10-09-08

d'Oude Pastorie, Lochristi

Op een zonnige (ja, die is er één keer geweest…) zondagmiddag in augustus waren we te gast in de Oude Pastorie in Lochristi-Hijfte (GaultMillau 13/20; Michelin 2 vorkjes). Alle tafels staan gedekt op het mooi verzorgde terras onder okerkleurige parasols. We zijn met een Oude Pastorie 4
gezelschap van 8 personen en kiezen allemaal voor het menu “ De Eenvoud” à 50 euro zonder of 70 euro mét aangepaste wijnen. We weten van vorige bezoeken dat je hier lekker eet aan een redelijke prijs. Nog vóór we iets gekozen hebben, staat er al een schaaltje met 2 verwelkomingen op tafel: een olijvencake en broodstengeltjes met een dipsausje van olijven. We drinken een glas champagne als aperitief (ik ken de prijs niet, want de rekening is niet voor mij deze keer…) en krijgen er nog een mousse van makreel en een gemarineerde kammossel bij. Mooi gepresenteerd en lekker.
 

Het menu “De Eenvoud” van deze maand begint met een carpaccio van edelhert met zomeroester en boekweit, molsla met eekhoorntjesbrood en een dressing van rode biet. De hoogzwangere gastvrouw stelt ons meteen de eerste wijn voor, een witte wijn uit Catalonië gemaakt van 3 soorten druiven, waarvan de namen me zijn ontgaan. Hij is gerijpt op Franse eik en heeft inderdaad een lichte houtsmaak. Ook de volgende wijnen zullen uit Spanje komen. Het zijn zorgvuldig geselecteerde, eenvoudige wijntjes die perfect bij de gerechten passen, zoals je van een goede chef mag verwachten, hoewel ik vermoed dat mevrouw een grote hand heeft in de keuze. De glazen worden gul geschonken en regelmatig bijgevuld.

Oude Pastorie a

Het tweede gerecht is Noorse kabeljauw met een luchtige pompoencoulis en zachte tarwe met pommelo en koriander. Een voltreffer: het vlees van de vis is spierwit en blinkt van versheid. Dit stukje had voor mij gerust wat groter mogen zijn. Hierna volgt “Canard Croisé” met gewokte groenten en chips van zoete aardappel; het billetje is afzonderlijk gekonfijt en wordt opgediend met gebakken reine-claude. We schakelen over op rode wijn die zoals gezegd, ook uit Spanje afkomstig is. Het is een vrij stevige wijn op basis van de tempranillodruif. Hij valt zodanig in mijn smaak, dat ik beslis om het dessert te ruilen voor een kaasassortiment, alleen al om er nog een glaasje meer van te krijgen. De rest van het gezelschap houdt het bij de gekarameliseerde vijg met speculooskruiden, cheesecake en een sorbet van braambessen. Het ziet er heerlijk uit.

Oude Pastorie b
Hierbij suggereert de gastvrouw een glaasje koele Monbazillac dessertwijn.  We besluiten met een koffie of thee en krijgen er natuurlijk een reeks zelf gebakken zoetigheden bij. Als we voldaan de tafel verlaten, blijft er geen enkel van over!

09:56 Gepost door C en C in Restaurants | Permalink | Commentaren (2) | Tags: gastronomie, restaurants, culinair |  Facebook |

Commentaren

Nog nooit ontgoocheld geweest in dit topadres,na veelvuldige bezoeken:werkelijk een huis van vertrouwen.Ook super traiteurdienst met de feestdagen.

Gepost door: Kathelyne Lippens | 21-04-10

Dat is de juiste weblog voor iedereen die wil om uit te zoeken over dit onderwerp . Je realiseert zoveel zijn bijna moeilijk om te betogen met u (niet dat ik echt nodig zou hebben ... haha) . U ongetwijfeld zet een nieuwe draai aan een onderwerp thats al veel geschreven over jaren . Nice stuff , gewoon leuk!

Gepost door: AnnyPowersen | 07-12-12

De commentaren zijn gesloten.