28-01-09

Meetjeslandse "vloan"

Iemand vroeg mij of ik geen recept heb van een typisch Gents dessert. Uit het receptenboekje van mijn schoonmoeder herinnerde ik mij het recept voor vlaai ("vloan" zeggen ze daar) en ik heb het nog eens opgediept en na vele jaren ook nog eens zelf gemaakt. Een ware lekkernij en, ... wie binnenkort bij ons op bezoek komt, die zal ervan kunnen proeven.


vlaai2

 

Nodig:

1 liter melk
250 gram peperkoek (1/2 pak)
125 gram speculaas (1/2 pak)
3 à 4 beschuiten
3 à 4 soeplepels bruine suiker
2 eierdooiers


Peperkoek, speculaas en beschuit in stukken breken en overgieten met de melk: dit geheel moet minimum een half uur weken. Dan samen met de suiker aan de kook brengen. De hele tijd moet er flink geroerd worden, zoniet plakt alles aan de bodem van de pan. Zodra dit mengsel kookt, zitten er geen brokjes meer in, en worden de eieren goed roerend toegevoegd. Het geheel in een goed beboterde ovenschaal gieten en een 30 à 35 minuten bakken op 180 graden. (de vlaai moet niet onmiddellijk gebakken worden, maar wanneer ze koud in de oven gaat moet ze een tiental minuten langer bakken) Na het bakken is de vlaai nog niet opgesteven, maar eens afgekoeld is ze perfect. Nu nog een nachtje rusten en er kan gesmuld worden!


Tip: samen met de eieren een scheutje rhum onder mengen. Dit laatste is een toevoeging van mijn schoonmoeder en het geeft inderdaad wat verfijning aan dit volkse dessert. 

 

Commentaren

Super ! Zal ik zeker uitproberen. Bedankt !

Gepost door: Ellen | 31-01-09

meetjeslandse vloan Mijn ouders (pa nu 94) komen uit Zelzate. Wij zijn nog steeds verzot op 'vloan', maar bij ons werd die toch anders gemaakt. Alleen peperkoek was de basis (geen speculaas en beschuit)en dan veel kaneel, donkere candijsiroop, enzo.

Gepost door: Moens Chris | 30-05-10

De commentaren zijn gesloten.