24-06-11

De Vitrine, Gent

banner restaurant.gif.jpg


UPDATE september 2012


We meldden ons aan zonder reservatie op een woensdagmiddag en er was tot onze verrassing nog een tafeltje vrij. (Achteraf tellen we de hele middag slechts 12 gasten). We namen de driegangenlunch (33 €) met een eenvoudige rode huiswijn (Beaujolais Villages à 23 €). Het werd opnieuw smullen! Eerst  in escabèche gegaarde vlaswijting, gemarineerde tomaat en gepekelde ui en daarna gelakeerd buikspek met mousse van witte bonen, okkernoot en jus van kapucijn. Beide heerlijk maar het hoogtepunt was voor mij het dessert: zoet gemarineerde komkommer met witte chocoaldecrème en ijs van ijzerkruid. Origineel en gewaagd maar bijzonder geslaagd. Zeg eens eerlijk, in welke brasserie kan je een lunchmenu van dit niveau eten? Gezien de geringe bezetting was er geen lawaai-overlast en dus een veel gezelliger sfeer.

__________________________________________________________________________________


juni 2011


Vorige week opende Kobe Desramaults eindelijk zijn brasserie “De Vitrine” in de Gentse Brabantdam. Gezien onze uitstekende ervaringen in “In de Wulf” in Dranouter, waren we zeer nieuwsgierig en vol verwachting. Tot onze verbazing konden we zonder moeite nog een tafeltje bemachtigen op de donderdagmiddag van de allereerste week. De brasserie is ondergebracht in een voormalige slagerswinkel, wat je nog goed kan zien want de oorspronkelijke tegeltjes aan de muur en de ouderwetse tegelvloer zijn behouden gebleven. Je komt binnen in een ontvangstruimte (de vroegere winkel) waar je desgewenst een aperitief kan drinken. Het restaurant zelf ligt achterin in een smalle, spits toelopende ruimte die uitmondt in de open keuken. Langs de ene muur staat een lange bank en de tafels staan zeer dicht bij elkaar. Aan de andere muur bieden een paar tafeltjes iets meer privacy. In totaal is er plaats voor een dertigtal mensen.

 

We worden zeer vriendelijk ontvangen en krijgen meteen de wijnkaart aangeboden. Wijnkaart  is veel gezegd, want het is niet meer dan één bladje met een beperkte keuze aan bubbels, witte, rode en zoete wijn (telkens vier), alle aan zeer redelijke prijs en zowel per glas als per fles verkrijgbaar. Voor de lunch is er geen keuze: een menu van drie gangen à 25 Euro, maar als je iets niet lust, wordt het met plezier vervangen. Deze formule bevalt me wel! We bestellen meteen een fles rode (“Le Vin des Amis”) uit het Franse zuiden (denk ik). Prima kwaliteit en slechts 18 Euro! Op tafel komen twee stukken heerlijk knapperig brood en er staan 3 kleine schaaltjes met roomboter, reuzel en grof zout.

vitrine,kobe desramaults,restaurant,restaurants,brasserie,gent

Als voorgerecht krijgen we een maatjesfilet met courgettes en gierst. De vis smelt in de mond en ligt op een gegrillde courgette met een crumble en wordt vergezeld van een smeuïge couscous van gierst en groene kruiden. Dunne linten gemarineerde courgette zorgen voor de versiering en vullen de smaak aan met een lekkere zure toets. Er stroomt een heldergroene olijfolie van onder het geheel uit wat het kleurenpalet op het bord rijker en nog frisser maakt. 

 

vitrine,kobe desramaults,restaurant,restaurants,brasserie,gent

Als hoofdgerecht staat vandaag spiering op het menu, een viertal supermalse reepjes varkensvlees bestrooid met een krokante mengeling waarin gerookt spek sterk doorsmaakt. Daarbij ligt een zachte crème van wortel en een halve gebakken zoete ui en takjes platte peterselie fleuren het geheel op. Een prachtige combinatie van kleuren en smaken! We krijgen rustig de tijd om even na te genieten en onze wijn te beëindigen.

 

vitrine,kobe desramaults,restaurant,restaurants,brasserie,gent

Dan komt er nog een dessert: een mooi aardbeigebakje met aardbeienijs en natuurlijk enkele aardbeien, vers uit West-Vlaanderen (in Beervelde hebben ze ook goede aardbeien hoor Kobe!). Eenvoudig maar zéér lekker! We sluiten af met een kopje koffie waarbij we een heerlijk blokje gevulde chocolade krijgen.

