28-09-08

Scirocco, Elsene

Deze week ontdekten we in Elsene een zeer goed Italiaans restaurant: Scirocco aan de Vleurgatse Steenweg nr 50. Een Italiaanse vriendin van K noemt het zelfs de beste Italiaan in Brussel, dus onze verwachtingen waren hoog gespannen. Scirocco 1We hebben geluk en kunnen de auto nagenoeg vlak voor de deur parkeren. Het restaurant is gevestigd in een netjes opgekuist herenhuis; een trap leidt naar de eerste verdieping waar achter een gordijn een modern en strak ingericht restaurant schuil gaat: witte muren, moderne houten designstoelen en -tafels. De groene onderleggers en rode servietten geven een Italiaanse toets. In de vele nissen liggen Italiaanse kookboeken ter inzage en hoog tegen het plafond sieren rijen lege wijnflessen de rekken. Er heerst een ontspannen sfeer. Een vriendelijke ober met een diepe baritonstem verwelkomt ons in het Frans met Italiaans accent en brengt samen met de kaart een zwart suggestiebord.


We beginnen met een glaasje witte wijn (Gavi di Gavi uit Piemonte). Er wordt ons een groot glas uitgeschonken en we krijgen er en mooi bordje met hapjes bij: stukjes gevulde foccacia, olijfjes en een paar zeer lekkere kaasblokjes. Een goede start! Als voorgerecht kiezen we voor de antipasto misto per due (16 €). Dat is altijd lekker, maar deze verdient toch een speciale vermelding wegens de uitstekende kwaliteit van vooral de ham, de ansjovisjes en de mozzarella. Stuk voor stuk zijn ze zorgvuldig gekozen en stijgen ze ver uit boven de vaak banale smaak in de meeste andere restaurants. Hiervoor alleen al moeten we hier ooit terugkomen. Meesterschap toont zich in de eenvoudigste dingen.

Scirocco 2

Bij het hoofdgerecht kiezen we beiden voor vis: ik neem de spigola al forno en C neemt de tonno alla griglia, beide à 18 €. Beide vissen zijn zoals het hoort gebakken, de zeebaars in de oven en de tonijn op de grill: gaar, maar niet té, zodat ze hun sappigheid bewaren; de tonijn mooi gebruind van buiten en rood van binnen. De zeebaars is vergezeld van paprika's, rucola en gebakken aardappeltjes (ja, dat krijg je ook in Italië, zij het minder vaak dan pasta) en de tonijn is geserveerd met gesmolten spinazie en erwtjes met stukjes rauwe ham. We genieten met volle teugen en er komen mooie herinneringen aan Napels in ons hoofd op, waar we voor het eerst een dergelijke vis in de oven aten. De wijn, een zeer mooie Mandrarossa 2005, een Fiano di Sicilia (21 €) doet de rest.


We zijn opnieuw een favoriet restaurant rijker en we zullen niet lang wachten voor we er nog eens terugkeren. Naar het schijnt is immers ook de risotto hier onvergetelijk... 

15:59 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (0) | Tags: restaurants, brussel, restaurant, italiaans |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.