18-07-09

Lekker Engeland? (5)

england

In Oxford hadden we nog een paar aangename culinaire ervaringen die we jullie niet willen onthouden. Eerst en vooral Trattoria Branca in Walton Street, één van “the places to be” in de stad. Het is een druk bezocht trendy Italiaans restaurant waar een moderne, Italiaans geïnspireerde keuken wordt opgediend. Als we er om 19 uur aankomen lijkt alles vol te zitten, maar we hebben geluk: er is nog net één tafeltje vrij voor twee. De hele avond lang zullen er aan de bar mensen zitten wachten op een plaatsje. De kaart is zeer uitgebreid en zoals het een Italiaan past ingedeeld in antipasti, primi, secondi en dolci. Ik verkies te beginnen met chargrilled local asparagus, quail eggs, provolone cheese and truffle oil en mijn man houdt het bij de klassieke antipasti misti: san daniele ham, pistachio mortadella, fennel salami and young pecorino cheese with pickled vegetables. Beide gerechten zijn bereid met prima ingrediënten en doen ons wegdromen naar Italië. branca.gifAls hoofdgerecht valt mijn oog op de rare grilled tuna with a salad of borlotti beans, black olives and roasted tomato. Mijn echtgenoot kiest voor chargrilled fillet of sea bream with lemon, shrimp and pine nut butter vergezeld van heerlijke nieuwe aardappeltjes. Beide gerechten komen op tafel in een reuzengrote portie (hadden we dat geweten, hadden we geen voorgerecht genomen!), maar we weten ze wel de baas. De vis is immers supervers en perfect gegaard. Een fles Arpeggio Bianco uit Sicilië helpt ons alles te verteren en een echte ristretto sluit op perfecte wijze af Ondanks de drukte (of misschien precies dáárdoor) heerst er een gezellige sfeer in het volle restaurant en we genieten van de avond. Hadden we in Gent maar zo’n Italiaan. Alhoewel, met Per Bacco en Il Mezzogiorno zijn we natuurlijk al goed af! 


Onze laatste avond trokken we naar The Old Parsonage aan het begin van de  Banbury Road, in de eerste plaats aangetrokken door het zéér mooie en stemmige terras. Het was immers een mooie lente-avond met zomerse temperaturen. Het terras is volledig door groen afgeschermd van de straat en de prachtige pastorie uit de 17e eeuw dient als decor. lemon soleHet restaurant maakt deel uit van het luxueuze hotel met dezelfde naam.  Er is een driegangen-dagmenu à 23,50 £ (27,30 €): eerst asparagus and broad bean with pea and mint salad (lekker fris) en daarna een whole lemon sole, brown shrimps and parsley butter. Deze laatste is niet slecht maar mijlenver verwijderd van onze Belgische Noordzeetong! Het is een sliptong of sole limande en die heeft niet de stevigheid van een “echte” tong van bij ons. Onze ervaring in het buitenland met tongetjes is meestal ontgoochelend. Waarom promoten wij toch niet onze Noordzeetong als de beste ter wereld, want die titel verdient ze zonder twijfel!  En dan zwijg ik nog over de onvolprezen en unieke grijze garnalen uit Zeebrugge… We drinken er een Chardonnay bij uit de Pays d’Oc en sluiten af met een selection of British cheeses. Deze avond was bijzonder aangenaam al dient gezegd dat het meer door de sfeer kwam dan door hetgeen op ons bord kwam. 


quodTenslotte wil ik ook Quod niet onvermeld laten, de brasserie van het Old Bank Hotel in High Street. In het stijlvolle oude hotel is het restaurant omgebouwd tot een zeer grand cafeeigentijdse brasserie met grote kleurrijke moderne schilderijen aan de muren. We aten er op een middag enkel een spring lamb moussaka en die was ronduit fantastisch! Op een andere middag aten we in The Grand Café, eveneens in High Street, een locally made porc pie with pickled vegetables: ook lekker en vooral zéér Engels. Van dit prachtige café, dat beweert de oudste coffee shop van Engeland te zijn, bewaren we vooral de herinnering aan een zeer stemmig interieur en een leuke sfeer. Dit was trouwens Chelsea Clinton’s favoriete plek toen ze in Oxford studeerde; ze inviteerde er zelfs haar vader voor de lunch.

