30-09-08

Pruimentaart met een toemaatje

 

Pruimentaart

 

Op een herfstige dag als vandaag smaakt een stukje pruimentaart echt heel lekker, vooral met wat kaneel. Vroeger was ik helemaal geen liefhebber van kaneel, maar sinds we in Marokko de echt lekkere kaneel hebben leren kennen, en er uiteraard ook hebben meegebracht, gebruik ik er wel regelmatig, dus ook in dit recept.

 

Nodig voor 4 à 6 personen

Korstdeeg, 1 kg blauwe pruimen, 1 citroen

2 el paneermeel, 3 el suiker, 1 pakje vanillesuiker, 1kl kaneel

 

Paneermeel, 2 el suiker, vanillesuiker en kaneel mengen. De pruimen ontpitten en in vier snijden in een kom, vermengen met citroensap.


Het taartdeeg samen met het bakpapier in een springvorm leggen; de bodem inprikken en het mengsel paneermeel,... erover verdelen. Daarop de pruimen leggen en nog 1 el suiker erover strooien.


De taart een dertigtal minuten onderaan in een oven met veel onderwarmte bakken (200°). En de taart is al klaar!


Heel lekker hierbij is de citroencrème, zoals ik die gemaakt heb bij de rabarbertaart. Maar de crème (in totaal 400 ml) heb ik over vier ramequins verdeeld, en au bain marie in een oven van 160° geplaatst voor een kleine twintig minuten (af en toe controleren dus en zodra de crème gestold is, uit de oven halen).Terwijl de oven dan afkoelde heb ik wat fijne citroenschilletjes in de oven te drogen gelegd om daarna over de crème te strooien.


Tip: een glaasje 'Eau de Vie' van pruimen hierbij maakt dit helemaal af!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10:09 Gepost door C en C in Recepten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: recept, pruimen, taart, pruimentaart, recepten, dessert |  Facebook |

28-09-08

Scirocco, Elsene

Deze week ontdekten we in Elsene een zeer goed Italiaans restaurant: Scirocco aan de Vleurgatse Steenweg nr 50. Een Italiaanse vriendin van K noemt het zelfs de beste Italiaan in Brussel, dus onze verwachtingen waren hoog gespannen. Scirocco 1We hebben geluk en kunnen de auto nagenoeg vlak voor de deur parkeren. Het restaurant is gevestigd in een netjes opgekuist herenhuis; een trap leidt naar de eerste verdieping waar achter een gordijn een modern en strak ingericht restaurant schuil gaat: witte muren, moderne houten designstoelen en -tafels. De groene onderleggers en rode servietten geven een Italiaanse toets. In de vele nissen liggen Italiaanse kookboeken ter inzage en hoog tegen het plafond sieren rijen lege wijnflessen de rekken. Er heerst een ontspannen sfeer. Een vriendelijke ober met een diepe baritonstem verwelkomt ons in het Frans met Italiaans accent en brengt samen met de kaart een zwart suggestiebord.


We beginnen met een glaasje witte wijn (Gavi di Gavi uit Piemonte). Er wordt ons een groot glas uitgeschonken en we krijgen er en mooi bordje met hapjes bij: stukjes gevulde foccacia, olijfjes en een paar zeer lekkere kaasblokjes. Een goede start! Als voorgerecht kiezen we voor de antipasto misto per due (16 €). Dat is altijd lekker, maar deze verdient toch een speciale vermelding wegens de uitstekende kwaliteit van vooral de ham, de ansjovisjes en de mozzarella. Stuk voor stuk zijn ze zorgvuldig gekozen en stijgen ze ver uit boven de vaak banale smaak in de meeste andere restaurants. Hiervoor alleen al moeten we hier ooit terugkomen. Meesterschap toont zich in de eenvoudigste dingen.

Scirocco 2

Bij het hoofdgerecht kiezen we beiden voor vis: ik neem de spigola al forno en C neemt de tonno alla griglia, beide à 18 €. Beide vissen zijn zoals het hoort gebakken, de zeebaars in de oven en de tonijn op de grill: gaar, maar niet té, zodat ze hun sappigheid bewaren; de tonijn mooi gebruind van buiten en rood van binnen. De zeebaars is vergezeld van paprika's, rucola en gebakken aardappeltjes (ja, dat krijg je ook in Italië, zij het minder vaak dan pasta) en de tonijn is geserveerd met gesmolten spinazie en erwtjes met stukjes rauwe ham. We genieten met volle teugen en er komen mooie herinneringen aan Napels in ons hoofd op, waar we voor het eerst een dergelijke vis in de oven aten. De wijn, een zeer mooie Mandrarossa 2005, een Fiano di Sicilia (21 €) doet de rest.


We zijn opnieuw een favoriet restaurant rijker en we zullen niet lang wachten voor we er nog eens terugkeren. Naar het schijnt is immers ook de risotto hier onvergetelijk... 

15:59 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (0) | Tags: restaurants, brussel, restaurant, italiaans |  Facebook |

26-09-08

Heerlijke griet in de oven met citroen, ansjovis en kappertjes

 

Griet

 

 

Dit is een bereiding die ik af en toe klaarmaak, naargelang het aanbod met griet of tarbot. De saus en de sappen van de citroen met de gesmolten ansjovis, de kappertjes, .... iedere keer weer zijn we enthoesiast!


Nodig voor 2

1 hele tarbot of griet van ongveer 800 gram

kerstomaatjes, 1 citroen, tijm, 1 blikje ansjovis, 2 eetlepels kappertjes in zout, 2 glazen witte wijn, look, olijfolie, peper


De hele griet in een ovenschotel leggen, die vooraf ingesmeerd is met wat olijfolie. De citroen in dunnen schijfjes snijden en er de griet mee bedekken. Ook de looksnippers mogen hiertussen. Daarop dan de tijm (rozemarijn  mag ook) leggen en over de citroen de reepjes ansjovis verdelen. Alles overgieten met een glaasje witte wijn en wat olijfolie en voor een twintigtal minuten in een oven zetten van 180°.


Opnieuw een glaasje witte wijn bijvoegen, met de pepermolen erover en de kerstomaatjes rond de vis leggen; de ontzoute kappertjes over de vis verdelen; nog een tiental minuten verder laten bakken, en controleren. Meestal is de vis dan precies goed.


Hierbij is grof brood heel lekker, maar ook aardappelschijfjes met olijfolie (en eventueel tijm en look) in de oven zijn een mogelijkheid. (de aardappelschijfjes kook ik vooraf, maar ook dan mogen ze nog 20 à 30 minuten in de oven)


Dit is een ideaal gerecht voor twee personen; de ovenschaal met de hele vis komt dampend en pruttelend op tafel, en het lukt nu al vrij aardig om mooie visfilets van de graat te halen, en een mooi bord te maken samen met de citroen, de tomaatjes, en niet te vergeten de allerlekkerste saus.


Tip: een witte Siciliaanse wijn past hier uitstekend bij.

 

09:57 Gepost door C en C in Recepten | Permalink | Commentaren (1) | Tags: recept, vis, ansjovis, ovenschotel, recepten, tarbot, griet |  Facebook |

1 2 3 4 5 6 7 8 Volgende