14-09-11

Nuance, Duffel

banner restaurant.gif.jpg

Om onze huwelijksverjaardag te vieren, trokken we dit jaar naar Duffel naar het veel geprezen Nuance van Thierry Theys, een jonge veelbelovende chef die in de kortste tijd twee Michelinsterren wist te veroveren. En het werd een echt feest! Het restaurant ligt tegenover het imposante Duffelse gemeentehuis en is ondergebracht in een voormalig bankgebouw, zeer vakkundig en met veel smaak omgebouwd tot een modern restaurant. De lichtbeige stoelen en witte tafelkleden steken scherp af tegen de donkere muren terwijl lichtergekleurde houten wanden en deuren het evenwicht houden tussen de contrasterende kleuren. We worden zeer vriendelijk ontvangen en naar onze plaats geleid door de vrouw des huizes. De zaal zit zo goed als vol en loopt nadien zelfs helemaal vol, maar desondanks heerst er een rustige en ongedwongen sfeer. Het personeel beweegt geruisloos door de zaal en is zeer vriendelijk en efficiënt. We kiezen voor het menu “Smaaknuances” à 80 Euro + 30 Euro voor de bijpassende wijnen, maar beginnen natuurlijk met een aperitief. Voor de gelegenheid mag het natuurlijk een champagne zijn. Hier begint al meteen het festijn: de champagne is heerlijk en wordt vergezeld van een waterval aan hapjes, die stuk voor stuk culinaire kunstwerkjes zijn: een rolletje van tonijn, een cakeje met structuren van rode biet, kroepoek met kruidencrème, rauwe langoustine met komkommer, inktvis met infusie van citroenblad en krokantje van zwarte look.

Nuance6.jpg

En dan steken we van wal met het vijfgangenmenu. Eerst komt "Yellowfin" tonijn in   verscheidene bereidingen, een pittige pinda-sesamcrème, krokante algen en een emulsie van sushirijst. Het bord is een lust voor het oog maar het is vooral de diversiteit van smaken en texturen die ons overweldigt: gemarineerde, geconfijte en licht aangebakken tonijn wordt afgewisseld met de tamelijk uitgesproken smaken van twee soorten algen en pindacrème terwijl de zachte sushirijst het evenwicht herstelt. Fantastisch! We krijgen er een frisse Italiaanse witte wijn uit Romagna bij.

Nuance1.jpg

Daarna volgt griet met cake van geroosterde pijnboompit, broccoli en citroen, tomatensoorten, jus met citroengras en kleine schelpdiertjes. Alweer een symfonie van smaken en kleuren om stil bij te worden. Hierbij wordt een Zuid-Afrikaanse wijn uit Hermanus geschonken, een mengeling van de Chenin Blanc en  Semillondruif.

Nuance2.jpg

Als vleesgerecht komt "Anjou" duif op tafel met  butternut, verse hazelnoot, zomertruffel, crème van bbq ui en aardappel uit Noirmoutier. Twee perfect gebakken duivenborstjes worden omringd door allerlei structuren in rood, geel en oranje tinten. De schelp van een hazelnoot opgevuld met zachte hazelnotencrème zorgt samen met een paar paddenstoelen voor een herfstaccent in de presentatie. Maar die smakenharmonie! Dit is het werk van een meesterkok! De verrassend goede rode wijn uit Baja California in Mexico ondersteunt het gerecht op een perfecte manier. Ik kan me niet voorstellen hoe dit kan verbeterd worden.

Nuance3.jpg

Daarna volgen nog twee desserts: eerst witte perzik, frisse kruiden, yoghurt en vlier en daarna bosbes, melkchocolade en botercaramel. Beide gerechten zijn om ter mooist gepresenteerd en bieden opnieuw een indrukwekkende diversiteit aan schitterend harmoniërende smaken en kleuren. Om het met een vakterm te zeggen: njummie

Nuance4.jpg

Nuance5.jpg

We sluiten af met een koffie (we krijgen met plezier een tweede kopje uitgeschonken) en daarbij volgt bij wijze van afscheid nog een laatste défilé van heerlijke zoetigheden: een gebakje met mango en limoen, een krokantje met chocoladecrème, een macaron, een oliebolletje met fruitige suiker en een heerlijk vers madeleintje. Als we denken alles gehad te hebben, worden we nog vergast op een mini-dessertje: een baba met flan en sorbet van mango.

Nuance7.jpg

Het hoeft niet meer gezegd dat Thierry Theys onze verwachtingen meer dan ingelost heeft. Dit soort verfijnining hebben we nog maar alleen bij topchefs als Peter Goossens, Sergio Herman en Michel Bras gevonden. Als het van ons afhing zou Nuance niet meer moeten wachten op een derde ster!

Commentaren

Dit restaurant is echt aan te bevelen aan iedereen die graag gastronomisch tafelt. Van a tot Z is alles afgewerkt tot in de puntjes. En daar bij komt ook dat het team super vriendelijk is en hun vak kent. De uitbaters hebben dit wel echt verdient.Zelf zijn ze ook bereid om hun klanten tot en met te verzorgen. Een dikke bravo om dit te bereiken. Wij zijn een tevreden koppel en gaan zeker en vast nog terug. Wij opteren voor kwaliteit ,kunst en rust. Met dank aan de vriendelijke bediening van Caroline Declerck en sommelier Steve.

Gepost door: cloetens anne | 06-10-11

De commentaren zijn gesloten.