05-10-08

Chez Bru, Le Bistrot d’Eygalières

Toen we in het voorjaar een weekje vakantie planden in juni lieten we ons oog vallen op Saint-Rémy-de-Provence. Hier waren we vele jaren geleden op huwelijksreis, en we wilden ook wel eens weten hoe het nu nog was in de Provence. We hoorden hier immers allerlei verhalen over: van heel positief naar heel negatief. Kortom, we vonden een leuk hotel helemaal aan het centrum, en we twijfelden helemaal niet meer: dit zouden we eens met eigen ogen gaan bekijken. We waren nog meer overtuigd de juiste beslissing genomen te hebben, toen we ontdekten dat Wout Bru hier zijn restaurant had op zowat 15 kilometer van Saint-Rémy. Dat was ook 'savonds nog makkelijk te doen, en onze reservatie hier was bijna nog vlugger gedaan dan die voor ons hotel!

Bru2

De avond die we voorzien hadden, maakten we ons tegen 19 uur dus klaar voor het gastronomisch hoogtepunt van de reis: Le Bistrot d’Eygalières van de Belgische sterrenkok Wout Bru, twee sterren in Michelin, 17/20 bij GaultMillau. Het restaurant is zeer onopvallend en dus nogal moeilijk te vinden. Het ligt midden in de hoofdstraat van het kleine dorpje en bestaat uit twee oude rijhuizen die in elkaar gebracht zijn. We hadden iets meer indrukwekkends verwacht. Binnen komen we echter in een zeer duur en stijlvol interieur terecht, strak en modern maar toch met alle respect voor de oorspronkelijke rustieke sfeer. Vooral de eenvoudige inkom en een oude pilaar midden in het restaurant verraden nog de oorspronkelijke oude herberg. Voor de rest zorgen de vele zwart en witte accenten en een paar moderne schilderijen voor een eigentijdse stijl. Er is opvallend veel personeel aanwezig in de zaal, allemaal jonge mensen, mannen en vrouwen. Allemaal zijn ze in het zwart gekleed. Ze spreken ons aan in het Frans, maar al gauw blijkt dat velen onder hen Vlamingen zijn. Het wordt zelfs een leuk spelletje om de echte Fransen te “ontmaskeren”. Ook in het publiek wordt veel Vlaams gesproken. Er komt overigens ook een oude bekende binnen: de Zuid-Afrikaanse dame die we enkele dagen voordien ontmoetten in een ander restaurant. Ze kende Wout Bru niet, maar heeft dus toch onze raad opgevolgd. Ze neemt plaats aan een tafeltje in de hoek en heeft ons niet opgemerkt. Heel eventjes krijgen we de chef te zien. Hij zegt vriendelijk goeiendag. Deze man is duidelijk niet alleen “sant” in een vreemd maar ook in eigen land. Als je op dit niveau eet, mag je ook op geen euro kijken, dus kiezen we voor het duurste menu dégustation à 95 Euro per persoon. Dit soort folietjes permitteren we ons niet zo vaak, maar laten we het maar beschouwen als de vroege viering van onze huwelijksverjaardag op 31 augustus. De sommelier is een jonge kerel. Hij spreekt Frans met een zwaar Westvlaams accent en beveelt ons een biowijn aan uit de streek van het Domaine Milan, hier vlakbij. 55 Euro en dat is een van de goedkoopste van de kaart… Maar eerst natuurlijk een glaasje champagne als aperitief;  minder kan je hier toch niet nemen? 

Bru

We eten uiteraard zéér goed: na de uiterst fijne hapjes bij het aperitief, eerst een American club met een mi-cuit van tonijn, foie gras, granny smith en een sorbet van basilicum. Niet alleen verrukkelijk maar ook een streling voor het oog. Dan volgt een carpaccio van kabeljauw met uiencompote en een gepocheerd ei met truffelboter. Het ziet er niet erg aantrekkelijk uit, maar de smaakcombinatie is hemels. Het hoofdgerecht is een traag gegaarde schouder van melklam met geconfijte look op een bedje van tomaat en paprika en daarbij een aardappelpuree met olijfolie.  Na de kaas zet een heerlijk dessert het orgelpunt: een crème brûlée op rood fruit met gesponnen suiker, citroensorbet en een chocoladekrokantje. Bij de koffie horen natuurlijk nog een hele reeks kleine lekkernijtjes. Dit voldeed absoluut aan onze hoge verwachtingen en was inderdaad op tweesterrenniveau. Achteraf geraken we aan de praat met de sommelier. Hij is goed bevriend met zijn collega van het Hof Van Cleve en heeft hiervóór in Oud Sluis gewerkt. Hij is pas sinds anderhalve maand hier aan de slag. In totaal zijn 13 van de 20 personeelsleden Vlamingen. Als ik zijn wijnkeuze prijs en hem vraag of die op het domein ook te koop zou zijn, zegt hij dat we hem ook kunnen kopen in de aanpalende culinaire shop van Bru. Die is nu wel gesloten, maar vóór we vertrekken wil hij graag met ons meegaan en even opendoen. Ik heb al een beetje spijt van mijn vraag want ik vrees voor de kostprijs, maar toch durf ik niet nalaten hem te roepen vóór we vertrekken. Hij gaat ons voor en… ik ben opgelucht als blijkt dat “onze” wijn niet meer in voorraad is. Ik toon me uiteraard ontgoocheld en zeg dat we hem dan morgen maar op het domein zullen gaan kopen. We praten nog een tijdje na en vernemen dat hij hoopt hier 1 à 2 jaar te blijven en daarna in België een wijnhandel te openen. Om 22.30 uur rijden we langs een donkere weg terug naar Saint-Rémy, 295 Euro armer maar een nieuw gastronomisch hoogtepunt rijker.

