15-08-09

L'Epicerie du Cirque

banner restaurant.gif

Gisteren gingen we op het Antwerpse Zuid op zoek naar een lunch en kwamen terecht in de kleine, gezellige “L'Epicerie du Cirque”aan de Leopold Dewaelstraat. Een opvallend Franseepicerie 2 naam en we hoopten dat die garant zou staan voor een goede keuken met Franse inslag en dat bleek inderdaad het geval. We namen (als enigen…) plaats op het terrasje op de stoep, bestelden een aperitief (een mooi glas witte huiswijn uit Spanje) en kregen meteen een zelfgebakken broodje met citroentijm en een olijventapenade aangeboden voor “de kleine honger”. Op het suggestiebord stonden enkele aantrekkelijke gerechten zoals o.a. gerookte Oosterscheldepaling met ratte-aardappel en zure room en tongschar met risotto van bouchotmosseltjes en zeekraal. We kozen echter voor het zeer gunstig geprijsde (22,50 €) lunchmenu. Als voorsmaakje kregen we 3 mooi gepresenteerde en fijne welkomhapjes: een mousse van waterkers, een stukje Hollands maatje op zeewier met gesnipperde uitjes en een tartaar van rauwe zalm met een ansjovismayonnaise. epicerie 3&4Prima en veelbelovende smaakzetters.  Als voorgerecht kwam er een tagliata van rundsvlees tussen twee sneetjes brood, met rucola en een groentenchutney in een oosters smakend sausje. Het vlees was nog rood maar, zoals het hoort, met een knapperig bruin korstje gebakken en smaakte zeer vol. Het sausje (met harissa, denk ik) paste er perfect bij. Alleen was het vlees naar mijn smaak een beetje te dun gesneden, maar dat is natuurlijk maar een detail. We dronken er dezelfde lekker frisse witte huiswijn bij (20 €). Als hoofdgerecht kozen we voor op het vel gebakken doradefilets met een puree van aardpeer, krokante groentjes en enkele aardappelchipjes (we hadden ook de mogelijkheid voor speenvarken).Ook hierbij een pittige specerijensaus. Ook dit was volledig zoals het hoort: sappige verse vis met een knapperig korstje. We genoten; epicerie 5dit was duidelijk meer dan zo maar snel even een dagschotel gaan eten! En nog was het niet gedaan: als dessert volgde een chocolademousse met een crème van bosbessen. De chef, die samen met zijn vrouw ook de bediening voor zijn rekening nam, was zo attent om ons de tijd te geven om eerst rustig onze wijn uit te drinken. Het dessert (met een niet zo geslaagde kleurencombinatie van bruin en paars…) smaakte niet slecht maar miste verfijning. Na zo een lekkere maaltijd past natuurlijk een koffie (niet in het menu inbegrepen) en volledig in lijn met het voorgaande kwam daar een bordje bij met een tiental zelfgemaakte zoetigheden. Klasse! Dit soort ervaringen zijn zeldzaam. Je gaat op zoek naar een dagschotel en eindigt (voor een paar euro meer) bij een heus culinair festijn. En dat op een warme vrijdagmiddag in augustus, meer moet dat niet zijn. Of toch… het was nog leuker geweest in een groene tuin, maar ja!

13:08 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (1) | Tags: antwerpen, restaurant, restaurants |  Facebook |

06-08-09

Midi Station

banner restaurant.gif

Recht tegenover het Brusselse Zuidstation, op het Victor Hortaplein, is begin dit jaar een nieuwe realisatie geopend van restaurant-designer Antoine Pinto (Belga Queen, Docks Café, Pakhuis, e.a.): Midi Station. We hadden er van vrienden goede reacties op gehoord en daar wilden we ook wel eens naar toe. Op een zonnige maandagmiddag in augustus zit het halfopen terras zo goed als vol, maar wij verkiezen midi stationbinnen te eten om ten volle te kunnen genieten van het interieur. Zoals je van Pinto kan verwachten, loont dat inderdaad de moeite. Hij heeft de immense ruimte (2.000 m²) tussen twee buildings op een verbluffende manier omgetoverd tot een polyvalente eet- en feestruimte waarin rond een centrale dansvloer een restaurant, een oesterbar, een lounge bar, een salon en enkele cosy corners zijn ingericht. Niet de gekende Pintostijl deze keer met de soms een beetje bizarre retro-elementen, maar een strak modern interieur, al ontbreken ook hier de kitscherige blikvangers niet zoals de buitenmaatse vazen en de enorme pseudo-lampekap op de dansvloer. Het geheel ontgoochelt mij een beetje door zijn afmetingen. Zeer geschikt voor grote evenementen, maar door de vele hoge gordijnen voel je je eerder in de patio van een groot hotel, of erger nog op de luxueuze restostand op een jaarbeurs. De eerste kennismaking valt dus niet 100% mee. Nu het eten nog. 


De kaart is uitgebreid en mooi opgebouwd met enkele aantrekkelijke gerechten en er is ook een lunchmenu à 20 € (3 gangen) of 16 € (2 gangen). Wij verkiezen die te laten voor wat ze is, want “kippenstreepjes” met frietjes kunnen ons niet echt bekoren. Gelukkig is er ook dagelijks een “schotel à l’ancienne” à 16 € en vandaag is dat geconfijte eend met een salade van extrafijne boontjes en in eendenvet gebakken aardappeltjes. We kiezen hier beiden voor en als voorgerecht ga ik voor 6 Gillardeau oesters (12 €) en mijn echtgenoot voor een carpaccio van eendenlever en gerookte St-Jacobsnoten met flinterdunne schijfjes venkel en fleur de sel  (13 €). De oesters zijn prima, maar de ganzenlever heeft geen smaak. De combinatie met de venkel en de coquilles is trouwens ook niet erg geslaagd en de overbodige balsamicogelei erbovenop doodt alle smaak. Als hoofdgerecht verschijnen twee volwassen eendenbouten per persoon op een bedje van boontjes en 3 halve aardappeltjes. Te veel vlees en te weinig groenten en de bouten zijn daarenboven te droog. De witte huiswijn die we erbij namen is niet slecht, maar we moeten voortdurend uitkijken om de dienster te laten bijschenken. Het overvloedig aanwezige personeel is vriendelijk, maar de bediening kan beter. Overigens, na amper een uur was onze lunch achter de rug, maar we moesten een half uur wachten op de rekening. Alles bij elkaar de moeite van een bezoekje waard, maar we zullen eerder naar huis schrijven over de architectuur dan over het eten.