17-09-08

Kabeljauw in de oven

Kabeljauw

 

 

Dit is geen vernieuwend recept, maar eigenlijk wel lekker. Daarenboven kan je er nog vele kanten mee uit: je kan laurier, tijm, rozemarijn, basilicum gebruiken, zowel los van mekaar als gecombineerd. Tomaatjes zijn er heel lekker bij, evenzeer aubergine, venkel of courgette. En wat de kabeljauw betreft: het staartstuk geniet onze voorkeur.


Nodig voor 2 personen:

1/2 kg kabeljauw aan de graat

citroen, tomaten, tijm, laurier, look, olijfolie, witte wijn

peper en grof zout 


Zowel aan de boven- als de onderkant van de vis maak ik een paar inkepingen tot aan de graat. Hierin stop ik wat look, een half schijfje citroen en een laurierblaadje. (onderaan doe ik alleen wat look in de inkeping, maar leg de vis op citroen en tijm). Ik peper, en overgiet met wat witte wijn en olijfolie.


De totale baktijd in de oven (180 °) bedraagt ongeveer 30 minuten, maar na 10 minuten leg ik bij de vis nog wat stukjes citroen, en na nog eens 10 minuten doe ik er de tomaten bij, naargelang de grootte al dan niet doorgesneden. Wanneer ik de tomaatjes heel laat, prik ik er een paar keer in. Hierover nog wat olijfolie, en zonodig nog wat witte wijn.


Dit alles gaat voor nog een tiental minuten in de oven, waarna ik de vis controleer op gaarheid. Eventeel nog wat langer laten bakken. Ook in dat geval zullen de tomaten nog niet te plat gebakken zijn, wat op zich geen probleem is, maar ik heb het toch liever anders.


Heel lekker hierbij zijn geplette aardappelen, gemengd met olijfolie en vers gesneden lente-uitjes. Ook hier zijn er uiteraard tal van variaties mogelijk.


Tip: grof zout

Vermits ik bij de bereiding van vis en aardappelen geen zout gebruikt heb, staat er grof zout op tafel. Voor ons onmisbaar! 

09:43 Gepost door C en C in Recepten | Permalink | Commentaren (0) | Tags: recepten, vis, kabeljauw, ovengerecht, recept |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.