01-02-09

De Blauwe Zalm

banner restaurant.gif

Half januari was mijn man jarig en ikzelf een maandje eerder. Een dubbele verjaardag dus en die vieren we jaarlijks samen in een goed restaurant. Dit jaar is ons oog gevallen op de Herborist in Brugge, maar dat is gepland voor later. 's Avonds van mijn mans verjaardag wilden we toch niet nalaten "een kleinigheid" te gaan eten in Gent. Omdat onze eerste keuze (het Japanse Amatsu) die avond gesloten was, moesten we op zoek naar een alternatief en dat werd De Blauwe ZalmHet is jaren geleden dat we daar geweest zijn (we vonden het toen qua prijs een beetje buiten onze kategorie vallen) en het geniet een zeer goede faam, dus toch wel tijd om het te herontdekken. De Blauwe Zalm ligt in het oude Patershol, waar zich een 20-tal jaar geleden verschillende restaurantjes hebben gevestigd. De meesten halen een eerder matig niveau, maar De Blauwe Zalm is toch een klasse hoger. Het is een zeer smaak- en stijlvol gerestaureerd hoekpand en het interieur heeft (op de wat pompeuze luchters na) een strakke inrichting. We worden vriendelijk ontvangen door de charmante gastvrouw en kunnen kiezen uit drie vrije tafeltjes. Stilaan loopt het restaurant zo goed als vol met zowel toeristen als zakenmensen. We horen er naast nederlands ook Frans, Engels, Duits en Italiaans praten.


Op de kaart niets dan vis, en het is moeilijk om te kiezen. Uteindelijk beslis ik voor een salade van gemarineerde kabeljauw als voorgerecht en geroosterde geelvintonijn als hoofdgerecht. Mijn man begint met gebakken St. Jacobsnootjes en neemt daarna tarbot. De prijzen zijn inderdaad stevig. Vooral de coquilles (19 €) en de tarbot (29 €) zijn niet goedkoop, maar enfin, op een verjaardag mag het wel eens iets meer zijn. Mijn kabeljauw (16 €) en tonijn (25 €) zijn iets redelijker geprijsd. Op de wijnkaart is het dan weer iets moeilijk om een wijntje onder de 30 € te vinden. We gaan voor een Zuid-Afrikaanse Jordan, een mengeling van Sauvignon Blanc en Chardonnay (33 €). Bij het aperitief komt een lekker sushirolletje (uiteindelijk toch een klein beetje Japans...) en een iets minder geslagd soesje met 2 garnaaltjes in. Maar de gerechten zelf zijn uitstekend! Stuk voor stuk perfect bereid, met respect voor de traditie en toch met hier en daar een verrassende vreemde toets. De wijn mag voor die prijs wel iets beter zijn, vindt mijn man. Maar, we genieten van de heerlijke maaltijd. We verwijten onszelf dat we dit restaurant zo lang vergeten zijn en zijn ervan overtuigd dat we hier nog terug komen. Niet zomaar op een vrijdagavond, maar wanneer het eens iets meer mag kosten...


Hoe het in de Herborist was, lezen jullie hier later wel.

 

19:41 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (0) | Tags: visrestaurant, gent, restaurants, restaurant |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.