13-07-09

Lekker Engeland? (4)


england

 

Dé verpersoonlijking van de vernieuwde Engelse gastronomie is zonder twijfel Jamie Oliver. Met zijn ongemeen nonchalante stijl en zijn no-nonsense keuken, die in het bereik ligt van elke hobbykok, veroverde hij via zijn tv-optredens de hele wereld. Voor- en tegenstanders kunnen niet anders dan toegeven dat Jamie zowat de meest succesvolle tv-kok ter wereld moet zijn en dat heeft hij niet alleen aan zijn groot commercieel talent te danken. Zijn culinair talent mag jaimieevenmin onderschat worden. In zijn Londens klasserestaurant "Fifteen" loopt het sinds de opening in 2002 nog steeds dagelijks storm en intussen opende hij in Amsterdam, Cornwall en Melbourne een bijhuis. Sinds kort heeft Jamie in Engeland enkele eenvoudige italiaanse restaurants geopend onder de naam "Jamies Italian" en... laat één ervan in Oxford gevestigd zijn, waar we de tweede helft van onze Engelandtrip verblijven. Dat mogen we niet laten voorbijgaan! De gastheer van onze B&B vertelt ons dat het er altijd zeer druk is en dat er geen reservaties worden aangenomen. Gevolg: er staat constant een rij wachtenden op straat aan te schuiven. Hij raadt ons aan te wachten tot laat op de avond of heel vroeg te gaan en dat laatste doen we dan ook. We zijn om 19 uur al aanwezig aan het hoekpand in George Street en er staan slechts een 10-tal mensen. We gaan braaf in de rij staan. Voor de deur staat een buitenwipper en af en toe komt een dienster naar buiten om de namen te noteren of de volgende binnen te roepen. Na amper een kwartiertje is het al onze beurt om... plaats te nemen aan de bar waar we verder mogen wachten op een vrije tafel. Tijd dus voor een aperitiefje en om wat rond te kijken.


Het restaurant is vrij ruim en bestaat op het gelijkvloers uit een ruime eetzaal, de bar en de open keuken. In de kelderverdieping zijn nog twee grote eetruimtes en de toiletten ondergebracht. Het interieur is allesbehalve indrukwekkend: kleine tafeltjes vrij dicht opeengepakt, grote vensters die op straat uitgeven, suggesties op zwart krijtbord en veel kaders met Italiaanse sfeerbeeldenaan de muur. Een van de vensters is als een soort etalage ingericht met een bakkerstafel en allerlei Italiaanse graan-, meel en pastaproducten. Het personeel wringt zich behendig met glazen en borden tussen de tafeltjes en er heerst een gezellige drukte. Het publiek is divers maar toch eerder aan de jonge kant. We krijgen een tafeltje op het gelijkvloers dicht bij de bar en de deur en hebben van hieruit een goed zicht op het gebeuren. We zijn benieuwd naar de kaart. Die is zoals je ze hier kan verwachten: een ruime keuze aan antipasti, primi en secondi maar ook een keuze aan hapjes (breads, olives and bits) en natuurlijk ook verschillende dolci. Alles Italiaans getint én typisch Jamie, d.w.z. eenvoudig, zéér verse producten, perfect gegaard of gebakken en toch hier en daar een exotisch of kruidig tintje. Wij kiezen respectievelijk voor crispy squid with spicy roasted red pepper mayo (4.95 £) en truffle tagliatelle freshly served with black truffles fokled with butter, parmesan and nutmeg (8,50 £) als voorgerecht en  whole baked Cornish sardines served with panzanella salad of crispy bread, olives, tomatoes, peppers and chicory (8.50 £) en Fantastic fresh Cornish mackerel with agrodolce of red and yellow peppers plus a crunchy seasonal rocket salad fab (12.50 £) als hoofdgerecht. Mijn echtgenoot neemt er nog uit pure nieuwsgierigheid de Funky chips with fresh garlic and parcley (2.50 £) bij. Alles is lekker -op de veel te bruin gebakken funky fries na- en je herkent er duidelijk de hand van Jamie in, maar om nu te zeggen dat dit de reis naar Engeland waard is... neen, dit is een goede brasserie maar zo zijn er tegenwoordig overal wel te vinden. Toch hebben we geen spijt van ons bezoek want het was toch wel een belevenis en... nu kunnen we aan iedereen zeggen dat we bij Jamie gegeten hebben!


PS Jammer genoeg zijn alle foto's van de gerechten mislukt. Sorry!

Commentaren

Jamie Al in het prille begin was ik fan van Jamie Oliver. Hij heeft heel wat Britten (en intussen ook de rest van de wereld) zin gegeven om te koken. Het verrast me echter niet dat zijn keuken eerder een brasseriekeuken is, hij is nu eenmaal een beetje 'ruw'. Maar ik had hetzelfde als jullie gedaan, zo'n gelegenheid mag je niet laten voorbijgaan. PS: altijd leuk om even met jullie mee op ontdekking te gaan.

Gepost door: food fan | 15-07-09

De commentaren zijn gesloten.