13-09-08

La Terrazza, Wilrijk

Toen ik in 2005 een paar oogoperaties moest ondergaan in het Wilrijkse St.-Augustinusziekenhuis, ontdekten we dat vlakbij, aan de Prins Boudewijnlaan 326, één van de beste Italiaanse restaurants van Antwerpen is gevestigd: La Terrazza. Sindsdien maken we van de nood een deugd en proberen we elk controle-onderzoek bij de oogarts te combineren met een etentje. Zo ook vandaag.

 

Aangezien het er meestal drummen is voor een tafeltje, hebben we vooraf gereserveerd, maar wanneer we La Terrazzaer om 12.30 uur stipt aankomen, zijn we tot onze grote verwondering de enige bezoekers. Later sijpelen er enkele zakenlui en een paar chique Antwerpse dames binnen, maar de zaak loopt hooguit halfvol. Op maandagmiddag is dat wellicht niet abnormaal. Het restaurant is gevestigd op een hoek in een groot karaktervol appartementsblok uit het interbellum. Geen enkel opschrift of reclamebord verraadt dat hier een restaurant gevestigd is, maar door de grote ramen zonder gordijnen is alles meteen duidelijk. Het interieur is zeer sober.

Meteen wordt ons een krijtbord voorgezet met de (vrij uitgebreide) kaart van vandaag. We kiezen Vitello tonatobeiden voor de vitello tonato (15,00 €) als starter. Dit in zijn eenvoud zeer lekkere gerecht is één van onze Italiaanse favorieten en in België jammer genoeg enkel te vinden bij de betere Italiaan. Er verschijnt een bord vol koud kalfsvlees in dunne schijfjes en royaal overgoten met een dikke saus op basis van tonijn, perfect bereid en gepresenteerd met kappertjes en olijfolie, precies zoals het hoort (en zoals C ze thuis zelf maakt...). Ik heb er een fles Salgalaluna 2006 (23,50 €) bij besteld, een pittige en fruitige witte wijn uit Sicilië, gemaakt van de grillo, een typisch Siciliaanse druivensoort uit de streek van Marsala. Ik kende die niet, maar het blijkt een prima keuze.


Als hoofdgerecht houd ik het zo mogelijk nog eenvoudiger en kies voor Tagliolini tartufo
tagliolini al tartufo
(19,50 €); C verkiest de linguine con muscoli (mosseltjes) e fiore di zucca (courgettenbloemen) à 16,00 €. We krijgen beiden een mooi diep bord met perfecte al dente gegaarde pasta. Die van mij is royaal bestrooid met vers geraspte truffel zodat de geur me reeds van ver in de neus slaat en het water in de mond. Op het bord van C is het Linguini muscoli
een kleurrijk beeld met de rode tomaat, de groene courgetten, de oranje mosseltjes en de gele courgettenbloemen. De mosseltjes zijn nauwelijks gekookt en supermals. Wat kan eenvoud toch mooi en lekker zijn, en precies dat is m.i. het unieke van de Italiaanse keuken. We sluiten natuurlijk af met een heerlijk Italiaans koffietje, maar ik had niet expliciet genoeg om espresso of ristretto gevraagd en we krijgen een café lungo voorgezet. Na al die jaren ervaring had ik natuurlijk allang beter moeten weten, maar gelukkig is de koffie nog ruim sterk genoeg om ons goed te smaken.


Dit soort Italiaanse restaurants zijn er in Italië in elk dorp, maar in België zijn ze schaars. Hier weten ze met slechts een paar ingrediënten een oneindige verscheidenheid aan heerlijke gerechten op je bord te toveren, eenvoudig en eerlijk.  Ik zie al uit naar mijn volgend oogonderzoek.

Commentaren

Lijkt me een geweldig etentje te zijn geweest.

Gepost door: Ruby | 13-09-08

De commentaren zijn gesloten.