26-09-08

Heerlijke griet in de oven met citroen, ansjovis en kappertjes

 

Griet

 

 

Dit is een bereiding die ik af en toe klaarmaak, naargelang het aanbod met griet of tarbot. De saus en de sappen van de citroen met de gesmolten ansjovis, de kappertjes, .... iedere keer weer zijn we enthoesiast!


Nodig voor 2

1 hele tarbot of griet van ongveer 800 gram

kerstomaatjes, 1 citroen, tijm, 1 blikje ansjovis, 2 eetlepels kappertjes in zout, 2 glazen witte wijn, look, olijfolie, peper


De hele griet in een ovenschotel leggen, die vooraf ingesmeerd is met wat olijfolie. De citroen in dunnen schijfjes snijden en er de griet mee bedekken. Ook de looksnippers mogen hiertussen. Daarop dan de tijm (rozemarijn  mag ook) leggen en over de citroen de reepjes ansjovis verdelen. Alles overgieten met een glaasje witte wijn en wat olijfolie en voor een twintigtal minuten in een oven zetten van 180°.


Opnieuw een glaasje witte wijn bijvoegen, met de pepermolen erover en de kerstomaatjes rond de vis leggen; de ontzoute kappertjes over de vis verdelen; nog een tiental minuten verder laten bakken, en controleren. Meestal is de vis dan precies goed.


Hierbij is grof brood heel lekker, maar ook aardappelschijfjes met olijfolie (en eventueel tijm en look) in de oven zijn een mogelijkheid. (de aardappelschijfjes kook ik vooraf, maar ook dan mogen ze nog 20 à 30 minuten in de oven)


Dit is een ideaal gerecht voor twee personen; de ovenschaal met de hele vis komt dampend en pruttelend op tafel, en het lukt nu al vrij aardig om mooie visfilets van de graat te halen, en een mooi bord te maken samen met de citroen, de tomaatjes, en niet te vergeten de allerlekkerste saus.


Tip: een witte Siciliaanse wijn past hier uitstekend bij.

 

09:57 Gepost door C en C in Recepten | Permalink | Commentaren (1) | Tags: recept, vis, ansjovis, ovenschotel, recepten, tarbot, griet |  Facebook |

Commentaren

Geweldig gerecht en de saus is inderdaad allerlekkerst

Gepost door: Marcel Mulder | 31-01-14

De commentaren zijn gesloten.