26-12-09

Restaurantweek 1

banner restaurant.gif

Vorige maand was het opnieuw restaurantweek, dé gelegenheid om goedkoper te gaan eten in een toprestaurant, dus een gelegenheid die we niet mochten laten voorbijgaan. In de deelnemende restaurants kan je dan een 3-gangenmenu krijgen voor 20 of 27 Euro. Mits een kleine toeslag heb je een goedkoop 4 gangenmenu. 


De Godevaart, Antwerpen 

Op donderdagmiddag trekken we naar restaurant De Godevaart in de Antwerpse St. Katelijnevest, goed voor 15/20 bij Gault-Millau. Het restaurant zit stampvol en iedereen komt blijkbaar voor het restaurantweek-menu : 3 gangen voor 27 Euro of 4 gangen voor 39 Euro. De wijnen zijn niet inbegrepen en kosten 28 Euro voor een fles huiswijn of 5 Euro per glas. Wij gaan voor het 4 gangenmenu, of wat had je gedacht? Jammer genoeg wordt ons een tafeltje toegewezen in het nogal ongezellige achterste deel van het restaurant waar je zowat tussen de keuken en de toiletten in zit. Maar ja, we Godevaarthadden ook nogal laat gereserveerd. We beginnen met een fluweel soepje van aardpeer, hazelnoot, cecina en limoen. Dit is meteen een schot in de roos : geen ordinair soepje, maar een verfijnd gerecht met een textuur die we niet gewoon zijn. De soep is dik en inderdaad fluwelig en de smaak is geraffineerd. Daarna volgt verse zalm met picalilly, pinda en aardappel, minder indrukwekkend maar de zure picklessaus is toch een goede begeleider van de perfect gegaarde zalm, d.w.z. nog zeer sappig binnenin. Als hoofdgerecht krijgen we pluma (d.i. Spaans varkensvlees) met handgerolde couscous, knolselder, vanille en koffie. Uiteraard zijn de koffie en de vanille zeer discreet aanwezig maar ze geven aan het gerecht een heel gesofistikeerde toets. De handgerolde couscous is een openbaring : wat een verschil met de doordeweekse industrieel vervaardigde die we meestal op het bord krijgen. Hier zit smaak in en de korrels zijn groter en onregelmatiger en het geheel plakt niet zo aan elkaar. Maar dé vedette van deze menu is ongetwijfeld het varkensvlees : het is traaggegaard en dus sappig en je kan het met een lepel eten, zo mals is het. Als dessert, aangekondigd als ‘Sinterklaas 2009’, krijgen we spongecake met kaneelijs. Er volgt uiteraard koffie met nog enkele zoetigheden. De Godevaart bevestigt al het goede wat we er al over gelezen hadden en is het bewijs dat Gault-Millau sneller nieuw talent weet te waarderen dan Michelin. Maar dat wisten we al langer. Goedkoop is het echter niet, zelfs niet in deze restaurantweek: onze rekening bedraagt uiteindelijk 122 Euro voor ons tweeën. Maar we vonden het toch zijn geld waard ! Dit is een toprestaurant. 

12:26 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (0) | Tags: antwerpen, restaurant, restaurants, godevaart |  Facebook |

19-12-09

't Laurierblad

banner restaurant.gif


’t Laurierbladin Berlare was 20 jaar geleden één van onze lievelingsadressen (we vierden er zelfs het communiefeest van onze zoon), maar de drang om steeds iets nieuws te ontdekken zorgde er voor dat we er de laatste tijd niet meer geweest waren. Deze week trotseerden we de sneeuw en de kou om te gaan zien hoe het nog met ’t Laurierblad gesteld was. We kozen voor de interessante menuformule “Terug van de Markt” (55 Euro all in, van aperitief tot koffie). Bij het aperitief, een mousserende Loirewijn, werden we al vergast op een aantal hapjes die meteen de herinnering opriepen aan de rijke Franse boterkeuken van weleer: luchtige bladerdeegjes waar je vingers vettig van worden, een smaakvolle quiche, ... Als eerste voorgerecht kregen we een  compote van ossekaken in lichte gelei van Macvin van de Jura, ganzenlever en gekonfijte wortel en jonge ajuin vergezeld van een gegrilde brioche. Zéér lekker! Er wordt een eenvoudige witte wijn uit de Franse Jurançon bij geschonken. Dezelfde wijn vergezelt het tweede gerecht: verse Schotse zalm bedekt met een dun laagje lardo en enkele schilfers gedroogde tomaat, op een coulis van pompoen en een pesto van peterselie. Het hoofdgerecht is hazenpeper om te lepelen, verse pasta met poeder van eekhoorntjesbrood, reinette appel en veenbessen. Hiervan moet jammer genoeg gezegd worden dat de pasta té gaar was en het geheel niet warm genoeg. We dronken er een volle Siciliaanse rode wijn bij. Dan kwam het dessert: Bretoense zandkorst met peer en frangipane en roomijs van kaneel, helemaal niet zoet en een echt hoogtepunt. Bij de koffie (ja, nog steeds in de prijs inbegrepen...) nog een ruim assortiment koekjes, snoep en chocolades van de dag waaruit het moeilijk kiezen is. We zijn meer dan voldaan!


Het weerzien met Guy Van Cauteren is goed meegevallen. We vonden het heerlijk om nog eens de klassieke Franse keuken te proeven waar we 20 à 30 jaar geleden mee dweepten. We herontdekten een keuken, die overvloedig gebruik maakt van boter en die vooral zeer mild en zacht smaakt. Het was een zeer aangenaam weerzien, maar tegenwoordig zijn we meer pittige en meer gedurfde combinaties gewoon. Guy Van Cauteren heeft ons niet verrast en ook niet overdonderd, maar hij heeft ons zeker niet ontgoocheld. Dit is een betrouwbaar adres waar je weet wat je mag verwachten: een eerlijke kwaliteitskeuken zonder uitschieters noch verrassingen. Of toch, één verrassing was er wél: de rekening. 55 Euro per persoon voor zo’n compleet festijn, wijnen inbegrepen, waar vind je dat nog? Dát alleen al is een reden om niet meer zo lang te wachten om terug te keren.

 

14:14 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (2) | Tags: restaurant, restaurants, berlare, laurierblad |  Facebook |

09-12-09

Italia Autentica

banner winkels.gif


Een tip voor alle liefhebbers van de Italiaanse keuken:
Italia Autentica in Drogenbos. Het is een cash-and-carry die, zoals de naam het zegt, alleen écht Italiaanse producten verkoopt, niet minder dan 2.500 artikels! Ze importeren sinds 40 jaar in België en zijn zowel  klein- als groothandel. Behalve in Drogenbos zijn er ook winkels in Luik, Waver en La Louvière


italia autentica 4

In de winkel in Drogenbos vind je een indrukwekkend assortiment van al het goede dat uit Italië komt: pasta's, pastasauzen, olijfolies, tonijn, rijst en risotto, koekjes, tomaten in blik, koffie en zelfs zeep.  Verder is er een grote keuze aan wijnen, likeuren en grappa's. Maar er is vooral een zeer aantrekkelijke koeltoog met een zeer ruime keuze aan kazen, charcuterie en antipasti. Een aanrader!

11:30 Gepost door C en C in Winkels | Permalink | Commentaren (1) | Tags: winkels, brussel, gastronomie, italiaans |  Facebook |