15-09-08

Le Miramar, Marseille

Een citytrip naar Marseille zou niet compleet zijn indien we niet de echte Bouillabaisse zouden geproefd hebben! En daarvoor is er maar één adres: Le Miramar.


Tegen half negen trekken we naar restaurant Miramar,  12 Quai du Port; alles ligt hier op een kluitje bijeen op een paar passen van ons hotel. Marseille105
Het is er nog allesbehalve druk. Een tiental obers, in stijlvol zwarte pak, staan werkloos op de gasten te wachten. Dit is volgens alle boekjes hét adres van Marseille voor de echte bouillabaisse, “la vraie”. De inrichting van het restaurant is smaakloos ouderwets, maar het personeel doet zijn uiterste best om er iets stijlvols van te maken. Het is een heel leger: maître d’hôtel, sommelier, obers in zwarte en stagiaires in gele vestjes, een meisje voor de hapjes en de koffie?... Bij het aperitief krijgen we een lekker hapje met truffel! En uiteraard bestellen we la vraie bouillabaisse, dé specialiteit van Marseille. Die kost hier niet minder dan 55 Euro per persoon, maar dat is het ons waard. Een vriendelijke zwarte ober legt ons uit hoe de bouillabaisse wordt opgediend en welke vissoorten hij moet bevatten. Er moeten minstens deze 6 vissen in zitten: Saint-Pierre, lotte, rascasse, rouget grondin, vive en cong. Eerst wordt de verse vis op een schotel getoond en vervolgens wordt eerst een bord soep opgediend met rouille en croûtons, die je moet insmeren met look. In een tweede ronde wordt dan de vis geserveerd, overgoten met de rest van de soep. Bij het opdienen wordt zelfs een certificaat van echtheid afgeleverd. Onze ober is zo vriendelijk om voor ons alle vissoorten mooi op te schrijven op een kaartje. Een Japanse ober maakt een fotootje van ons beiden. Het smaakt natuurlijk heerlijk, maar toch ben ik een klein beetje ontgoocheld. Ik vind dat ik al betere vissoep gegeten heb, maar ja, dat zal dan wel niet de “echte” geweest zijn zeker. Vooral de rekening valt me tamelijk zwaar: 166 Euro en ik had nochtans de goedkoopste wijn op de kaart uitgezocht. Maar die kostte al 39 Euro!

januari 2008

Commentaren

bouillabaisse heb deze ook in de miramar geproefd, niet slecht maar er zijn er betere : oa in cassis bij "chez gilbert" kost 39€, uitstekende kwaliteit, ruime porties en vriendelijke bediening - de cassiswijn kost daar slechts 23€ : een aanrader !
ik woon nl in cassis en kom daar geregeld : beste adresje van cassis !

Gepost door: lambrechts eddy | 02-09-09

De commentaren zijn gesloten.