18-07-09

Lekker Engeland? (5)

england

In Oxford hadden we nog een paar aangename culinaire ervaringen die we jullie niet willen onthouden. Eerst en vooral Trattoria Branca in Walton Street, één van “the places to be” in de stad. Het is een druk bezocht trendy Italiaans restaurant waar een moderne, Italiaans geïnspireerde keuken wordt opgediend. Als we er om 19 uur aankomen lijkt alles vol te zitten, maar we hebben geluk: er is nog net één tafeltje vrij voor twee. De hele avond lang zullen er aan de bar mensen zitten wachten op een plaatsje. De kaart is zeer uitgebreid en zoals het een Italiaan past ingedeeld in antipasti, primi, secondi en dolci. Ik verkies te beginnen met chargrilled local asparagus, quail eggs, provolone cheese and truffle oil en mijn man houdt het bij de klassieke antipasti misti: san daniele ham, pistachio mortadella, fennel salami and young pecorino cheese with pickled vegetables. Beide gerechten zijn bereid met prima ingrediënten en doen ons wegdromen naar Italië. branca.gifAls hoofdgerecht valt mijn oog op de rare grilled tuna with a salad of borlotti beans, black olives and roasted tomato. Mijn echtgenoot kiest voor chargrilled fillet of sea bream with lemon, shrimp and pine nut butter vergezeld van heerlijke nieuwe aardappeltjes. Beide gerechten komen op tafel in een reuzengrote portie (hadden we dat geweten, hadden we geen voorgerecht genomen!), maar we weten ze wel de baas. De vis is immers supervers en perfect gegaard. Een fles Arpeggio Bianco uit Sicilië helpt ons alles te verteren en een echte ristretto sluit op perfecte wijze af Ondanks de drukte (of misschien precies dáárdoor) heerst er een gezellige sfeer in het volle restaurant en we genieten van de avond. Hadden we in Gent maar zo’n Italiaan. Alhoewel, met Per Bacco en Il Mezzogiorno zijn we natuurlijk al goed af! 


Onze laatste avond trokken we naar The Old Parsonage aan het begin van de  Banbury Road, in de eerste plaats aangetrokken door het zéér mooie en stemmige terras. Het was immers een mooie lente-avond met zomerse temperaturen. Het terras is volledig door groen afgeschermd van de straat en de prachtige pastorie uit de 17e eeuw dient als decor. lemon soleHet restaurant maakt deel uit van het luxueuze hotel met dezelfde naam.  Er is een driegangen-dagmenu à 23,50 £ (27,30 €): eerst asparagus and broad bean with pea and mint salad (lekker fris) en daarna een whole lemon sole, brown shrimps and parsley butter. Deze laatste is niet slecht maar mijlenver verwijderd van onze Belgische Noordzeetong! Het is een sliptong of sole limande en die heeft niet de stevigheid van een “echte” tong van bij ons. Onze ervaring in het buitenland met tongetjes is meestal ontgoochelend. Waarom promoten wij toch niet onze Noordzeetong als de beste ter wereld, want die titel verdient ze zonder twijfel!  En dan zwijg ik nog over de onvolprezen en unieke grijze garnalen uit Zeebrugge… We drinken er een Chardonnay bij uit de Pays d’Oc en sluiten af met een selection of British cheeses. Deze avond was bijzonder aangenaam al dient gezegd dat het meer door de sfeer kwam dan door hetgeen op ons bord kwam. 


quodTenslotte wil ik ook Quod niet onvermeld laten, de brasserie van het Old Bank Hotel in High Street. In het stijlvolle oude hotel is het restaurant omgebouwd tot een zeer grand cafeeigentijdse brasserie met grote kleurrijke moderne schilderijen aan de muren. We aten er op een middag enkel een spring lamb moussaka en die was ronduit fantastisch! Op een andere middag aten we in The Grand Café, eveneens in High Street, een locally made porc pie with pickled vegetables: ook lekker en vooral zéér Engels. Van dit prachtige café, dat beweert de oudste coffee shop van Engeland te zijn, bewaren we vooral de herinnering aan een zeer stemmig interieur en een leuke sfeer. Dit was trouwens Chelsea Clinton’s favoriete plek toen ze in Oxford studeerde; ze inviteerde er zelfs haar vader voor de lunch.

De commentaren zijn gesloten.