Commentaren

Een aanrader! Wij zijn enkele jaren geleden ook bij Wout Bru gaan eten. Het is nog steeds één van de beste eetervaringen ooit en achteraf gezien prijs/kwaliteit zeer in orde. Leuke blog, trouwens!

Gepost door: food fan | 06-10-08

Wij zijn 17/7 geweest. Ik ga een verslagje maken op blog. Ook een positieve ervaring in Maison Bru want hij is verhuisd. Leuke blog heb je trouwens

Gepost door: one life | 27-07-09

Ga misschien in septemer op vakantie naar daar wil dan zeker eens gaan eten bij chez Bru

Gepost door: chris | 05-08-11

Is ondertussen verhuist naar zijn nieuwe locaties aan de rand van het dorpje. Het restaurant is nu veel groter en de sfeer is weg. Wout is amper nog aanwezig en je voelt dat de leidende hand niet aanwezig is. Het keukenpersoneel maakt ruzie die je als gast van op het terras kan volgen. Is volop zijn pluimen en sterren aan het verliezen. Sorry Wout en Suzy , wij waren nochtans fan.

Aan C en C : nieuw en een super aanrader : restaurant Schatteman in Hertsberge. Marieke en Gregory (voorheen mange-tout) hebben hier hun eigen stekje gevonden en beheren het volledig. Ze zijn zeer jong maar zeker niet onervaren. Laat u maar verleiden tot de aangepaste wijnen.

Gepost door: Fanny | 26-05-12

Vanavond gaan we naar BRU .
Ik ga voor de menu "sensation"
Wel 170,00 euro per persoon .....
Ik houd jullie op de hoogte !

Gepost door: Henri | 15-08-12

Zijn op 8/9/12 gaan eten bij Chez Bru. Maison Bru is zonder reservatie niet haalbaar. Er wordt een dagmenu voorgesteld die op het eerste zicht aan onze verwachting voldoet. En dan begint het. Hoewel het pas het begin van service is, is de voorgstelde vis ( lottestaart) niet meer te verkrijgen. Dan maar de kippenbilletjes. Het aperitief (een glaasje champagne met perzieklileur en een verdwaalde framboos aan 10 euro) wordt gerveerd zonder hapje , zelfs geen simpele olijf. Bood komt op tafel nadat wij erzelf om vragen. Het voorgerecht, ravioli met spinazie en ricotta heeft duidelijk te lang in de zon gelegen, de randen van ravioli volledig uitgedroogd. Water (Bru) komt lauw aan tafel en wordt naast het glas gekwakt. De wijn wordt dan weer geserveerd nadat de borden van het voorgerecht reeds afgeruimd zijn. Kippenbilletjes zijn dan weer maar halfgaar. Een geluk dat het dessert nog iets goed maakt. Chez Bru, een ervaring om snel te vergeten. Schoenmaker blijf bij uw leest is hier zeker van toepassing.

Gepost door: Willy Van Huffel | 09-09-12

Op 15 augustus gaan eten bij WOUT BRU in de Provence.
Het menu genomen van 170,00 euro (SENSATION).
EN het was een sensatie !!!
Heel vriendelijk ontvangen ,met een hapje vooraf .
Aperitief met lekker hapje.
Alle gangen waren prachtig gedresseerd en smaakten Heerlijk.
Goede wijn voor een aannemelijke prijs ,geholpen door een zeer vriendelijke sommelier.
Suzy was ook zeer vriendelijk en reeds van bij het onthaal aanwezig.
Na het eten kwam Wout zelf bij iedereen een praatje maken !!!
Toen we vroegen of we best langs de autostrade of langs de binnenbaan terug naar ons verblijf (60km verder waren we op vakantie)konden rijden ,printe Suzy spontaan een plannetje uit dat ze even snel voor ons gegoogeld had.Als dat geen service is .
Een SUPER ervaring ,die we nooit meer zullen vergeten !!!

Gepost door: Kerselaers Henri | 09-09-12

Heeft er iemand enig idee hoe dat men kan reserveren bij dat restaurant van Wout Bru in de Provence

Gepost door: Sylvie | 07-11-13

De commentaren zijn gesloten.