijken. Op een zeer geslaagde manier is hier de Japanse soberheid gecombineerd met de Amerikaanse grandeur. Jammer dat we niet genoeg tijd hebben om hier ook te lunchen, maar een klein hapje moet er toch bij kunnen. We bestellen elk twee kleine taco’s met yellow fin tuna, lobster, ceviche en kingcrab, zeer verfijnd en mooi gepresenteerd en zeer lekker, maar zeer klein! Samen met twee glazen wijn moeten we 67 dollar betalen.

 

new york, reisIn Grand Central Station tenslotte, stapten we even binnen in de befaamde Oyster Bar. Zij bieden alle soorten verse vis en zeevruchten, maar zijn vooral beroemd om hun enorm assortiment aan oesters uit alle streken van de VS én de rest van de wereld. Op hun lijst staan niet minder dan 250 verschillende soorten, maar naargelang het seizoen zijn er dagelijks zo’n dertigtal te verkrijgen. Jammer genoeg is het op dat moment van de dag niet het geschikte moment voor ons om te eten, dus likkebaardend druipen we af.

16:59 Gepost door C en C in Lekker eten op reis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: new york, reis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.