07-04-11

L'Air du Temps

banner restaurant.gif.jpg

Onlangs was het weer Restaurantweek en dat is voor ons telkens de gelegenheid om voor een redelijke prijs in een sterrenrestaurant te gaan eten. Een lunch aan 22 euro voor drie gangen, desgevallend vermeerderd met 10 euro per Michelinster, dat is een buitenkans. Dit jaar pikten we er l’Air du Temps uit, één van de 13 tweesterrenrestaurants in België. Op een dinsdagmiddag trokken we naar Noville-sur-Mehaigne in een voor ons zo goed als onbekend hoekje van de provincie Namen, net over de grens met Waals-Brabant. Het restaurant is ondergebracht in een oud herenhuis langs de Leuvense steenweg maar het interieur is modern en luchtig, met grote vensters die uitgeven op een stijlvol ingericht tuinterrasje. We worden ontvangen door de gastvrouw, correct en vriendelijk al zouden minstens een paar woordjes Nederlands toch geapprecieerd worden. Het restaurant loopt trouwens al gauw vol met een voor 80% Vlaams cliënteel. Maar goed, het eten is belangrijker en... dat werd absolute klasse! We begonnen uiteraard met een fris glas champagne en kregen er ter verwelkoming de volgende hapjes bij: cocktail van mandarinewater, een bel van soju (Koreaanse rijstwijn) en groene citroen en een UV-filter van vitelotte-aardappel met goudakaas, drie sensationele voorproefjes van wat ons te wachten stond.

Air du Temps 1.jpg

Vervolgens werden als “Fingers Snacking” achtereenvolgens rijstcrackers met garnalendressing, scheermessen in hun eigen vocht met koriander en gember en een praline van ganzenleverpraliné en concentraat van café passion opgediend. Deze laatste was een pure sensatie, zowel qua smaak als qua presentatie: de “praline” lag op een kommetje waarin dennentakken met stikstof werden overgoten zodat het aroma van de takken via de rook in de praline werd opgenomen. Samen met een subtiele chocoladesmaak werd de ganzenlever hierdoor omgeven door een originele mengeling van gewaarwordingen. Meteen was duidelijk dat chef Sang Hoon Degeimbre terecht gerekend wordt tot de meest vernieuwende generatie van Europese koks. Eerder deze maand was hij trouwens te gast op het “Flemish Primitives” congres in Oostende waar Europese topkoks, onder wie Rene Redzepi (Noma, DK), Michel Bras (Bras, FR) en Sergio Herman (Oud Sluis, NL), ervaringen uitwisselden.


En dan komt het eigenlijke menu. Eerst krijgen we kort gegaarde witte koolvis (lieu jaune) in curcumasap met venusschelpen en kokkels en wilde kruiden en daarbij worden nieuwe Air du Temps 2.jpgaardappeltjes geserveerd die gekookt zijn in mos. De chef komt ze persoonlijk op het bord dresseren. Een schitterend gerecht waarvoor hij gisteren ongetwijfeld zijn inspiratie gehaald heeft bij René Redzepi. We krijgen er een (schaars geschonken) glaasje witte wijn bij uit Toscane. Daarna volgt de “Purple Duck”: eendenborst Mulard met rode kool, paarse ajuin en een variatie op dezelfde kleur. Air du Temps 3.jpgEen lust voor het oog en een streling op de tong! Hierbij drinken we een verrassende Carnuntum uit Oostenrijk, al even zuinig geschonken. Afsluiten doen we met romige chocolade met texturen van citroen en limoen Air du Temps 4.jpgen met saképarels en citroenkaviaar. Een perfectie harmonie van zoet en zuur. Het werk is natuurlijk niet af zonder koffie en ook hierbij worden we weer verwend met een viertal met zorg en veel creativiteit bereide zoetigheden: cakejes met citroencrème, madeleintjes, gelei van rood fruit, guimauves van chocolade en een glaasje met citroenmousse. Dit was een echt festijn en dank zij de restaurantweek aan een zeer redelijke prijs al moet gezegd dat het aperitief, de wijn en de koffie als supplement de basisprijs van 42 euro bijna verdubbelden. Vooral de 16 euro voor twee kleine glaasjes wijn vond ik er wel iets over... Maar toch: dit is één van de beste adressen in België. 

Air du Temps 5.jpg


Commentaren

Zien er prachtige lekkere bordjes uit! Een adres ook eens te testen!
Wij zijn gisteren nog eens naar La Paix geweest. Verslag op blog ;-)

Gepost door: One life | 15-04-11

De commentaren zijn gesloten.