31-05-09

Lekker Engeland?

england

Vorige week namen we een week vakantie in Engeland en zoals je kan verwachten gingen we ook daar op zoek naar culinair genot. We waren 4 dagen in de Cotswolds, dé Engelse countryside bij uitstek en daarna 3 dagen in Oxford. Het werd een heel mooie week: een heuvelend groen landschap, schilderachtige dorpjes met huizen in okergele zandsteen, door de jaren verweerd en verkleurd, en bloemen alom. Schitterend. Op onze reisblog lees je er binnenkort meer over.


Maar, hoe verliep ons culinair avontuur? Is Groot-Brittanië inderdaad een nieuw gastronomisch mekka in Europa of verdient het op het gebied van eten nog steeds zijn oude slechte reputatie? Bij de voorbereiding ontdekten we al dat de streek die we bezochten verrassend veel Michelinsterren telde en dat was natuurlijk veelbelovend. Eén ervan lag op wandelafstand van onze B&B in Cheltenham en had zelfs twee sterren: Le Champignon Sauvage. Méér nog, je kan er een 3-gangenmenu eten voor 50 £, dus die kwam bovenaan ons lijstje. Grote pech echter, want ze waren gesloten wegens jaarlijks verlof en daarenboven, zei onze gastheer, je zou er toch geen plaats gehad hebben want je moet er maanden op voorhand reserveren. Maar geen nood, Cheltenham heeft meer te bieden. We trokken naar Brasserie Blanc waar de Fransman Raymond Blanc, Britse Chef van het Jaar 2005 en eigenaar van de befaamde Manoir aux Quat' Saisons in Great Milton, een echte Franse brasseriekeuken serveert. Degelijk en puur Frans inderdaad.


blanc.gif


De brasserie is gevestigd in het chique Queens Hotel maar ademt toch een losse en informele sfeer uit. Het interieur is strak en wordt opgesmukt met accenten die naar la douce France verwijzen. Ik begon met een eenvoudige, maar lekkere risotto met ham en C koos voor de heerlijk smeuïge rillettes met chutney van peer. Vervolgens nam ik een griet uit Cornwall met waterkers en béarnaisesaus vergezeld van nieuwe aardappeltjes. Zeer klassiek, maar voortreffelijk en correct klaargemaakt. C koos voor lamslever met kappertjes, groene boontjes en aardappelpuree, ook niet sensationeel maar perfect en zeer lekker. Trouwens ik herinner me niet dat ik ooit ergens lamslever op de kaart heb gezien. We drinken er een frisse witte huiswijn uit de Pays d'Oc bij, drinken een koffietje na en betalen 61 £ in totaal, een zeer redelijke prijs dank zij de gunstige koers van de pond tov de euro. De eerste Britse ervaring viel al zéér goed mee, al is dit natuurlijk eerder een bevestiging van de goede Franse keuken. Over onze verdere culinaire ontdekkingen, vertel ik in volgende bijdragen.