11-11-11

Paris 14ème

banner restaurant.gif.jpg

In september brachten we een 3-tal dagen door in Parijs. In het verleden bleek het niet gemakkelijk om er lekker te eten voor een redelijke prijs, dus we hadden onze culinaire verwachtingen niet al te hoog gesteld. Toch gingen we vooraf op zoek op het internet naar een paar goede adresjes in het 14e Arrondissement, de buurt van Montparnasse, waar we logeerden. We vonden restaurant L’Assiette in de rue du Château, een zijstraat van de avenue du Maine, op wandelafstand van ons hotel. Het is een typisch Parijs restaurantje dat hoog geprezen wordt door verschillende bronnen. Tot voor enkele jaren werd het uitgebaat door ene Lulu en stond het bekend als één van de meest authentieke Parijse bistro’s. Mitterand had hier jarenlang zijn vast tafeltje. Nu is de zaak overgenomen door David Rathgeber, een Auvergnat die zijn vak leerde bij Alain Ducasse. Hij houdt de traditie van het huis in ere en serveert een authentieke klassiek Franse keuken, al brengt hij hier en daar toch een modernere toets. In het eenvoudige maar gezellige restaurant is plaats voor een 50-tal mensen en het interieur is zoals je wilt dat een Parijse bistro er uitziet. Als voorgerecht kies ik voor een tartare van grijze garnalen en mijn echtgenoot voor schaapspoten met salade. Daarna volgen respectievelijk eend met vijgen en cassoulet maison. We eten er buitengewoon goed en zullen vooral de tartare de crevettes en de fantastische cassoulet maison onthouden. Ook de wijn (een Côtes-du-Rhône Villages) is prima! We smullen en genieten; dit is écht een voltreffer en in de toekomst maken we graag een extra-metrorit om hier terug te komen.

Assiette Paris.jpg

De tweede avond trekken we naar de Boulevard du Maine naar het restaurant Vin et Marée, een visrestaurant dat GaultMillau quoteert op twee toques. We hebben van thuis uit een tafeltje gereserveerd en dat is maar goed ook, want de zaak zit bomvol. Ik begin met 6 oesters van Oléron en kies daarna voor coquilles Saint-Jacques; C neemt tomaat met krab als voorgerecht en daarna gegrilde tarbotin met een kruidensaus. Het is lekker, maar zeker geen culinaire hoogvlieger zoals gisterenavond. Als afsluiter delen we nog een klassieke Crèpes Suzette. Alles is supervers en lekker, maar nogal braaf. Daarenboven heerst hier niet de gezelligheid van een leuke bistro; je krijgt meer het gevoel van een onpersoonlijke “grande boîte”.

Vin et Marée Paris.jpg

De laatste middag besluiten we op de Boulevard du Montparnasse waar enkele befaamde Parijse bistro’s gelegen zijn. Het beroemde restaurant Le Dôme is ons te duur (40 à 60 Euro voor een hoofdgerecht) en we trekken in de aanpalende straat naar het kleine broertje Le Bistro du Dôme, gespecialiseerd in vis. Blauwwitte faiencetegels met vissen sieren de muren. De zaak zit tamelijk vol en een groot deel lijkt te bestaan uit vaste klanten, meestal ouderen. De vis is zeer vers en op zeer klassieke manier bereid. Ik begin met pimienton avec brandade en daarna neem ik rogvleugel met kappertjes. Mijn echtgenoot gaat eerst voor een friture de rougets, sauce tartare en daarna voor een heerlijke sole meunière. Voor dessert kiezen we respectievelijk voor een Fontainebleau aux poires en een glace caramel au beurre salé van Berthillon. Dat schijnt zowat het beste ijs in Parijs te zijn en effectief, het is bijzonder smeuïg en het smaakt super!

Bistro du Dome Paris.jpg


17:50 Gepost door C en C in Lekker eten op reis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paris, restaurants, frankrijk |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.