20-09-09

Bistro Refter

banner restaurant.gif

 

Bistro Refter is een tamelijk nieuwe bistro in de Brugse Molenmeers, waar driesterrenchef Geert Van Hecke een brasseriekeuken serveert in het verlengde van zijn befaamde De Karmeliet (beide restaurants staan via hun terras achteraan met elkaar in verbinding). We trekken er naartoe op een vrijdagmiddag in september.


Als we binnenkomen zitten er amper 14 mensen, dus reserveren was niet nodig geweest, maar nadien wordt het aantal ongeveer verdubbeld. Het nieuwe is er blijkbaar al een beetje af en na de eerste stroom nieuwsgierigen, is het blijkbaar nu toch wat kalmer geworden. Of zou het toch de crisis zijn? We mogen een tafeltje kiezen. Het moderne interieur, een beetje seventies met fletse oranje en lichtbruine kleuren, is niet echt onze stijl. Het is te weinig strak en er zijn heel wat elementen die naar ons gevoel niet echt harmoniëren, maar ja… we zijn gekomen om te eten. Voor 35 € mag je kiezen uit alle voor- en hoofdgerechten, zij het dat er voor enkele een supplementje gevraagd wordt. Daarnaast zijn er ook nog enkele dagsuggesties en tenslotte is er keuze tussen kaas, dessert of koffie.


We kiezen beiden voor een paté van bosduif en ganzenlever met een chutney van kweepeer, een gerecht dat zo uit de keuken van de Karmeliet zou kunnen komen. Het is werkelijk klasse: een dikke snee zeer smeuïge paté, zeer verfijnd van smaak, met grote brokken duif en ganzenlever en een zachtzoete chutney. Dit overstijgt veruit het brasserieniveau. Als hoofdgerecht kies ik voor gegrilde Nieuwpoortse zeekat met een risotto met zeevruchten en C voor longhaas met verse frietjes en een fris groen slaatje. De katvis is een soort inktvis, ook gekend als sepia, die aan onze kust voorkomt. Ik krijg hem opgediend in plakjes bovenop een torentje heerlijke risotto waarin discreet zeevruchten verwerkt zijn. Supervers en perfect van gaarheid, van textuur en vooral met veel smaak. Longhaas (kraaibiefstuk of schorsvel; onglet in het Frans) is de laatste tijd nogal in en heeft behalve een donkerder kleur ook een meer uitgesproken smaak dan biefstuk. C krijgt een groot bord met een waaier van kleine schijfjes vlees, mooi saignant zoals gevraagd, en krakend vers gebakken frietjes. Er komt een licht sausje met ui en basilicum bij in een afzonderlijk kommetje evenals een fris slaatje met vinaigrette en zelf gemaakte mayonaise. We zijn beiden superenthousiast over de eenvoud en de correctheid van ons gerecht en laten het ons smaken. De fruitige witte huiswijn (een Rueda uit Valladolid, Spanje) gaat zeer goed met zowel de vis als het vlees.


Om af te sluiten verkiezen we een dessert boven de kaas en de koffie gaan we straks elders nemen op een terrasje in de Brugse binnenstad. Ook hier is er keuze uit een vijftal mogelijkheden. Ik kies voor een gepocheerde perzik met ijs van geitenkaas en mijn echtgenoot voor een chocoladetaart met frambozengelei. Beide zijn overheerlijk! Van de taart zijn er maar 2 stukken meer beschikbaar, wat mijn vermoeden sterkt dat hier ook wel eens de resten van de Karmeliet worden opgediend. En dat is uiteraard meer een buitenkans dan een minpunt. We verlaten zéér tevreden de tafel en besluiten hier zeker nog terug te komen.  

Commentaren

Hoi C&C, ik wou deze Refter al een tijd bezoeken en nu we eindelijk eens in Brugge geraken gaan we er eind oktober heen. Blijkbaar een super aanrader. Bedankt voor jullie verslag.

Gepost door: one life | 23-09-09

Al 2 maal geweest. Het spek 'duke of berkshire' met witloofsalade is fantastisch. Voor dit gerecht alleen al een aanrader.

Gepost door: B G | 03-01-11

De commentaren zijn gesloten.