05-01-12

Andere sterren in New York

In New York bezochten we niet alleen Kajitsu (2 Michelinsterren) (klik hier voor ons verslag) maar we hadden ook gereserveerd in twee andere sterrenrestaurants.

wd-50 

In de Masterchef finale op BBC hadden we restaurant wd-50 leren kennen, bekroond met één Michelinster en vorig jaar geklasseerd op nr 45 in de San Pellegrino lijst van de World Top 50 Restaurants. Dit jaar is hij gezakt naar nr 81... De naam van het restaurant verwijst naar chef Wylie Dufresne en huisnummer 50 in Clinton Street, Lower East Side waar het restaurant gelegen is. Achter de onopvallende sobere gevel  ligt een al even eenvoudige moderne brasserie, zonder sterallures en tamelijk donker. Achterin in de open keuken zien we een hele horde koks aan het werk. We krijgen een tafel toegewezen in een wat afgesloten maar gezellige nis waardoor we weinig last hebben van de drukte.  Het eten is inderdaad op niveau. We eten eerst een luchtige foie met opgelegde biet en puree van pruim en hamachi met asperges, saffraan en gerookte macadamianoot , beide vrij grote porties en zeer mooi gepresenteerd. Daarna volgen wilde “sockeye” zalm (een rode zalm uit de Noordelijke Stille Oceaan) met wortel, bietenbier en kersen en heilbot met “hen o’ the woods” (een houtzwam bij ons gekend als eikhaas), gebrande citroen, soyabonen en champignonsap. Vooral deze laatste, opgediend in een fantastische bouillon van champignons, is onvergetelijk evenals de prachtig gepresenteerde desserts: cantaloupe van meloen met yoghurt, venkel, witte chocolade en zwarte gember en kwark van bloedappelsien met thijm, zwitserse snijbiet en hibiscus. C en ikzelf zijn duidelijk enthousiaster dan onze twee tafelgenoten, die iets meer moeite blijken te hebben met de speciale smaken en combinaties en ook wat ontgoocheld zijn over het sobere interieur. Wijzelf hebben in ieder geval geen spijt van onze keuze. 

reis,michelinster,new york

Aureole 

Ook  Aureole aan 42nd Street in Midtown Manhattan tussen 6th Avenue en Broadway is bekroond met een Michelinster.  De eigenaar van het restaurant is Charlie Palmer, in de VS een beroemde tv-kok die talrijke kookboeken heeft geschreven en ook in Las Vegas een restaurant uitbaat met dezelfde naam. Het is een klasserestaurant: chique van inrichting en zeer stijlvol qua bediening, een heel andere stijl als wd-50 en veel meer zoals we ons een sterrenrestaurant voorstellen, dus onze tafelgenoten zijn duidelijk veel enthousiaster dan eerder deze week. Ook wat op tafel komt is van topniveau, zij het misschien iets minder origineel en vernieuwend, maar zeer mooi gepresenteerd. Wij beginnen met Hawaiian hamachi, avocado, pineapple, yuzu citrus and baby red chiso en Wagyu beef carpaccio, shiitake, scallions, taro root, ponzu and lavash. Als hoofdgerecht kiezen we respectievelijk voor John Dory, salsify, marble potatoes, Swiss chard and verjus en pink snapper, basil potatoes, zucchini, red peppers and saffron. Alle borden zijn niet alleen een streling voor het oog maar ook perfect bereid en dus hun Michelinster waard. Als dessert genieten we van een heerlijke chocolate soufflé, pear, hazelnut streusel, vanilla anglaise and walnut ice cream en van Gianduja chocolate, hazelnut financier, five spice caramel and Gianduja ice cream. 

reis, michelinster, new york

Zoals je ziet zijn we opgetogen over de 3 toprestaurants die we vooraf hadden uitgekozen en gereserveerd. Hoe het ons in New York verder verging op culinair gebied lees je in een andere bijdrage.

17:50 Gepost door C en C in Lekker eten op reis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reis, michelinster, new york |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.