31-12-08

Voorspoedig 2009!

 

nieuwjaar

 

 

 

 

 

16:57 Gepost door C en C in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-12-08

De Peerdevisscher

banner restaurant.gif

 

 Peerdevisscher o1.gif

 

Onlangs waren we door vrienden uitgenodigd in Nieuwpoort en wewerden op een etentje getracteerd in Estaminet "De Peerdevisscher" in Oostduinkerke. Het oude cafeetje en eethuis is gevestigd op de terreinen van het Visserijmuseum aldaar en is een beetje een museumpje op zich:een laag witgekalkt huisje met groene luikjes en een eeuwenoud interieur. De gelagzaal is vrij ruim en tegen de muur staat een heuse toog waar de lokale vaste klanten een biertje of een druppel komen drinken terwijl de andere gasten zich aan tafel (met wit-rood geruite tafellakentjes) te goed doen aan de eenvoudige, volkse keuken. Dé specialteit zijn de levend verse slibtongetjes die dan ook door nagenoeg iedereen gekozen worden, maar op de beperkte kaart staan ook mosselen, garnaalkroketten en steak (er zijn nu eenmaal mensen die zelfs hier geen vis lusten...). Met zijn vieren genoten we van een hele schotel heerlijke slibtongetjes, (16 stuks... 4 per persoon!) geserveerd met lekkere frietjes en verse kropsla met tomaatjes. Een lekker wijntje, aanbevolen door de vrouw des huizes, maakte het geheel af!

Peerdevisscher o2

09:45 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (4) | Tags: restaurant, oostduinkerke, kust, vis, restaurants |  Facebook |

18-12-08

De "Criée" in Antwerpen

Als je vlees- of wildliefhebber bent, moet je de "Criée" in de Antwerpse stationsbuurt beslist eens een bezoekje brengen. Ik ken namelijk geen andere plaatsen in België waar je zo een uitgebreide keuze hebt aan vleesproducten van topkwaliteit. Als je voor het oude pand staat tussen de Chinese restaurants en warenhuizen van de Van Wezenbeekstraat - de winkel heeft ook een ingang in de Van Schoonhovenstraat - zou je nooit vermoeden dat hier een culinair paradijs achter de banale en onaantrekkelijke gevel schuil gaat. In het midden van de overdekte markt is een Spar-supermarkt gevestigd die overigens een prima groentenafdeling heeft, maar langs de zijkanten zijn sinds jaar en dag een aantal gerenommeerde slagers, gevestigd.


Rechts bij het binnenkomen tref je vooreerst een slager die gespecialiseerd is in orgaanvlees en ingewanden: darmen, maag, hart, lever, niertjes, ja zelfs slokdarm. Niet direct mijn ding, maar "mooi" om eens te zien en daar zijn zeker liefhebbers voor. En, zeg nu zelf, waar elders kunnen die nog terecht voor zo'n brede keuze? Verder op de rechterkant vind je Van de Poel, specialist in wild en gevogelte. Vooral nu in het jachtseizoen weet je niet wat je ziet: alle mogelijk vers wild: haas, konijn, fazant, wilde eend, patrijs, ree, everzwijn, enz. maar eveneens zelfbereide patés. Je moet er eens de mooie hertenkoteletjes proberen! Lekker mals en sappig en échte wildsmaak.


Links achteraan is er een slagerij (ik ben de naam vergeten...) die de meest uitgelezen soorten vlees van zowel rund en varken als schaap en lam aanbiedt. Hier vind je specialiteiten die je elders moeilijk vindt: Berkshire varken, Wagyu rund, de echte charolais, Angus beef, lam uit de Pyreneeën en Pauillac, enz... Daarenboven is het personeel er zeer bekwaam: ze weten niet alleen het vlees perfect te versnijden en te prepareren, maar ze kunnen je ook precies vertellen hoe je het het best klaarmaakt, want deze topproducten bak je niet zomaar... ze verdienen een zorgvuldige en deskundige bereiding.


Wie van vlees houdt, zou hier telkens moeten binnenwippen als hij of zij in Antwerpen komt. Wij doen dat eigenlijk te weinig, maar ja voor de rest is de buurt ook niet erg aantrekkelijk natuurlijk.

09:24 Gepost door C en C in Winkels | Permalink | Commentaren (7) | Tags: antwerpen, vlees, winkels, wild |  Facebook |