18-02-09

De Herborist

 

banner restaurant.gif


Een reisgenote naar China had ons De Herborist aanbevolen als een van haar lievelingsrestaurants en een score van 17/20 in Gault Millau en een Michelinster bevestigden de goede reputatie van dit Brugs restaurant. Onze dubbele verjaardag was een ideale gelegenheid om het eens te proberen. De website liet een moderne en inventieve keuken verwachten in een strak en hedendaags interieur. Groot was dan ook onze verrassing als we het hoeve-achtige gebouwtje binnenstapten en terechtkwamen in een landelijk oudvlaams interieur: kleine gezellige kamertjes, kleine venstertjes, eiken balken, grote open haard. Ook de aankleding was superklassiek: antieke bakvormen op de schouw, veel zilverwerk en... overal zeeschelpen. Maar dat zegt natuurlijk nog niets over de keuken van vader en zoon Hanbucker.


herborist4


We worden eerder koel ontvangen door de gastvrouw en krijgen een mooi plaatsje aan een venster dat inkijk geeft in de keuken met een mooi antiek fornuis. Ideaal voor ons, dan kunnen we eens achter de schermen kijken. Op deze vrijdagmiddag zit het restaurant helemaal vol. Het publiek bestaat uit zakenmensen en verder vooral ouderen, waarvan verschillende duidelijk vaste klanten zijn. De Herborist heeft een zeer interessante formule: je kan alleen kiezen voor een vast menu van 4 gangen, waarvan je er desnoods één kan laten vallen. Aperitief en koffie zijn inbegrepen en je kan al dan niet kiezen voor aangepaste wijnen. Een kaart is er niet. Best wel interessant voor de chef, die zijn aankopen efficiënt en naar het marktaanbod kan doen, maar ook interessant voor de klant, want dit garandeert superverse producten. En... op een goede chef moet je blindelings kunnen vertrouwen! Het 4 gangenmenu kost 59 € zonder en 76 € mét aangepaste wijnen; 's avonds en in het weekend is het iets duurder.


Als aperitief hebben we de keuze tussen een glas champagne of het aperitief van het huis, een glas witte wijn met vlierbloesem. Bij een herborist kies je natuurlijk voor het laatste. Er komen 4 zéér verzorgde hapjes op tafel: een brandade van kabeljauw en kreeft, rillettes van konijn, een carpaccio van gamba's en een lekker warm winters preisoepje. De toon is gezet: tamelijk klassiek, maar tot in de details verzorgd en zonder ook maar één toegeving aan de kwaliteit. Als eerste voorgerecht krijgen we een slaatje van langoustines met aromaten, perfect gegaard en met inderdaad een goed uitgebalanceerde combinatie van diverse smaken. De wijn, die ook bij het tweede voorgerecht zal gerserveerd worden, is een eenvoudige maar voortreffelijke Zuidfranse Viognier. Daarna volgt een mooi stuk gepocheerde tarbot op een mousseline van grijze garnalen in een roomsausje en versierd met wat Japans zeewier en een klein toefje kaviaar. Hier bewijst de chef met glans dat de klassieke keuken moeilijk te overtreffen is. We eten zo traag mogelijk om er zo lang mogelijk van te genieten. Als we de chef (vader) vragen wat de groene spinaziepuree op de vis zo speciaal maakt, verklapt hij ons graag dat het geen spinazie, maar een puree van peterselie is, en kan dan toch niet nalaten er schertsend aan toe te voegen dat hij voor dit keukengeheimpje iets meer zal moeten aanrekenen... (en dan heb ik nog geen enkele foto genomen!)


Het hoofdgerecht is kalfsvlees met pompoenpuree, witloof en reepjes gele wortel. Ook nu weer zeer klassiek, maar zo mals en smaakvol. Heerlijk! We drinken er een zachte, maar volle Monti Garbi bij, een Italiaanse wijn uit Valpollicella aan het Garda Meer, en... de sommelier schenkt gul een tweede glaasje bij. Als dessert komt een glas gevuld met laagjes gebak, een zachte sorbet van bloedappelsien en een lichte crème die doet denken aan tiramisù. Niet direct mijn keuze, maar het moet gezegd, het is zeer lekker. Bij de koffie (ook hier krijgen we nog een tweede kopje toe) komen diverse versnaperingen, zoals het hoort van eigen makelij.  Ook zoon Hanbucker komt dan nog vriendelijk informeren of alles in orde is. En dat is het! Op het hele menu valt niets af te dingen, dit is echt zijn ster en zeker zijn prijs waard. Want zeg eens eerlijk, in welk sterrenrestaurant eet je zo uitgebreid voor 76 € all in?

De commentaren zijn gesloten.