13-07-09

Lekker Engeland? (4)


england

 

Dé verpersoonlijking van de vernieuwde Engelse gastronomie is zonder twijfel Jamie Oliver. Met zijn ongemeen nonchalante stijl en zijn no-nonsense keuken, die in het bereik ligt van elke hobbykok, veroverde hij via zijn tv-optredens de hele wereld. Voor- en tegenstanders kunnen niet anders dan toegeven dat Jamie zowat de meest succesvolle tv-kok ter wereld moet zijn en dat heeft hij niet alleen aan zijn groot commercieel talent te danken. Zijn culinair talent mag jaimieevenmin onderschat worden. In zijn Londens klasserestaurant "Fifteen" loopt het sinds de opening in 2002 nog steeds dagelijks storm en intussen opende hij in Amsterdam, Cornwall en Melbourne een bijhuis. Sinds kort heeft Jamie in Engeland enkele eenvoudige italiaanse restaurants geopend onder de naam "Jamies Italian" en... laat één ervan in Oxford gevestigd zijn, waar we de tweede helft van onze Engelandtrip verblijven. Dat mogen we niet laten voorbijgaan! De gastheer van onze B&B vertelt ons dat het er altijd zeer druk is en dat er geen reservaties worden aangenomen. Gevolg: er staat constant een rij wachtenden op straat aan te schuiven. Hij raadt ons aan te wachten tot laat op de avond of heel vroeg te gaan en dat laatste doen we dan ook. We zijn om 19 uur al aanwezig aan het hoekpand in George Street en er staan slechts een 10-tal mensen. We gaan braaf in de rij staan. Voor de deur staat een buitenwipper en af en toe komt een dienster naar buiten om de namen te noteren of de volgende binnen te roepen. Na amper een kwartiertje is het al onze beurt om... plaats te nemen aan de bar waar we verder mogen wachten op een vrije tafel. Tijd dus voor een aperitiefje en om wat rond te kijken.


Het restaurant is vrij ruim en bestaat op het gelijkvloers uit een ruime eetzaal, de bar en de open keuken. In de kelderverdieping zijn nog twee grote eetruimtes en de toiletten ondergebracht. Het interieur is allesbehalve indrukwekkend: kleine tafeltjes vrij dicht opeengepakt, grote vensters die op straat uitgeven, suggesties op zwart krijtbord en veel kaders met Italiaanse sfeerbeeldenaan de muur. Een van de vensters is als een soort etalage ingericht met een bakkerstafel en allerlei Italiaanse graan-, meel en pastaproducten. Het personeel wringt zich behendig met glazen en borden tussen de tafeltjes en er heerst een gezellige drukte. Het publiek is divers maar toch eerder aan de jonge kant. We krijgen een tafeltje op het gelijkvloers dicht bij de bar en de deur en hebben van hieruit een goed zicht op het gebeuren. We zijn benieuwd naar de kaart. Die is zoals je ze hier kan verwachten: een ruime keuze aan antipasti, primi en secondi maar ook een keuze aan hapjes (breads, olives and bits) en natuurlijk ook verschillende dolci. Alles Italiaans getint én typisch Jamie, d.w.z. eenvoudig, zéér verse producten, perfect gegaard of gebakken en toch hier en daar een exotisch of kruidig tintje. Wij kiezen respectievelijk voor crispy squid with spicy roasted red pepper mayo (4.95 £) en truffle tagliatelle freshly served with black truffles fokled with butter, parmesan and nutmeg (8,50 £) als voorgerecht en  whole baked Cornish sardines served with panzanella salad of crispy bread, olives, tomatoes, peppers and chicory (8.50 £) en Fantastic fresh Cornish mackerel with agrodolce of red and yellow peppers plus a crunchy seasonal rocket salad fab (12.50 £) als hoofdgerecht. Mijn echtgenoot neemt er nog uit pure nieuwsgierigheid de Funky chips with fresh garlic and parcley (2.50 £) bij. Alles is lekker -op de veel te bruin gebakken funky fries na- en je herkent er duidelijk de hand van Jamie in, maar om nu te zeggen dat dit de reis naar Engeland waard is... neen, dit is een goede brasserie maar zo zijn er tegenwoordig overal wel te vinden. Toch hebben we geen spijt van ons bezoek want het was toch wel een belevenis en... nu kunnen we aan iedereen zeggen dat we bij Jamie gegeten hebben!


