18-12-08

De "Criée" in Antwerpen

Als je vlees- of wildliefhebber bent, moet je de "Criée" in de Antwerpse stationsbuurt beslist eens een bezoekje brengen. Ik ken namelijk geen andere plaatsen in België waar je zo een uitgebreide keuze hebt aan vleesproducten van topkwaliteit. Als je voor het oude pand staat tussen de Chinese restaurants en warenhuizen van de Van Wezenbeekstraat - de winkel heeft ook een ingang in de Van Schoonhovenstraat - zou je nooit vermoeden dat hier een culinair paradijs achter de banale en onaantrekkelijke gevel schuil gaat. In het midden van de overdekte markt is een Spar-supermarkt gevestigd die overigens een prima groentenafdeling heeft, maar langs de zijkanten zijn sinds jaar en dag een aantal gerenommeerde slagers, gevestigd.


Rechts bij het binnenkomen tref je vooreerst een slager die gespecialiseerd is in orgaanvlees en ingewanden: darmen, maag, hart, lever, niertjes, ja zelfs slokdarm. Niet direct mijn ding, maar "mooi" om eens te zien en daar zijn zeker liefhebbers voor. En, zeg nu zelf, waar elders kunnen die nog terecht voor zo'n brede keuze? Verder op de rechterkant vind je Van de Poel, specialist in wild en gevogelte. Vooral nu in het jachtseizoen weet je niet wat je ziet: alle mogelijk vers wild: haas, konijn, fazant, wilde eend, patrijs, ree, everzwijn, enz. maar eveneens zelfbereide patés. Je moet er eens de mooie hertenkoteletjes proberen! Lekker mals en sappig en échte wildsmaak.


Links achteraan is er een slagerij (ik ben de naam vergeten...) die de meest uitgelezen soorten vlees van zowel rund en varken als schaap en lam aanbiedt. Hier vind je specialiteiten die je elders moeilijk vindt: Berkshire varken, Wagyu rund, de echte charolais, Angus beef, lam uit de Pyreneeën en Pauillac, enz... Daarenboven is het personeel er zeer bekwaam: ze weten niet alleen het vlees perfect te versnijden en te prepareren, maar ze kunnen je ook precies vertellen hoe je het het best klaarmaakt, want deze topproducten bak je niet zomaar... ze verdienen een zorgvuldige en deskundige bereiding.


Wie van vlees houdt, zou hier telkens moeten binnenwippen als hij of zij in Antwerpen komt. Wij doen dat eigenlijk te weinig, maar ja voor de rest is de buurt ook niet erg aantrekkelijk natuurlijk.

09:24 Gepost door C en C in Winkels | Permalink | Commentaren (7) | Tags: antwerpen, vlees, winkels, wild |  Facebook |

Commentaren

De slagerij links achteraan, waarvan de auteur zich de naam niet kan herinneren, is slagerij Vermeulen.

Gepost door: cicatriz | 23-12-09

Idd slagerij Vermeulen... drie slagers en topkwaliteit, bekwaam vriendelijk personeel. Het beste lamsvlees van België en niet duur. Daar kunnen de keurslagers zelfs iets van leren!

Gepost door: Veerle C. | 03-01-10

Als je bij Vermeulen bent geweest voor vlees of bij Van de Poel voor wild, wil je nergens anders nog terecht; daar zijn andere, zogenaamde "Keurslagers" maar amteurs tegen die alleen maar een soort fastfood vlees verkopen waar ze niks moeten aan doen en dat ze zelf betrekken van andere slagerijen.

Gepost door: Leo Vereycken | 23-08-10

Beste,

ik heb uw emailadres proberen vinden, maar niets gevonden.
U mag deze reactie verwijderen, maar het was de enige manieer om met U in contact te komen.
Prachtige blog! En aan de restaurantlijst te zien, woont U in de streek van Gent.
Een etablissement dat ik had verwacht maar er nog niet zie bijstaan: Steendam 66.

Soit, wat ik U wou vragen: waar koopt u uw vlees? Ik ben op zoek naar enkele goede slagerijen in de buurt van Gent.
In de donkersteeg is prima. Maar zijn er nog andere?
Ik zou wel graag een zaak weten die charolais of angus verkoopt!

Alvast bedankt... U mag me antwoorden via email.

Met vriendelijke groet,

Dieter

Gepost door: DDL | 21-03-11

Beste Dieter,

Ja, een goede slager in Gent... Eerst en vooral moet ik zeggen dat we eigenlijk meer vis eten dan vlees en voor onze dagelijkse kost volstaat onze plaatselijke slager De Waele in Gentbrugge ruimschoots. Regelmatig gaan we bij Zwaenepoel in de Donkersteeg en af en toe ook eens bij Aula in de Volderstraat (zij hebben wél angus en waarschijnlijk ook wel charolais). Voor wild en gevogelte: Diegenant in de Brusselsepoortstraat.

Smakelijk!

C&C

Gepost door: C&C | 22-03-11

De buurt is zeer aantrekkelijk en dat zal iedereen die er woont beamen. Je moet gewoon verder zien dan de vooroordelen.
www.2060.be

Tom

Gepost door: tom | 21-12-11

Proficiat met Uw blog en zeker met Uw uitleg over de CRIEE in Antwerpen. Zoals U zelf zegt zou daar meer bezoek mogen komen, want het aanbod daar aan kwaliteit van vlees en gevogelte is UNIEK .
Wel spijtig dat je de buurt miskent en "NIET ERG AANTREKKELIJK NATUURLIJK" noemt !! Ik vraag mij af waarom je dit zegt ? Waarschijnlijk ken je de buurt niet en zit dat tussen Uw oren.
U zou nog versteld staan van wat Antwerpen Noord te bieden heeft.
Misschien kan U eens gaan kijken op : https://noordlink.wordpress.com/
Een blog die spijtig genoeg gestopt is, maar gedurende vijf jaar het wel en wee van deze buurt heeft weergegeven.

Met vriendelijke groeten.

Gepost door: Herman Lenaers | 01-04-15

De commentaren zijn gesloten.