20-09-08

Risotto met zalm, doperwtjes en munt

 

Risotto

 

Risotto is ongelooflijk lekker, en helemaal niet zo moeilijk om klaar te maken. Mijn enige probleem is, dat ik hem het lekkerst vind wanneer ik hem kook en onmiddellijk daarna ook eet. Risotto maken voor gasten ligt dan ook niet voor de hand, want iemand te eten vragen betekent voor mij ook: zelf mee een aperitiefje drinken en zo veel mogelijk mee aan tafel zitten. Onlangs echter had ik de ideale gelegenheid: onze gaste wilde wel eens weten hoe ik mijn risotto bereidde.


Rekening houdend met hun smaak en voorkeur, hebben we deze risotto dus samen klaargemaakt en gegeten. Daarna hebben we nog gesmuld van enkele Italiaanse (artisanale) kazen. Het adres van onze favoriete kaaswinkel volgt nog!


Nodig voor 2 personen

200 g Arborio- of Carnarolirijst

750 ml bouillon, 1 glas witte wijn, olijfolie, look, peper en zout

300 gram zalm, 200 gram doperwtjes

1 el boter, 3 el gemalen Parmesan

verse munt, citroen,

 


Vooraleer aan de risotto te beginnen, is er wat voorbereidend werk te doen:

1. de rauwe zalm in blokjes snijdenvan ongeveer 2 bij 2 cm

2. de Parmesan raspen; citroensap en boter klaarleggen

3. de erwtjes kort koken en samen met de munt pureren (maar niet te fijn, er mogen zeker nog wat stukjes inzitten)

 

Verwarm wat olijfolie en bak hierin lichtjes wat look. Voeg de rijst toe, en roer goed; alle rijst moet bedekt zijn met olijfolie. Vervolgens doe ik er een glas wijn bij en blijf roeren tot die verdampt is. Vervolgens voeg ik beetje bij beetje de hete bouillon toe, telkens de vorige hoeveelheid in de rijst getrokken is. Ik  blijf de rijst, die niet mag koken, omscheppen. Voor een 200 gram rijst gebruik ik ongeveer 700 ml bouillon, maar deze hoeveelheid is niet absoluut. Na een kwartiertje is de rijst al bijna klaar. Hij mag uiteindelijk niet te zacht zijn en zeker niet helemaal drooggekookt, ook niet wanneer hij klaar is! (proeven en kijken is dus zeker de boodschap)


Net voor de rijst klaar is, voeg ik het grootste deel van de erwtjespuree toe. Zodra alles weer warm is, is de rijst ook gaar genoeg. De rijst moet nog echt smeuïg zijn!


Vervolgens voeg ik parmesan, citroensap en boter toe, en als laatste de stukjes zalm (die gaart heel vlug) en de rest van de erwtenpuree. Op het vuur kort mengen, en heel even laten rusten.


Bij deze gelegenheid heb ik de risotto in een ring gevuld met een likje olijfolie errond, wat grof zout en een beetje Pimenton. (Een muntblaadje erop was mooi geweest)


Tip: door wat erwtenpuree op het einde toe te voegen, blijft de kleur mooi groen, en voor de liefhebbers mag er een snuifje Pimenton de la Vera bij.

Pimenton de la Vera is gerookt paprikapoeder.

 

09:45 Gepost door C en C in Recepten | Permalink | Commentaren (1) | Tags: recepten, risotto, vis, rijst, doperwten, zalm, recept |  Facebook |

Commentaren

vandaag de heerlijke kookles van Christiane in praktijk gebracht.
Het heeft ons heel lekker gesmaakt, maar de leerlinge heeft de lieve lerares niet kunnen evenaren.
De risotto was een beetje te droog en niet zacht genoeg. Nog eens oefenen zal nuttig zijn.
Toch bedankt voor die leuke en lekkere ervaring.
Erna

Gepost door: Erna en Paul | 31-01-09

De commentaren zijn gesloten.