PS Jammer genoeg zijn alle foto's van de gerechten mislukt. Sorry!

07-07-09

Lekker Engeland (3)

england


Na twee nachten Cheltenham verhuizen we naar Winchcombe, waar we een schitterende B&B hebben gevonden: Isbourne Manor House, een gezellige en stijlvolle woning in Elisabethiaanse stijl, vol antiek en oude snuisterijen maar vooral met een bijzonder joviale en sympathieke gastvrouw en -heer: Felicity en David. Het stadje is klein en heeft het typisch landelijke karakter van de Cotswolds: een imposante kerk omgeven door oude grafstenen, een lange High Street met leuke winkeltjes en talloze oude huizen en... een vrij ruime keuze aan gezellige restaurantjes, kortom een stadje naar ons hart. Hier willen we hoe dan ook eten in 5 North Street, bekroond met een Michelinster, dus we besluiten maar meteen een tafel te boeken voor de eerste avond. Alles is echter al vol geboekt, maar voor morgenavond is er gelukkig nog plaats. Vanavond strijken we uiteindelijk neer in Wesley House in High Street, op wandelafstand van onze B&B. Het restaurant is gevestigd in een eeuwenoud huis, maar is binnenin op een wat ongelukkige


  wesley


manier verbouwd tot een eigentijds interieur. We nemen plaats in de ruime veranda op de eerste verdieping waar je weliswaar een mooi uitzicht hebt op de groene omgeving, maar waar het interieur eerder banaal en smaakloos aandoet. We kiezen voor het zeer redelijk geprijsde "2 courses menu". Het is hetzelfde als het duurdere "3 courses menu" maar voor 19,50 £ (22,50 €) moet je één gerecht laten vallen. Wij verkiezen het dessert te schrappen en ik kies voor grilled Cornish mackerel on toast als voorgerecht en mijn echtgenoot voor fricassée of wild mushrooms. Als hoofdgerecht nemen we beiden de medallion of beef with asparagus and potatoe mash. Alles is op de juiste manier bereid met eerlijke en verse producten en de porties zijn meer dan ruim bedeeld. Hier kunnen menige Belgische restaurants een voorbeeld aan nemen: geen sensatie, maar eerlijk en correct en dat voor die prijs! 


De tweede dag popelen we om naar 5 North Streette gaan. In een zijstraat van de High Street (je mag twee keer raden naar de naam) staat een laag rijhuis met gebombeerde kleine vensterraampjes. 5 North 2Al bij het binnenkomen valt de ongedwongen sfeer op: het is er klein en gezellig en er is geen sprake van welke chichi dan ook. De eenvoudige gastvrouw is zeer vriendelijk. We willen onszelf eens verwennen vanavond en kiezen voor het "7 courses menu" aan 55 £ (64,80 €). 5 NorthJa, niet minder dan 7 gangen en die blijken nog niet eens zeer klein te zijn! Dit is de moderne keuken al is ze misschien hier en daar net een beetje té gesofistikeerd. Achtereenvolgens krijgen we: een soepje van bloemkool met ras-al-harnout en pesto; konijn met geconfijt witloof en een mousse van kippenlever en foie gras; handgeplukte coquilles met een terrine van ham en jonge prei, overgoten met een vinaigrette van violetmosterd; kroket van met de lijn gevangen kabeljauw op spinazie, heilbot en tomatencoulis; twee bereidingen van "Best of Lamb from the Region" met mashed potatoes; selectie van Engelse en Franse kazen met chutneys en crackers; vier desserts. Daarbij drinken we een eenvoudige, maar lekkere Chardonnay uit Nieuw-Zeeland. Alles is zeer mooi gepresenteerd en getuigt van een klasse die zeker een Michelinster verantwoordt. Er dient gezegd dat het soms toch wel een beetje téveel smaken dooreen zijn, die niet altijd in harmonie zijn, maar kom, laat ons niet zeuren! Het was voortreffelijk en voor ons is hier de nieuwe Engelse gastronomie met glans geslaagd.