 

Kobe Desramaults (die trouwens zelf aanwezig was) heeft ons niet ontgoocheld! Dit is brasseriekeuken op het niveau van een toprestaurant, iets duurder misschien dan elders, maar o zoveel beter! Hier kan niemand mistevreden over zijn, tenzij misschien wie kwantiteit boven kwaliteit stelt. Wat de sfeer betreft kan het misschien iets beter: de ruimte is echt wel klein en het geluidsniveau vrij hoog. Maar goed, dit hoort bij het concept: geen gastronomisch restaurant maar een plek voor een eenvoudige, kwaliteitsvolle en creatieve snelle lunch of dinner. En wie weet vindt Kobe later een betere locatie in Gent. In ieder geval hoop ik dat hij in Gent blijft!

Commentaren

Ha, leuk, jullie zijn al geweest. Het eten ziet er prima uit, niet al te veel ;-).

Gepost door: Carla | 27-06-11

Het ziet er niet alleen lekker uit, het is ook lekker!
Gisteren gaan lunchen:
Lekkere bubbels, heerlijke borden à la 'Wulf', eerlijke wijnen per glas, koffie met de beste chokolade ooit. > €89/2personen!
Toffe bediening.

Nog doen!

Gepost door: Pat Goubert | 07-07-11

Leuk geschreven sfeerverslag, ik heb al goesting om te gaan :-)

Gepost door: Foodie | 12-07-11

Leuk geschreven sfeerverslag, ik heb al goesting om te gaan :-)

Gepost door: Foodie | 12-07-11

Beste CenC!!
Wat een waanzinnig leuke blog!
Kunnen jullie ajb contact met mij opnemen?
Bedankt!!

Gepost door: sanneke | 13-07-11

Lekkere en gezellige surplus voor Gent ! Foodies doe zo voort Volta & J*E*F

Gepost door: bruno | 25-07-11

ik ben gisteren met mijn zoon en dochter op zoek geweest naar de "vitrine" en ja snel gevonden
vermits we al enkele keren uitstekend verwend geweest werden in "de wulf" en we grote fan zijn van de patron Kobe voor zowel zjn persoonlijkheid als van zijn kookkunsten waren onze verwachtingen zeer groot
kader : sympathiek , authentiek , passend in deze buurt
ontvangst : zeer vriendelijk
we hadden iets te vieren en vroegen 3 glazen champagne : dat was er niet en we konden kiezen tussen witte bubbels of roze , we kozen voor witte bubbels dewelke fris geserveerd werden maar smaakte naar cider wat ons nogal tegenviel
eerste schotel : slaatje op kei...kaas : voor onze smaak was de kaas te sterk .......voor de combinatie;
hoofdschotel : geroosterd buikspek met mooie maar nogal smakeloze garniture , de gekozen rode wijn was zeer lekker
dessert : perzikentaartje = redelijk
elk van ons had een dubbel gevoel : we wilden het lekker vinden maar het lukte niet echt , sorry

Gepost door: devos-decubber | 13-08-11

In de Wulf, Vitrine, Hertog Jan,... Nog zoveel op mijn wish list :-) Alweer een prachtig verslag en heb instant goesting om te gaan !
Begin deze week Les Eleveurs van Goe Gebakken dame Sofie Dumont gedaan. Verslagje op blog.
In oktober nog eens Oud Sluis !

Gepost door: One life | 20-08-11

Als PR bureau werkt Yapado voor enkele leuke merken binnen de Food sector. Graag had ik jullie toegevoegd aan onze database, zo kan ik jullie steeds op de hoogte houden! Je mag me steeds jullie contactgegevens doormailen.

En Vitrine is inderdaad lekkkker! :-)

Gepost door: Julie | 24-08-11

Mensen creëren een beeld van een restaurant en die hype of mythe gaat dan een eigen leven leiden.In die eetruimt is het er bijzonder lawaaierig, de rode wijn Pas à Pas is werkelijk ondermaats en het gebakkken buikspek van het varken kan men beter vervangen door iets dat gezonder is. Geen sfeer, jachtig heen en weergeloop van jonge dames, geen vestiaire noch kapstok om een mantel op te hangen. Laat de verwende kinderen daar verder zich amuseren maar gelukkig zijn er fraaiere en smakelijker eethuizen in de Gentse stede.

Gepost door: Sven Vrebos | 27-08-11

Beste Sven,

Ja, wat kan ik daar op zeggen? Dat smaken verschillen zeker hé? Wij waren in ieder geval zéér tevreden en zullen er hopelijk nog vaak teruggaan. Ik ken natuurlijk ook nog betere adressen (alhoewel... in Gent??) maar je moet alles in zijn context zien en geen appelen met peren vergelijken.

Gepost door: C&C | 29-08-11

De commentaren zijn gesloten.